We lieten ons gisterenavond weer onderdompelen in de Griekse mythologie. De 8 overblijvers maakten kennis met oud-Griekse mythen en sagen, verhalen over het contact tussen goden en mensen. Voor Els, de hoofdverdachte na vorige zondag, werd het een harde confrontatie met het rode scherm. Alle pijlen gericht op 1 persoon en vervolgens gemold door de Mol. Resultaat was een retourtje naar Aarsele.

Ik vroeg aan lerares Els of ze haar op school ook verdacht vonden? Heel Vlaanderen was na aflevering 2 bijna overtuigd dat ze de mol was! Els antwoordde: “Verschillende mensen dachten wel dat ik de mol was. Sommige zeiden mij ook dat ze niet wisten dat ik zo goed kon zwijgen en dat ik zo goed toneel kon spelen… dat gaat mij nog lang achtervolgen.”(lacht)

OPDRACHT 1: rafting (4.000 euro te verdienen; 1.500 euro behaald)

Er valt met een rafting 4.000 euro te verdienen, op voorwaarde dat de eindmeet behaald wordt met maximum 10 seconden verschil tussen de 2 teams.
Na de verdeling komt de aap uit de mouw: het team dat als eerste over de finish komt, krijgt toegang tot zeer interessante info in de zoektocht naar de Mol.
Het rode team is op papier het sterkst, aangezien Bart als enige al geraft heeft en de boot verder bemand wordt door Laure, Dorien en Christian. Het blauwe team bestaat uit Els, Jolien, Alina en Salim.

De bijkomende opdrachten hebben als doel geld te verdienen, maar je kan ook het andere team stokken in de wielen proberen te steken.

Opdracht 1 bestaat uit schieten met een katapult op geldkruiken.
De kruik met het nadeel kapotschieten maakt het ander team zwakker, aangezien 2 van de 4 vervolgens geblinddoekt dienen te raften.
Salim beweert luidop dat hij voor het geld zal gaan, maar mikt heimelijk op het nadeel voor het andere team. Maar het is Bart, uit het rode team, die eerst 100 euro binnenhaalt en daarna de kruik met het nadeel raakt. Het rode team is nu nog meer in het nadeel.
Opdracht 2 is een bouwopdracht: minstens 7 keien op elkaar stapelen.
Naast geldbedragen zijn er ook hier mogelijkheden om het ander team te benadelen. Wat denk je van raften zonder stuurman?
Kleine spoiler: Maar het rode team gaat voluit voor het geld: resultaat 1.400 euro in de pot.

Na 2 proeven zit er dus 1.500 euro in de pot. Op naar de eindmeet!
Het rode team wint en krijgt inzage in de eerste beelden van alle overblijvende kandidaten die voor de eerste maal te horen kregen dat ze geselecteerd werden voor De Mol. Voor 1 persoon was dat nieuws eigenlijk oud nieuws, want zij of hij had al een intense voorbereiding achter de rug. Die gespeelde verbaasde reactie kan de Mol verraden!

Viel er nu iets te ontdekken? We horen van Laure dat ze verrassingen zag en Christian zocht bevestiging in zijn zoekttocht naar de Mol en heeft die nu gekregen

OPDRACHT 2: archeologie (2.500 euro te verdienen; niets behaald) en fetakaas (2.000 euro te verdienen; 2.000 euro behaald)

De groep wordt terug in 2 verdeeld. Laure, Jolien, Alina en Bart zorgen voor archeologische opgravingen en de voorwerpen die ze bovenhalen plaatsen ze vervolgens in een juist tijdvak.
Bijna alle schatten worden dan wel gevonden, niet alles komt terecht op de juiste plaats. Er worden 2 fouten gemaakt, dus geen geld in de pot.

Het andere team, bestaande uit Els, Dorien, Salim en Christian, worden verwacht in het atelier van een beeldhouwer voor een snelcursus. Bedoeling is om de kandidaten te beeldhouwen. De klei was blijkbaar op, want het zal moeten gebeuren met een lokaal product, namelijk fetakaas. Het is wat zoeken, maar iedereen vindt zijn eigen beeltenis terug. Er komt 2.000 euro bij voor de pot.

OPDRACHT 3: Minotaurus (6.000 euro te verdienen; 1.000 euro behaald)

Het Ioannina Island, een eiland in het meer van Ioannina (Epirus), vormt het decor voor een spannende derde opdracht.
In het bos huist een onprettig mythisch wezen. Gilles De Coster verdeelt de groep opnieuw in twee.

Team 1, Els en Dorien (de fysiek mindere kandidaten), zitten in de bibliotheek vol boeken over de mythologie en verzorgen de hulplijn voor de 6 overige kandidaten.

Team 2 moet kaarten vervolledigen en de confrontatie aangaan met de Minotaurus, een schepsel met de kop en de staart van een stier en het lichaam van een man. Zo’n confrontatie zorgt natuurlijk voor stress, maar terzelfdertijd moeten ze hun hartslag onder controle proberen te houden.
Salim gaat als eerste van start met een hartslag van 184. Laure krijgt met Jolien een ideale gids, maar brengt er niets van terecht. Jolien vindt als eerste een woord (Kerberos) en het is uiteindelijk de volgende kandidaat (Bart) die haar vondst ook verzilvert. Als een echte zenmeester verdient hij 1.000 euro voor de groep en hij heeft echt de smaak te pakken. Salim volgt Bart in zijn manier van denken, maar in Christian ziet hij iemand die dwarsligt in zijn plan van aanpak. Zorgt Christian ervoor dat Bart vervolgens zijn kalmte verliest?
Alina slaagt trouwens ook niet in haar opdracht.

Zo wordt de derde aflevering afgesloten met 6.800 euro in de pot!

En dan is het tijd voor de eliminatie. De overgebleven kandidaten worden getest op hun kennis over de Mol. Wie is de Mol op het spoor en wie niet?

We nemen afscheid van Els en dit valt voorlopig op bij de 7 overgebleven kandidaten:

Alina (20) – studente
Jolien vindt Alina verdacht. Tijdens de laatste opdracht krijgt Alina veel kansen, maar ze doet er weinig tot niets mee. ‘Waarom zoveel vertrouwen geven aan Alina?’ vraagt Jolien zich terecht af?

Bart (43) – advocaat
Bart denkt blijkbaar dat hij nu al een klare kijk heeft op wie de Mol is.
“Mijn broek af als ik straks het rode scherm zie, want dan heb ik nul mensenkennis”, geven blijk van zelfvertrouwen. Afwachten of Bart het bij het rechte eind heeft en of hij zijn broek kan aanhouden.
Christian verdenkt Bart, omdat hij tijdens de laatste opdracht in het bos veel seconden verspeelt. Hij vergeet er dan wel bij te vermelden dat hij eigenhandig ervoor zorgt dat de hartslag van Bart als een pijl de hoogte inschiet.
Christian merkt terecht op dat bij de eerste opdracht Bart al snel de kruik met het raft-nadeel raakt met zijn katapult. Het klopt dat er daarmee slechts 100 euro gewonnen wordt, maar uiteindelijk komen ze later wel als eerste over de finish. Of heeft Christian daar geen belang bij?

Christian (26) – consultant
Geen enkele van de kandidaten verdenkt Christian (in tegenstelling tot jullie mollenvanger). Christian staat weeral op strategisch belangrijke posities (aan het bord waar de puzzelstukken gelegd worden, in communicatie met de bibliotheek, …) en weigerde het order van Bart op te volgen om zich te laten pakken door de Minotaurus.
Bart ontpopt zich binnen de groep tot een meestertacticus die iedereen (zie zijn duur betaalde vrijstelling tijdens de eerste aflevering) en zéker de Mol in een gareel probeert te doen lopen.
Als Christian echt de Mol blijkt te zijn, wacht hem nog een zware taak om onder de radar van Bart te blijven.

Dorien (27) – sauna-uitbaatster
Geen enkele van de kandidaten verdenkt Dorien en eigenlijk doet de megafan van Sven Nys niets verkeerd tijdens de derde aflevering.
Sympathieke kandidate, zeker géén Mol!

Jolien (25) – bankbediende
Laure verdenkt Jolien. De West-Vlaamse heeft geschiedenis gestudeerd (weliswaar 7 jaar geleden), maar op haar kennis lijkt een laagje stof te liggen.
Is dit nu echt verdacht? Volgens mij niet. Jolien is één van de toppers van een superleuke groep en hopelijk kunnen we heel lang van haar positieve attitude genieten!

Laure (46) – management assistant
Zowel Alina als Salim hebben hun vizier gericht op Laure.
Laure heeft het kaartje niet gezien tijdens de laatste opdracht, terwijl ze op slechts 5 meter afstand ervan verwijderd was. “En achteraf kan ze altijd een draai geven aan die kleine foutjes en komt ze er mee weg.”

Eerlijk gezegd denk ik niet dat zij de Mol is. Ze heeft er een handje van weg om haar foutjes uit te vergroten en een Mol doet dit niet. Een kandidaat die de overwinning ambieert en zichzelf verdacht probeert te maken doet dit wel.

Salim (28) – shopmanager bioscoop
Salim predikt voorzichtigheid en getuigt voor de camera dat hij schrik heeft om eruit te vliegen.
Bart verdenkt Salim. Zijn hoge hartslag bij aanvang van de laatste proef ligt hem zwaar. Hij stelt zich vragen.
Feit is dat Salim iets meer aanwezig was dan vorige afleveringen.


Voorlopig blijf ik bij Christian als meest verdachte kandidaat. Het gevoel is enkel versterkt!
Op naar volgende week, dan weten we ongetwijfeld al een beetje meer!

Mollengroetjes,
Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep