Zet je schrap want met het nieuwe seizoen van ‘De Mol’ verandert VIER jouw maandagavond steevast in de spannendste van de televisieweek. In deze reeks trekt presentator Gilles De Coster met een verse lading onbekende Vlamingen naar het prachtige Zuid-Afrika. Daar zullen de deelnemers moeten samenwerken om tal van uitdagingen tot een goed eind te brengen en zo geld te verdienen voor de groepspot. Één van hen zal de boel echter dwarsbomen: de Mol. Net als vorige editie neemt onze De Mol-watcher Renzo Verdonckt elke aflevering grondig onder de loep. Klaar voor een nieuw avontuur?

renzo-300x300

Kies Voor (Jez)Elf

Elf BMW’s rijden een hangaar op een vliegveld in het Antwerpse binnen. In elke wagen zit een kandidaat voor de nieuwe reeks van ‘De Mol’. Op een scherm krijgen ze van presentator Gilles De Coster te horen dat hun bestemming dit jaar Zuid-Afrika wordt. Maar voor ze het vliegtuig mogen opstappen, is er nog een twist. Dit jaar kan het spel met elf worden gespeeld. Daar kunnen ze zelf over beslissen, want in ieder voertuig is er een rode knop te vinden. Als niemand daar op drukt dan gaat iedereen mee en verdient de groep meteen 5000 euro. Als er wel op de knop wordt gedrukt, dan zal één persoon moeten achterblijven. Alleen de vijf personen die het snelst afdrukken zullen alvast zeker zijn van een plaatsje op het vliegtuig. Voor de aftelklok begint te tikken, mogen de kandidaten even polshoogte nemen bij hun buur. Godsdienstleerkracht Annelies, marketing manager van Delhaize Bertrand en student Humane Wetenschappen Bouba spreken onderling af iedereen de kans te geven om aan dit avontuur te beginnen. Ook studente L.O. Jessica en professor farmaceutische wetenschappen Hans willen het risico nemen. Nobel of naïef? De zes anderen twijfelen echter geen seconde; van zodra de klok in hun wagen begint te tikken wordt er heftig op de knop gedrukt. Politie-inspecteur Eline was hierbij de traagste en moet dus in de auto blijven zitten terwijl houtbewerker Davey, personeelsmanager Jolien, regioverantwoordelijke van Coca Cola Marzena, laborant Robin en showroom adviseur van (jawel!) BMW Sam op het vliegtuig mogen stappen. Voor de rest is er echter nog een kans: wie het beroep van de persoon die het laatst aan boord stapte kan raden, mag eveneens mee naar Zuid-Afrika. Wanneer Bouba de laatste plek weet te bemachtigen, dringt het tot Hans door dat hij het kneusje is die in België moet blijven. Of toch niet?

Nicknames and Playlists

Na een bewogen vlucht en een eerste nacht op Zuid-Afrikaanse bodem, die een aantal kandidaten in een tent doorbrachten, heeft de groep elkaar al wat beter leren kennen en zijn de eerste bijnamen een feit. Wanneer tijdens de rit naar de tweede proef ‘Arrivederci Hans’ van schlagerkoningin Laura Lynn weerklinkt, speculeren ze volop over het lot van de pechvogel.

De Mandela Marathon

In Wellington, de streek waar Nelson Mandela 27 jaar lang in de Drakensteingevangenis zat, wil presentator Gilles dat de groep de twee beste lopers aanduidt. Zij zullen aan een estafette van maar liefst 27 kilometer beginnen, terwijl de anderen zich in duo’s ontfermen over vier proeven, die omschreven zijn met een quote van Mandela. Zij die slagen mogen op de bus stappen en kunnen zo als duo de lopers aflossen. Per duo die mee over de eindstreep komt, verdienen ze 1000 euro. Ze krijgen hiervoor drie en een half uur de tijd. Hoewel Davey graag wil lopen, is het toch Bertrand die de groep weet te overtuigen door aan te geven dat hij heeft meegedaan aan de Spartacus Run en alles aankan. Hij en Robin vormen het loopduo en beginnen aan de loodzware tocht. Ondertussen moeten Sam en Bouba over een slackline zien te balanceren en dienen Jessica en Davey – die met gekruiste kettingen aan elkaar vasthangen – zich zien te bevrijden. Eline en Annelies moeten elkaar beurtelings één van twee mogelijke quizvragen stellen en deze goed zien te beantwoorden. Als ze er zes opeenvolgende vragen correct hebben is hun opdracht geslaagd. Marzena en Jolien moeten dan weer de bagage van de tien kandidaten overladen in rugzakken en exact dertig kilo achter laten.

Tijdens het spel heeft de zelfingenomen loper Bertrand het na 7 kilometer moeilijk. Hij wordt aangespoord door Robin, maar krijgt het al snel op zijn heupen. Terwijl ‘Moeke’ Annelies vaak de moeilijkere vragen lijkt te stellen aan Eline, slagen ook fitte Davey en L.O. studente Jessica er niet in om van elkaar los te komen. Wanneer Sam, Bouba, Jolien en Marzena wel in hun proef zijn geslaagd, besluiten ze niet om op de andere duo’s te wachten en met de bus te vertrekken. Sam en Bouba nemen na 14 km de spreekwoordelijke fakkel van Bertrand en Robin over. Opmerkelijk is dat Sam, die aan jogging doet, snel last heeft en het tempo doet vertragen. Bouba geeft hem een duwtje in de rug, maar na 7 km houdt Sam het voor bekeken. Met nog 47 minuten op de klok, hangt het slagen van deze opdracht af van lopers Jolien en Marzena. Ook Jolien heeft het zwaar. Ze schakelt vaak op wandelsnelheid over, maar dankzij de aanmoediging van hun medekandidaten halen de dames toch  de finishlijn. Met nog drie minuten op de teller, verdient de groep zo 3000 euro. Ze zijn euforisch.

Zak Eens Lekker Door

De volgende dag worden de tien door Gilles opgewacht in een fabrieksgebouw in Kaapstad. Daar moeten ze zich opsplitsen. Vijf mensen zonder hoogtevrees vormen een paar met de andere vijf. Elk duo zal geblinddoekt naar het dak worden gebracht, waar ze op een stoel moeten gaan zitten om zich vervolgens achterover te laten vallen. Voorafgaand krijgt het duo een vraag over een medekandidaat te horen met twee mogelijke antwoorden. Als deze correct beantwoord wordt, dan neemt de persoon zonder hoogtevrees plaats op de stoel aan de rand van het dak terwijl de ander gaat neerzitten op de stoel bij de matras. Bij een foutieve keuze worden de rollen omgedraaid. Één van beide gaat dus de dieperik in. Voor ieder succes komt er 500 euro in de pot en het bedrag kan verdubbeld worden als iedereen het doet. Eline en Jolien vangen aan. Zij krijgen de vraag: Welke verkiezing won Annelies in 1979? Ze gaan voor het verkeerde ‘Miss Bikini’. Het slagen hangt echter niet van hun antwoord maar wel van hun eigen durf af. Zo weten ze toch geld te verdienen door zich beiden achterover te laten vallen. Zowel Sam en Annelies als Bouba en Bertrand doorstaan de proef met glans, maar bij Jessica die beneden toekijkt zit de schrik er wel in. Best vreemd is dat Robin haar onder druk zet om te gaan, terwijl hij net degene is met hoogtevrees. Omgekeerde psychologie? Gelukkig voor Jessica weet ze samen met Davey de vraag over de muzieksmaak van Marzena goed te beantwoorden, waardoor het Davey is die van het dak tuimelt. En ook voor de doodsbange Robin, die samen met Marzena als laatste aan beurt komt, loopt de proef goed af. Hiermee weet de groep dus 5000 euro te verzilveren.

De Eerste Afvaller

Op het eind van iedere aflevering maken de kandidaten de test. Daarin krijgen ze tien meerkeuzevragen over de saboteur voorgeschoteld. Wie hierop het slechtst presteert, moet terug naar België. Alleen de Mol is zeker dat hij of zij in het spel blijft. Wanneer de deelnemers plaatsnemen tegenover presentator Gilles, deelt hij hen mee dat de laagste score geëindigd is in een ex aequo. Dan wordt er rekening gehouden met de tijd die er nodig was om de test te maken en vertrekt degene die er het langst over deed. Bouba wil graag als eerste zijn uitslag weten. Gilles typt diens naam in op de laptop voor hem. Een scherm met het groene mollogo duidt aan dat Bouba door mag naar volgende aflevering. Daarna is Sam aan de beurt. Ook hij kan blijven, net als Marzena en Bertrand. Maar het scherm van Jessica kleurt bloedrood; wat betekent dat voor haar het avontuur erop zit. Tranen lopen over haar wangen. Tijd om uitgebreid afscheid te nemen is er niet, want de jonge vrouw wordt meteen door Gilles naar de wagen voor het hotel geleid. De groep blijft emotioneel achter. Vooral voor Davey, die met Jessica een goede band had, komt het vertrek hard aan.

jessica-met-tekst1

Bespioneerd

Wanneer de wagen met Jessica wegrijdt, zien we Gilles naar een ander voertuig stappen. Daar glijdt het raampje naar beneden en zien we Hans zitten. Deze is de groep achterna gereisd om hen op afstand gade te slaan…

Zin om mee te speculeren naar de identiteit van de Mol? Neem dan zeker eens een kijkje op het forum Wieisdemol.be