Met een gloednieuwe aflevering van ‘De Mol’ trakteerde VIER ons afgelopen maandagavond op een thriller van jewelste. De zes resterende kandidaten werden geëlektrocuteerd, hun familieleden gingen in rook op en het kwam tijdens een paintballversie van ‘the Hunger Games’ tot een waar vuurgevecht om zo de eerste vrijstelling te bekomen. Onze ‘De Mol’ watcher Renzo Verdonckt keek met gretige ogen toe.

Elektroshocks en navigatiesystemen

(foto vier)
(foto vier)

Op de ochtend van dag 11 worden Davey en Hans de kandidaten met een goed oriëntatiegevoel. Zij nemen plaats in een wagen, waarin acht navigatiesystemen zijn gekoppeld. Elk in een andere taal en met een andere bestemming. Ze krijgen anderhalf uur de tijd via de juiste GPS hun vier vrienden te vinden en zo geld te verdienen. Hun medekandidaten zijn op een locatie waar een electrospel staat opgesteld. Aan de hand van een omschrijving moeten Annelies, Eline, Robin en Sam tien Zuid-Afrikaanse woorden samenstellen uit een reeks woorden die in de cirkel van de electro te vinden zijn. Via een menselijke ketting dienen ze deze woorden te linken. Bij een foute combinatie krijgen ze een elektrische schok, terwijl een goed antwoord 300 euro oplevert en de vier ook 3 minuten de tijd geeft om Davey en Hans telefonisch hulp te bieden. Hiervoor kunnen ze gebruik maken van woordenboeken in een bibliotheek.

De eerste drie combinaties die de electro-spelers maken zijn goed, maar wanneer ze in de bib belanden, ontstaat er chaos. Robin is weer zijn stressvolle zelf, Eline blaft in het rond en Sam houdt zich (te) afzijdig. Doordat de volgende twee woordkeuzes fout zijn, krijgen de kandidaten niet alleen een schok, maar gaat er ook kostbare tijd verloren. Hierdoor volgen de mannen in de wagen een lukraak gekozen route. Bij een volgend telefoontje zorgt Annelies er echter wel voor dat de GPS met Kroatisch gesproken richtlijnen mag worden uitgeschakeld. Erg laat stelt Davey de mensen in de bib voor om in elke taal de richtingen op te zoeken in de woordenboeken. Op basis daarvan kunnen Hans en hij gaan elimineren. Doordat Sam, Eline en Robin geen geloof meer hechten aan de contradictieve Annelies, lopen ze de laatste 300 euro mis.

Met slechts een half uur op de klok, schakelen Hans en Davey in de auto onder druk van Robin de toestellen uit met bestemmingen die te ver afwijken. Zo blijven er nog twee over en daarvan weet Hans nog één taal te herkennen. Het is bijna een mirakel te noemen, maar de heren weten de locatie van hun vrienden te bereiken en scoren daarmee 1500 euro voor de groepspot.

Manet of Monet?

(foto vier)
(foto vier)

Van iedere kandidaat is er een familielid naar Zuid-Afrika gereisd. Deze personen bevinden zich in een kooi en moeten door de groep vrijgespeeld worden. Dit lukt als de kandidaten door het beantwoorden  van tien meerkeuzevragen over een mijnveld heen kunnen komen. De bezoekers bepalen wie welke vraag krijgt. De gekozen kandidaat gaat vervolgens op het vak staan met de letter die overeenkomt met het antwoord van de gestelde vraag. Wie niet zeker van zijn of haar stuk is, moet die plek niet verlaten, want anders gaat er een stofbom af en is het spel voorbij. Robin, Hans, Sam en Eline weten hun vraag goed te beantwoorden, terwijl Annelies en Davey op een foutief vak gaan staan. Iedereen is ervan overtuigd dat het antwoord van Sam goed is en daarom mag hij zijn vak verlaten om een volgende vraag te beantwoorden. Deze keer gaat de jonge Limburger (verdacht snel) verkeerd staan. Annelies is overtuigd dat Davey’s vraag over kunst correct is beantwoord en weet de groep te overtuigen om hem verder te laten gaan. Maar wanneer de houtbewerkende hipster zijn vak verlaat, gaat de bom bij de mensen in de kooi af. Geen 3000 euro, maar wel een deugddoende reünie met hun geliefden.

The Paintball Games

(foto vier)
(foto vier)

De volgende dag staat iedere kandidaat samen met zijn of haar familielid op een afzonderlijk platform in een halve cirkel. Gilles legt hen uit dat ze een paintballversie van ‘The Hunger Games’ gaan spelen. Als de tijd ingaat, loopt iedereen naar het centrale podium waarop de uitrusting ligt. Alleen de kandidaten mogen een paintballgeweer in handen nemen en dienen daarin de 15 beschikbare verfbolletjes te laden, terwijl de geliefden door middel van een schild voor bescherming kunnen zorgen. Daarnaast treffen ze ook een kaart van het speelterrein aan: naast het startpunt op een open terrein zijn er drie zones in bosrijk gebied waar in de loop van het spel voordelen zullen worden gedropt. Doel van het spel is om als laatste met het geld over te blijven. Maar er kan ook een vrijstelling verdiend worden. Net als in de film zullen de spelregels tijdens de opdracht veranderen.

Na het startsignaal laadt Eline meteen haar paintballgun en weet zo de echtgenoot van Annelies af te maken. De Godsdienstlerares staat er dus alleen voor en wordt zo een makkelijk doelwit voor Sam. Hans en zijn vrouw begeven zich naar zone A, terwijl Robin met zijn partner de omgeving van zone B verkennen. Davey blijft met zijn vriendin bij het startpunt. In zone C wordt Sam het tweede slachtoffer van politieagente Eline.

Robin weet in zone B vijftien extra verfkogels te scoren, net als Hans in zone A. Wanneer de twee elkaar even later in de ogen kijken, ontstaat er een heus vuurgevecht. Niemand wordt geraakt, maar hun voorraad kogels is zo wel aardig geslonken. De 5000 euro komt bij het startpunt in het spel. Davey weet deze te bemachtigen. Om het geld in de pot te krijgen, moet hij als laatste overblijven. Hij wordt kort daarop door Hans beschoten, maar is te veraf om geraakt te worden.

(foto vier)
(foto vier)

Over de luidspreker laat Gilles weten dat de regels veranderen; wie na het eindsignaal nog in leven is, kost de groep 500 euro. In zone C neemt Robin Eline onder vuur, die helemaal geen kogels meer heeft. Eline’s broer werpt zich op als levend schild en wordt zo uitgeschakeld. Ook Robin heeft geen munitie meer en dient zich terug te trekken. Doordat even later 15 kogels worden gedropt in zone C, kan Eline zich weer in de strijd gooien.

De spelregels worden nogmaals aangepast; de vrijstelling gaat naar de persoon die na het eindsignaal alleen op het centrale podium staat. De climax volgt wanneer zowel Eline als Robin met vrouw Davey bestormen. Maar beide aanvallers zitten zonder verfbolletjes, waardoor Davey hen makkelijk kan afmaken, net als zijn eigen vriendin. De tijd is om. Er is er geen geld verdiend want Hans en diens partner waren nog in het bos. Sterker nog; er gaat 1000 euro uit de pot. Davey staat alleen op het podium en wint zo de vrijstelling.

Zen-moment voor Davey

(foto vier)
(foto vier)

Na het afscheid van hun geliefde, maken de kandidaten zich die avond op voor de test. Twintig meerkeuzevragen over de saboteur in hun midden zullen bepalen wie de volgende afvaller wordt. Alleen Davey is dankzij zijn vrijstelling zeker van een plek in de volgende aflevering. Hij kan lekker achterover leunen. Tijdens de executie typt Gilles De Coster de naam van Sam in. Hij krijgt een groen scherm te zien, net als Annelies. Zij gaan door naar de volgende ronde. Voor Hans houdt het spel na het bekomen van een rood scherm op. Zo zijn ze nog met vijf kandidaten, waarvan eentje de mol…

Oordeel na aflevering 5

Annelies blijft voor verwarring zorgen, maar het is Eline die anderen de knoop laat doorhakken en hen met de vinger wijst als de beslissing verkeerd is.

Heb jij een duidelijke aanwijzing? Laat het ons weten of neem een kijkje op wieisdemol.be!

 

Lees ook: Review aflevering 1.

Lees ook: Review aflevering 2.

Lees ook: Review aflevering 3.

Lees ook: Review aflevering 4.