‘DOK’ kruipt in het hoofd van medische specialisten in het voetbal: “Openhartig, maar met respect voor het beroepsgeheim”

Vrijdag was op Play Sports Open de eerste aflevering van het nieuwe programma DOK te zien. Interviewer Bart Raes (53) gaat in deze zesdelige reeks het gesprek aan met gerenommeerde sportartsen, kinesisten en een psychologe om zo een beeld te schetsen van hun veeleisende job. “Op televisie zie je normaal enkel die paar seconden dat ze op het veld lopen, maar er komt zoveel meer bij kijken.”

Als voetbaldier pur sang verdiept Bart Raes zich al langer in het edele balspel. Zo is hij een van de vaste gezichten bij Sports Late Night op Play4 en maakte hij eerder de reeksen T1 en President . Met DOK bekijkt hij het voetbal nu opnieuw vanuit een andere invalshoek. “In T1 en President probeerde ik het vak van voetbaltrainers en voorzitters te doorgronden. Nu probeer ik hetzelfde te doen met de mensen uit de medische omkadering”, legt Bart Raes uit.

“In DOK laten we dokters, kinesisten en een psychologe aan het woord en volgen we het volledige traject. Vanaf het moment dat een speler of speelster een blessure oploopt, tot je de specialist in kwestie ziet opspringen en vervolgens de opvolging met een eventuele operatie en revalidatie.”

Ditmaal mét dames

“Alle interviews duren een drietal uur en dus vreesde ik dat het een moeilijk verhaal zou worden, aangezien deze specialisten een heel drukke agenda hebben. Toch maakten zij graag tijd vrij om eens een unieke inkijk te kunnen bieden en te vertellen wat er allemaal bij hun job komt kijken”, aldus Bart Raes. “Ze praten allemaal openhartig, maar uiteraard met respect voor het beroepsgeheim. Hetzelfde gevoel kreeg ik eerder ook bij de trainers en voorzitters, die er duidelijk zin in hadden om hun verhaal te delen.”

Interessant om te horen is de driehoeksverhouding tussen een arts of kinesist met de voetbaltrainer en speler”

Toch is er ook een opvallend verschil met de eerdere reeksen. Met Fabienne Van De Steene, Leonie Geukens en Eva Maenhout maken ditmaal ook drie straffe dames hun opwachting. “Fabienne is al 27 jaar kiné bij de Red Flames, Leonie was actief als hoofdarts bij Racing Genk en de Yellow Tigers en Eva Maenhout is sportpsychologe bij onder meer AA Gent. Allemaal toppers dus, net zoals ook de mannen in de reeks. T1 en President waren helaas reeksen zonder vrouwen – er zijn nu eenmaal geen vrouwelijke hoofdtrainers of voorzitters op het hoogste niveau bij ons – maar nu was hun meerwaarde duidelijk. Zo vertelde sportarts Chris Goossens dat een arts slechts één op de tien keer terecht op het veld komt tijdens een match bij de mannen. Fabienne gaf dan weer aan dat ze in heel haar carrière in het vrouwenvoetbal nauwelijks komedie had meegemaakt. Een heel fijn contrast en typerend voor de human interest die we willen brengen.”

Enkel van De Bruyne

Hoewel de verhalen centraal staan in DOK , krijg je als kijker ook verschillende voetbalblessures te zien. Is het programma dan niet voor gevoelige kijkers? “Dat zou ik nu niet meteen stellen, maar het is natuurlijk eigen aan de job van deze specialisten. Zo was gesprekspartner Kristof Sas bijvoorbeeld de clubarts van Anderlecht toen Marcin Wasilewski destijds zijn zware blessure opliep en hij begeleidde de Rode Duivels op het afgelopen EK. Dokter Sas was er dus bij toen Kevin De Bruyne zijn enkel verdraaide of Timothy Castagne zijn oogkasbreuk opliep. Maar even interessant is het om te horen over de driehoeksverhouding tussen een arts of kinesist met de voetbaltrainer en speler. Wat doen ze bijvoorbeeld als een speler vraagt om een lichte blessure te verzwijgen?”

Om de straffe verhalen van de experts optimaal tot hun recht te laten komen, wordt bewust voor een sobere setting gekozen. De Asiat-site in Vilvoorde is het decor van de reeks. “Maar veel meer dan een tafel en twee stoelen zie je inderdaad niet”, lacht Bart Raes. “Het feit dat de focus écht op de gesprekken en de inhoud ligt, maakt het net zo fijn om zo’n reeks te maken. Of ik nu uitverteld ben over het voetbal en de entourage? Neen, eigenlijk niet! We zijn de reeks nog volop aan het afwerken, maar stiekem broed ik al op een nieuw ideetje.” (Arjan Desante)

 

DOK, iedere vrijdag op Play Sports Open. Gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier