Gerechtsjournalist Jeroen Wils komt met opvolger voor De Kroongetuigen: “Een ode aan het speurwerk”

Vanaf maandag palmt gerechtsjournalist Jeroen Wils de maandagavond bij VTM in met zijn nieuwe tv-programma Dossier X. De opvolger van het succesvolle De Kroongetuigen brengt de grootste misdaadverhalen uit de vaderlandse geschiedenis weer tot leven via interviews, archiefbeelden en reconstructies. Ontsnappingskoning Sekkaki opent de reeks.

Sebastiaan Bedaux

Met Dossier X laat journalist en criminoloog Jeroen Wils de gruwel van moord en doodslag – de kern van De Kroongetuigen – achter zich. Gelukkig (of beter: helaas) is de recente Belgische geschiedenis doorspekt met andere spectaculaire misdrijven, gaande van mysterieuze ontvoeringen over grote kraken en spraakmakende fraudezaken tot politieke misdrijven. Stuk voor stuk dossiers die de bevolking maandenlang hebben geïntrigeerd. “Na vier succesvolle seizoenen van De Kroongetuigen raakten de grote, spraakmakende moordzaken stilaan uitgeput”, zegt Wils. “Maar we hadden ook de indruk dat die zaken erg hard waren voor heel wat kijkers. Het ging steeds over bijzonder gruwelijke feiten. Nu maken we een vervolg met hetzelfde concept en met dezelfde elementen: reconstructies van de feiten en verhoren, doorspekt met getuigenissen van politieagenten en experten.”

De reeks begint met ‘ontsnappingskoning’ Sekkaki. Meteen een zaak die tot de verbeelding spreekt.

Klopt. Ashraf Sekkaki ontsnapte in 2009 op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Brugge, waar hij met een helikopter werd opgepikt op de binnenplaats. Hij stond bekend als een crimineel met een hele lange staat van dienst, gaande van kleine misdrijven tot overvallen. Voordien was hij ook al een keer uit de gevangenis van Turnhout ontsnapt, net als uit enkele jeugdinstellingen. Vandaar zijn bijnaam. Uiteindelijk is hij in Marokko opgepakt, berecht en zit hij daar nog steeds zijn gevangenisstraf van 12 jaar uit. Specifiek aan deze zaak is dat Sekkaki een tikkende tijdbom was die al op zestienjarige leeftijd door de jeugdrechter uit handen was gegeven om te worden berecht als volwassene. Drie jaar later werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd geïnterneerd, zonder zicht op een mogelijke vrijlating. Dat frustreerde hem zodanig dat hij plannen is gaan bedenken om te ontsnappen. Ik heb als gerechtsjournalist lange tijd regelmatig contact met hem gehad, via een gsm die hij had binnengesmokkeld in de gevangenis. Het is raar om te zeggen, maar je kunt voor zo iemand dus een zekere sympathie voelen. Hij is heel ad rem, joviaal en intelligent. Hij heeft een zekere aaibaarheidsfactor, zelfs de politieagenten getuigen daarover.

Er is in België altijd veel kritiek op gerecht en politie. Jij bewijst met deze reeks, en ervoor met De Kroongetuigen, dat er ook heel goed werk verricht wordt.

Dossier X is – net als De Kroongetuigen – een ode aan het speurwerk van politie en gerecht. Wij bewijzen dat justitie wel werkt in deze dossiers. Ik ben nu al dertig jaar gerechtsjournalist en trek dus al drie decennia lang op met politiemensen. Ik weet hoe gedreven zij hun werk doen. Dat zijn mensen die dag en nacht werken, die vaak hun privéleven verwaarlozen om toch maar die dader te kunnen klissen. Ik heb daar oneindig veel respect voor.

Dossier X, vanaf maandag 2 april om 21u35 bij VTM.

(foto Diego Franssens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier