Jan Van Looveren over het nieuwe seizoen van Factcheckers en zijn uitgestelde theatertournee: “Ik hoop dat er heel snel een vaccin komt”

In een wereld vol fake news zijn ‘Factcheckers’ als Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren onmisbaar. In het tweede seizoen van dit Eén-programma gaat het trio onverminderd door met haar missie: checken wat er nu eigenlijk klopt van de tsunami aan berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen.

Na een succesvol eerste seizoen zijn Thomas, Britt en Jan terug met Factcheckers , het programma waarin ze zogenaamde feiten checken op hun waarheidsgehalte. In de eerste aflevering gaat het over de niet al te beste reputatie van sommige slotenmakers, over medische apps en over de vraag welke groenten het gezondst zijn: verse of die uit de diepvries. De zoektocht naar antwoorden levert een nieuwe reeks straffe en onthullende reportages op. “Je hoort wel eens dat slotenmakers van de situatie profiteren en te veel aanrekenen voor hun diensten. Klopt dat wel? Proberen slotenmakers mensen geld af te troggelen? Zulke beweringen onderzoeken we, zaken die leven in de maatschappij.”

Levert jullie onderzoek eigenlijk niet veel tegenkanting op? Ik kan me voorstellen dat de uitkomst niet zo gunstig uitpakt voor – in dit geval – slotenmakers.

Natuurlijk moet je altijd zeker zijn van je zaak. Je wil niet dat je bevindingen achteraf weerlegd worden. We moeten dus altijd heel voorzichtig zijn in onze beweringen. Maar in het geval van de slotenmakers – en zonder iets te verklappen over het resultaat – hebben we een ervaren en betrouwbare slotmaker, die tevens bestuurslid is van de Vlaamse Slotenmakers Unie, betrokken in onze voorbereidingen. Zo konden we een indicatie krijgen van een correcte prijs voor het openmaken van een deur door een slotenmaker.

Ik heb dan nog het geluk dat ik nog tv-werk heb. Ik heb zelfs nog even gedacht om een pop-upbakkerij te openen.”

Dit programma is gemaakt in verschillende fases van de coronamaatregelen. Ondervonden jullie daar last van?

Tuurlijk. Daarom zie je ons soms met mondmaskers, dan weer met een plastic scherm voor ons gezicht, en steeds op anderhalve meter van elkaar. Dat afstand houden was nog een heel gedoe. Onze sterkte was net dat wij met ons drieën grapjes konden maken, elkaar een beetje konden plagen. Nu ben je verplicht wat verder uit elkaar te staan, waardoor sommige grappen niet meer werkten. Corona maakte het hele draaiproces in ieder geval intenser. Wat heel makkelijk ging in seizoen 1, werd plots een stuk moeilijker. Gelukkig zijn we zelf nooit ziek geworden, hoewel iemand van onze redactie op een gegeven moment toch positief testte, en daar ook nog behoorlijk van heeft afgezien. Waren Thomas, Britt of ik ziek geworden, dan hadden we de opnames moeten stopzetten. Dat is gelukkig niet gebeurd.

Je had zelf dit jaar een theatertournee op de planning staan, die uitgesteld moest worden. Hoe hard kwam dat aan?

Ik had inderdaad een theaterstuk voor mezelf geschreven, genaamd Loslaten , waarmee ik in mei in de Arenbergschouwburg zou spelen. Later kwam de vraag of ik in november of december zou kunnen spelen, maar plots viel weer alles stil. Daar word je moedeloos van. Ik was in de zomer zelf naar een theaterstuk gaan kijken van een collega en dan zit je daar met 70 in een zaal voor 500 man, allemaal met een mondmasker op. Dat was een humoristisch stuk, maar je merkt dan dat niemand durft te lachen. Als je dan hoest, kijken mensen naar je alsof je een misdadiger bent. Er was onwennigheid, angst. Ik hoop dus dat er heel snel een vaccin komt, zodat we terug voor volle zalen kunnen spelen, zodat de mensen elkaar weer kunnen vastpakken, met elkaar kunnen lachen en huilen.

Ook financieel moet zo’n uitstel een aderlating zijn.

Absoluut. Zo’n theaterstuk is ook een investering. Die show deed ik samen met een muzikant, die moet je natuurlijk betalen om muziek te schrijven. Je steekt er dus zelf geld in en haalt er niks uit. Ik heb dan nog het geluk dat ik nog tv-werk heb. Ik heb zelfs nog even gedacht om een pop-upbakkerij te openen en daar een online programma van te maken. Jan wordt voor een jaar bakker, zoiets. Dat idee blijft nog rondsluimeren in mijn hoofd, maar ook dat vergt weer een investering. Online verdien je ook pas geld wanneer je genoeg kijkers hebt. Op televisie, of je nu 100.000 of 500.000 kijkers trekt, je loon blijft hetzelfde.

Dus je bent nu extra blij met Factcheckers?

Dat zal wel zijn! Ik ben heel blij en dankbaar dat ik dit van de VRT mag en kan doen. Dat ik kansen krijg. Ik ben er nog ideeën voor tv-programma’s gaan pitchen, waarvan er eentje weerhouden is en dat nu nog maar in de beginfase zit. Maar ik kan dus nog voort. Wat ik eigenlijk wil is meer acteren. In mijn hart en in mijn ziel voel ik me een acteur, maar in Vlaanderen word je al snel in een presentatorhokje gestopt als je een keer een programma gaat presenteren. Ik presenteer wel, maar ben geen presentator. Ik wil terug naar dat acteren. Dat wilde ik vorig jaar al, maar toen kwam corona…

Factcheckers, vanaf woensdag 2 december om 20.40 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier