Presentator, kersvers auteur en ex-‘Mol’ Gilles Van Bouwel heeft zijn eerste boek uit: “Dit kan ik vol trots afvinken van de bucketlist”

Nu de lockdown stap voor stap wordt opgeheven en het sociale leven weer langzaam op gang komt, wordt het voor heel wat mannen hoog tijd om die lange baard te trimmen en wat coronakilo’s te verliezen. Het ‘grooming’-boek van ex-Mol Gilles Van Bouwel komt dus net op tijd. “Ik mikte op een release rond vaderdag dus die timing is heel toevallig, maar ik verzeker je: ik heb geen aandeel in de coronacrisis.”

‘MAN/UAL. Eerste hulp bij mannenverzorging’, zo heet het allereerste boek van Gilles Van Bouwel, dat sinds afgelopen week verkrijgbaar is. Het is geen leesboek en geen koffietafelboek, maar eerder een praktische gids en een persoonlijk ontdekkingsverhaal, waarmee je als man aan de slag kunt om in geen tijd te transformeren van behaarde holbewoner tot verzorgde gentleman. “Ik wilde niet alleen maar schrijven over crèmepjes en andere verzorgingsproducten, maar – omdat ik zelf 15 kilo ben afgevallen – ook over sport, voeding en stijl.”

Waar komt jouw interesse in grooming vandaan? Ben jij zelf zo’n specialist in mannenverzorging?
Voordat ik bij Woestijnvis aan de slag ging, werkte ik voor de grote multinational Unilever, waar ik voor een aantal merken onderzoek had gedaan naar mannenverzorging. In de vier jaar dat ik er werkte, heb ik de vraag naar verzorgingsproducten voor mannen zien exploderen. Nu zijn er aparte rayons voor mannenverzorging in de supermarkt, tien jaar geleden was daar nog geen sprake van. Producenten gingen plots alles dat ze voor vrouwen hadden ook voor mannen uitbrengen, waardoor je op den duur door de bomen het bos niet meer kon zien. In dat bos van mannenproducten had ik nood aan wegwijzers, maar ik vond er bijna geen. En dus besloot ik om er zelf maar te maken en die te bundelen in dit boek.

Proficiat alleszins met dit mooie boek. Ben je er blij mee?
Ik ben keiblij met het resultaat, en enorm trots. Ik hoop uiteraard ook dat het gaat scoren, maar daar laat ik mijn tevredenheid niet van afhangen. Dit boek is zo’n dingetje dat ik van mijn bucketlist kan schrappen. Ik besef dat tegenwoordig elke half bekende kop een boek uitbrengt, maar ik heb dit effectief zelf geschreven. Ook daar ben ik trots op. Ik had natuurlijk wel wat onderschat hoeveel werk het was (lacht). Na mijn dagtaak bij Woestijnvis zat ik vaak nog van 20 uur ’s avonds tot 1 of 2 uur ’s nachts te typen. Het waren lange maanden, maar ik vond het wel heel tof om te doen. Ik heb er ook zelf veel van geleerd. Ik weet bijvoorbeeld wel hoe je een korte baard moet verzorgen, maar hoe moet je een lange Sinterklaasbaard groomen? Ik vond het heel belangrijk om bij elk aspect van de mannenverzorging met een expert – een dermatoloog, een schoonheidsspecialiste, een barbier, een stylist, een personal trainer, … – te gaan praten. Het boek zit dus boordevol expertise.

Wat is voor jou een van de belangrijkste tips uit het boek?
Een goede basisverzorging van het gezicht. Dat is echt een investering in de toekomst. Je hebt daar geen onmiddellijk resultaat van, maar voor later is het heel belangrijk. Een gezichtsreiniger en een dagcrème zou elke man in huis moeten hebben. Vergelijk het met een fiets: af en toe moet je de ketting smeren om lang te kunnen meegaan.

Naast nieuwbakken schrijver ben je natuurlijk ook tv-maker, actief bij Woestijnvis. Hoe is de coronaperiode voor jou al geweest? Doffe ellende?
Ik heb eigenlijk veel geluk gehad. De projecten waar ik aan werk, hebben niet zoveel last van de coronamaatregelen. Natuurlijk verliep Café De Mol niet helemaal zoals gepland. Na de eerste aflevering met publiek stonden we plots voor de keuze: laten we dit nog doorgaan of doen we dit zonder publiek. Gelukkig hebben we de juiste keuze gemaakt. Ik werk ook nog achter de schermen van De Slimste Mens ter Wereld, dat voorlopig ook doorgaat zoals gepland. Maar binnen het bedrijf ligt wel alle fictie stil. Fictie is echt het zwaarst geraakt, waardoor we over een paar maanden met een serieus gat in de tv-programmering zitten. Daar zullen snel oplossingen voor moeten gevonden worden, willen we niet de zoveelste herhaling van F.C. De Kampioenen voorgeschoteld krijgen. De sector is gelukkig wel creatief genoeg, dat bewijzen wij al bijvoorbeeld met De Container Cup dat heel goed heeft gescoord.

Hoe heb jij zelf de lockdown verteerd? Je lijkt me een heel sociaal iemand voor wie thuiszitten misschien niet zo evident is.
Het was een hele aanpassing, op vlak van het sociale leven en op sportief gebied. Ik sport 7 tot 10 uur per week – ik doe aan fitness en padel – en dat viel nu weg. In plaats daarvan ben ik wel gaan hardlopen, wat ik eigenlijk helemaal niet graag doe. Maar coronakilo’s zijn er gelukkig niet bijgekomen. Om toch nog contact met vrienden te onderhouden, speel ik twee keer per week online gezelschapsspelletjes, voornamelijk De Kolonisten van Catan. En om de verveling op andere momenten tegen te gaan, heb ik een gitaar gekocht, waar ik af en toe op tokkel.

Kijk je uit naar de opening van de horeca?
Uiteraard. Sowieso drink ik op weekdagen nooit, enkel in het weekend. Maar met dat ‘Skyperitieven’ heb je voordat je het weet een fles wijn achter de kiezen. Ik ben tijdens de lockdown dus wel een aantal keer zat geweest (lacht). Voor de sector zou het natuurlijk goed zijn om zo snel mogelijk open te gaan. Ik weet wel niet of spontaan op café gaan er snel in zal zitten. Misschien moet je de eerste weken wel eerst een plaats reserveren. Maar wat me wel opvalt is dat je je als mens heel snel kunt aanpassen aan nieuwe situaties.

Hoe ziet jouw gemiddelde weekend er eigenlijk uit?
Normaal gezien was dit het trouwseizoen. Ik heb al afgelastingen gekregen van vijf of zes bruiloften die in deze periode niet konden doorgaan. Dus normaal gezien zou ik op zaterdag naar een trouw gaan. En op vrijdagavond op café. Overdag op zaterdag ga ik graag naar de vreemdelingenmarkt in Antwerpen. En op zondagavond ga ik meestal naar mijn ouders. Oh ja, in het weekend neem ik altijd ook een lang bad. Zaterdag is zo’n beetje mijn ‘grooming day’.

‘MAN/UAL. Eerste hulp bij mannenverzorging’ (Lannoo, € 25,99) is nu te koop in de boekhandel of op lannoo.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier