Groenexpert Angelo Dorny: “Weg gras, welkom bloemen”

Nu de lente er echt zit aan te komen en het zogenaamde ‘tegelwippen’ in de lift zit, lijkt het mij niet heel erg verrassend dat ik dit stuk wil wijden aan een nieuwe trend, namelijk: het wegsnoepen van wat gras in ruil voor grotere borders en dus meer bloemen en planten. Een klein relaas over hoe je van jouw tuin een biodivers paradijsje maakt.

Ik word vaak een ‘grashater’ genoemd. Niet geheel onverwachts, want ik vind gras heel erg overroepen. Ik haat het niet – waarom zou ik – maar ik ben ervan overtuigd dat het te lang te veel als iets werd gezien wat standaard in een tuin thuishoort. En dat is naar mijn mening niet het geval. Natuurlijk is gras vaak gewoon noodzakelijk in een grote tuin, maar de realiteit is dat heel veel mensen het met veel minder moeten doen en bijvoorbeeld ook in de stad een tuintje hebben. De idyllische plaatjes van metershoog gras in de ondergaande zon zijn fantastisch, maar niet voor iedereen haalbaar. En net daarom vind ik dat je dan moet kunnen zeggen: gras is leuk, maar deze beker laat ik aan mij voorbij gaan.

Biodiversiteit & zomermoeheid

Naast het feit dat gras niet in elke tuin thuishoort, is het steeds vaker een uitdaging om het groen en gezond te houden. Het is altijd van deze tijd geweest dat gras het tijdens de zomermaanden moeilijk heeft, maar door de alsmaar droger wordende zomers lijkt het eerder alsof je op stro wandelt. Daar gaat het dauwtrappen.

Kortgemaaid gras brengt nauwelijks iets bij aan de biodiversiteit, dus waarom niet een stukje opofferen?

Gras is een plant – want dat is het gewoon – die heel veel water nodig heeft om groen te zijn. Dat komt voornamelijk omdat het vrij oppervlakkig wortels maakt en dus onderheviger is aan uitdroging. De grasmat niet te kort maaien brengt soelaas, want hoe hoger het gras, hoe minder snel de zon de bodem kan uitdrogen. Acties zoals ‘Maai mei niet’ zijn hele goede initiatieven, die ik met plezier ondersteun, maar wordt het niet eens tijd dat we het gras aanpakken in plaats van eromheen te werken? Dat kan heel eenvoudig door de grasmat kleiner te maken en je borders met planten groter. Gras brengt nauwelijks iets bij aan de biodiversiteit als het alsmaar kort gemaaid wordt. Je kunt het inderdaad lange tijd onaangeroerd laten en alles wat erin groeit laten bloeien. Fantastisch voor alles wat rondvliegt. Alleen is dat opnieuw niet voor iedereen een haalbare kaart.

Hoe dan?

 

Het kan dus anders, daar ben je het inmiddels met mij eens, denk ik. Stel ik voor om al het gras weg te nemen? Neen. Ik begrijp best dat spelende kinderen dat graag op een stukje gras doen. En dat gras vaak gewoon een plekje moet krijgen gedurende een bepaalde tijd in ons leven. Maar mag ik je aanmoedigen om wat van dat gras op te offeren en er een extra border van te maken? Je kunt die border dan zo inrichten met bomen, struiken, vaste planten en bloembollen, zodat er bijna een jaarrond iets te beleven valt. Voor jezelf, maar ook voor het wildleven in onze tuin. Ik zeg je met het hand op het hart dat je instant meer bijen, hommels en vlinders lokt. Je creëert met andere woorden een mini-ecosysteem, waar alles op elkaar is afgestemd. Bomen en struiken lokken vogels. Die vogels hebben op hun beurt weer honger en zoeken (vervelende) insecten. Het is fantastisch om te zien hoe snel de natuur het overneemt als je een plekje voorziet. Durf jij het aan?

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier