Het EK op je bord (10): Roemenië

Zondag, dus tijd voor een wat feestelijker gerechtje. Vandaag serveren we ciorba de crap cu smantana, een karpersoep met room.

 

Ingrediënten

  • een karper van 1 kg
  • een ui
  • 2 wortelen
  • 2 pastinaken
  • een halve knolselder
  • een forse rode paprika
  • 4-5 zachtkokende aardappelen (afhankelijk van hoe dik je de soep wil hebben)
  • 200 g room
  • 100 g spek
  • een ei
  • zout
  • wat verse peterselie en dille

 

Bereiding

  • Snijd het spek in kleine dobbelsteentjes en bak het in een koekenpan met een klein drupje olie.
  • Maak ondertussen de vis schoon, voor zover de visboer dat tenminste niet gedaan heeft. Alles wat eetbaar is, mag in de soep. De vis hoeft niet te worden gefileerd, aangezien de graten extra smaak geven.
  • Maak de groenten schoon. De selder, de wortels, de pastinaken en de aardappelen snij je in blokjes, de paprika en de uien hak je in kleine stukjes.
  • Giet het vet dat uit de spekblokjes is gesmolten in een soeppan. Hou de spekjes apart. Als er niet genoeg vet is, doe er dan nog wat olijfolie bij. Bak daarin nu de ui, de paprika, de wortels en de pastinaken tot ze zacht zijn.
  • Giet er twee liter heet water bij. Doe de aardappelen en selderij erbij en breng alles aan de kook. Laat flink koken tot de aardappelen bijna gaar zijn.
  • Zet het vuur nu laag. De soep mag een klein beetje borrelen, maar meer niet.
  • Dan gaat de vis erin, ongeveer 15 minuten. Proef aan het eind van de kooktijd af op zout en peper en zet het vuur uit.
  • Klop nu in een ruime kom het ei met de room en wat zout. Neem een lepel van de hete soep en roer hem door het mengsel. Giet het dan in de pan en roer het goed door elkaar, zodat je een mooie gebonden soep krijgt.
  • Dien de soep op in borden, bestrooid met spekblokjes en gehakte peterselie en dille. En flink wat knapperig brood, natuurlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier