Het EK op je bord (15): Slowakije

Het nationale gerecht van Slowakije is bryndzové halusky. De basisingrediënten zijn halusky (brokjes aardappeldeeg) die met bloem en eieren tot een deeg wordt verwerkt en brynda, een soort schapenkaas. Het geheel wordt meestal bestrooid met stukjes gebakken spek.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 10 aardappelen van gemiddelde grootte
  • 1 pond bloem
  • 2 eieren
  • 250 – 500 gram bryndza (feta is een goed alternatief, maar dan wel de echte van schapenmelk)
  • een stuk gerookt spek, toch zeker zo’n 200 – 300 gram, in blokjes gesneden
  • een lepel zout

 

Bereiding

  • Zet een grote pan gezouten water op.
  • Bak het in blokjes gesneden in een koekenpan.
  • Schil de aardappelen en rasp ze op een heel fijne rasp.
  • Doe er de eieren bij en roer het allemaal goed door elkaar.
  • Voeg een half pond bloem toe en roer met een houten lepel.
  • Blijf bloem toevoegen tot je een kleverig, nat deeg hebt dat aan je lepel blijft kleven.
  • Hou het deeg boven de pan kokend water en snij er met een mes steeds kleine stukjes af, die je in het kokende water laat glijden. De halušky zinken meteen naar de bodem. Roer ze eventjes zachtjes om.
  • Als ze klaar zijn, na zo’n 5 tot 10 minuten, komen ze boven drijven.
  • Doe je bryndza (of feta) in een kom.
  • Doe er twee eetlepels van het kokende water van de halušky bij en maak er met een vork een dikke saus van. Hoeveel kaas erin gaat moet je zelf weten: hoe meer kaas, hoe scherper het zal smaken.
  • Als de halušky klaar zijn laat je ze uitlekken, meng je ze met de kaassaus en schep je het op borden.
  • Strooi de gebakken spekjes gul over de halušky, en sprenkel het vet erover.

Voor wie het allemaal liever in bewegend beeld ziet, hebben we dit filmpje (Engels) gevonden:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier