Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken. Vandaag: Hoe Zal Ik Het Zeggen?

Sebastiaan Bedaux

In de jaren tachtig van de vorige eeuw beleefde het tv-genre candid camera een hoogtepunt in de Lage Landen, dankzij Ralph Inbar en zijn Bananasplit dat per aflevering ongeveer 5 miljoen kijkers trok. Jaren later kreeg de verborgen camera ook in Vlaanderen voet aan wal, met dank aan Tim Van Aelst die in 2005 Tragger Hippy en enkele tv-seizoenen later Benidorm Bastards bedacht. Uit zijn stal – Shelter genaamd – komt nu ook Hoe Zal Ik Het Zeggen?, een verborgen cameraprogramma dat een handje helpt om soms moeilijke boodschappen over te brengen. Een voorbeeld: hoe zeg je als moeder tegen je zoon dat hij zijn papierwinkel beter moet organiseren en zijn rekeningen tijdig moet betalen? Door hem te doen geloven dat zijn woning verbeurd verklaard is. Het was bijzonder vermakelijk om slachtoffer Rik Verheye zo te zien panikeren en interessant om te weten dat de Callboy zomaar eventjes 36.000 euro in een sok heeft zitten om die achterstallige rekening stante pede te vereffenen. Uiteindelijk blijkt dat niet nodig. Een knuffel voor Jens Dendoncker, het sympathieke gezicht van Hoe Zal Ik Het Zeggen?, bleek voldoende.

Smakkende broertjes
Die Dendoncker, een up and coming stand-up comedian, is overigens nog niet zo’n foute kerel. “Baby, zet u dicht bij mij”, knipoogt hij naar rust-huisbewoonster Lisette, die samen met haar vriendin José een plannetje beraamt om de doodbrave Sabine de stuipen op het lijf te jagen. Ook het stukje met de twee smakkende broertjes in de cinemazaal viel erg in de smaak. Een uitstekend uitgevoerde grap! Helaas was niet elke poging van het Shelter-team een doorslaand succes. De gijzeling van Toon en de rommelige kamer van Jasper maakten vooral door de koele reacties van de slachtoffers zelf weinig indruk. Daar ligt dan ook meteen de moeilijkheid bij candid camera: je bent voor een groot stuk afhankelijk van de reactie van degene die je beetneemt. Het bewijs daarvoor werd benadrukt in de allerlaatste scène waarin Jens zijn eigen programma mondeling aftitelt en een lunchende dame op een bankje tot opvallende blikken inspireert.

***

Hoe Zal Ik Het Zeggen?, maandag om 20u35 bij VTM.