Junior Planckaert gaat op zoek naar de liefde: “Ik had me emotioneel teruggetrokken”

474
 © © VRT – Thomas Geuens
© © VRT – Thomas Geuens

‘Junior op zoek naar de liefde’, zo heet het gloednieuwe Eén-programma dat dinsdagavond van start gaat. De naam zegt eigenlijk alles al: de Junior waarvan sprake is die van de Planckaerts en na een aantal jaar als single wil hij niet meer het relatie-buitenbeentje van de familie zijn.

Junior Planckaert groeide op in een van Vlaanderens bekendste gezinnen, en staat op een punt in zijn leven dat voor vele leeftijdsgenoten herkenbaar is: hij is een sportieve kerel van 29 jaar die nog thuis woont, maar ervan droomt zijn eigen leven op te bouwen. En dat liefst met iemand aan zijn zijde. “Ik kan eigenlijk perfect gelukkig zijn alleen, maar toch mis ik wel iemand naast me, iemand op wie ik kan terugvallen, een vertrouwenspersoon. Ik merkte dat zo iemand ontbrak in mijn leven.”

Waarom zet je die zoektocht nu verder op televisie?

“Ik heb eigenlijk ja gezegd tegen dit avontuur omdat zo’n zoektocht naar een partner, voor mensen zoals ik – die zich moeilijk kunnen openstellen – heel herkenbaar is. In Junior zoekt de liefde ga ik samen met een psycholoog op zoek naar wat ik daaraan kan doen. Dat leek me een interessante invalshoek. En het is hopelijk iets waar kijkers wat aan zullen hebben. Ik wilde dus zeker geen puur datingprogramma.”

Waarom kun je je zo moeilijk openstellen?

“Ik heb al redelijk wat meegemaakt in vorige relaties en ik weet zeker dat het daar mee te maken heeft. Ik heb me afgesloten, emotioneel teruggetrokken. Misschien ben ik ook te kieskeurig geworden door wat ik heb meegemaakt. Ik ben altijd van het principe geweest: voor minder dan 100 procent begin ik er niet aan. Het hele plaatje moet kloppen. Maar misschien zijn er ook andere manieren, daar wilde ik nu achterkomen.”

Heb je veel geleerd tijdens de opnames?

“Heel veel! Ik heb met Sarah, de psycholoog, veel gesprekken gevoerd. En ik was verplicht om meteen ook heel diep te gaan met de kandidates. Onder normale omstandigheden date je niet met x-aantal vrouwen op één dag. Nu moest ik op een zeer korte tijd heel veel te weten komen: hoe staan ze in het leven, willen ze kinderen, waar zien ze de toekomst? Als ik zulke vragen op een eerste date zou voorgeschoteld krijgen, zou ik snel wegrennen. Maar nu was het niet slecht om zo te beginnen en van daaruit naar de oppervlakte te gaan.”

Misschien ben ik te kieskeurig geworden door wat ik heb meegemaakt”

Was je zenuwachtig voor dit avontuur?

“Goh, in de weken voor de opnames viel het nog mee. Tot ik plots oog in oog kwam te staan met al die vrouwen. Dat overrompelde mij een beetje. Maar uiteindelijk viel de stress ook weer snel weg. Het voelde een beetje aan als koersen: zenuwachtig aan de start, maar eenmaal de wedstrijd op gang gefloten is, is er geen sprake meer van stress.”

Er hebben blijkbaar heel wat vrouwen zich ingeschreven. Je zus en een van je beste vrienden waren verantwoordelijk voor de selectie. Hadden ze goed gekozen voor je?

“Ik was wel onder de indruk van heel wat van de dames. Ik merkte dat het allemaal hele sterke vrouwen waren, die zelfstandig zijn en stevig in hun schoenen staan. Qua uiterlijk waren het dan weer allemaal zeer uiteenlopende types. Maar ik ben blij dat ik elk van hen heb leren kennen.”

Vind je het eigenlijk niet vervelend dat elk proces in jouw leven gefilmd is? Je moet een jaar of 10 zijn geweest toen de camera’s voor het eerst het doen en laten van de Planckaerts filmden.

“Ik ben er inderdaad mee opgegroeid en ben het daarom ook gewend. Al is het zeker niet zo dat er hier elke dag van mijn leven een cameraploeg stond. Maar mij stoort het niet, zulke opnames, al heb ik wel even moeten nadenken om ook hier televisie bij te betrekken. Daten op camera, wil ik dat wel doen? Uiteindelijk heb ik de klik gemaakt omdat het een serieus en interessant programma kon opleveren. Voor de kandidates was het natuurlijk wel even wennen, maar ik had me voorgenomen om ieder van hen op hun gemak te stellen. Al was dat niet echt nodig, ze hebben het allemaal goed gedaan, dat verbaasde me wel een beetje. Op den duur merkten we niet eens meer dat er camera’s waren. Al is dat de verdienste van het goede team achter dit programma.”

‘Junior op zoek naar de liefde’, vanaf dinsdag 19 april op Eén.