De ‘Queen of Crime’ Karin Slaughter pakt uit met nieuw leesvoer: Valse getuige

1410
“Ik wil de stem van vrouwelijke slachtoffers laten horen”, aldus Karin Slaughter. (foto Alison Cohan Rosa)©Photographer: Alison Cohen Rosa
“Ik wil de stem van vrouwelijke slachtoffers laten horen”, aldus Karin Slaughter. (foto Alison Cohan Rosa)

ATLANTA Vanaf dinsdag ligt ‘Valse getuige’, het nieuwste boek van de Amerikaanse misdaadschrijfster Karin Slaughter, in de winkelrekken. Spanning troef, al schrikt de Queen of Crime er niet voor terug om ook thema’s zoals geweld tegen vrouwen én de coronapandemie aan bod te laten komen. “Corona zit vervat in mijn boek omdat we die periode niet mogen vergeten.”

Het boek vertelt het verhaal van de zussen Leigh en Callie die een gemeenschappelijk trauma te verwerken hebben, elk op hun eigen manier. Wanneer Andrew Tenant weer in het leven van de succesvolle advocate Leigh opduikt, kan het verleden niet meer rusten.

Hoe zou je de karakters van de hoofdpersonages omschrijven?

“De zussen Callie en Leigh heb ik zeer open en sympathiek gemaakt. Zeker bij Callie, een drugsverslaafde, vond ik dit belangrijk. Hopelijk kan ik mensen laten begrijpen dat een drugsverslaving geen zwart-witverhaal is. Daarnaast heb ik in hun karakters ook de impact van geweld tegenover vrouwen verweven.”

In de meeste van je boeken komt geweld tegen vrouwen aan bod. Ook in dit boek dus. Waarom vind je dit belangrijk?

“Omdat dit niet voldoende aan bod komt in verhalen. Mannelijke auteurs integreren dit thema soms in hun boeken, maar ze beschrijven hoe een vrouw ‘zou moeten’ reageren als ze het slachtoffer wordt van geweld. Een vrouw die verkracht is, zou volledig aan de grond moeten zitten of zou zich stoer moeten gaan gedragen. Ik zag in mijn leven andere reacties van vrouwelijke slachtoffers en wil hun stem laten horen.”

Ik ben gedisciplineerd in mijn schrijfproces, maar daarbuiten ben ik een zeer luie vrouw”

Is het een opluchting dat vrouwen nu ook een stem krijgen door de #metoo-beweging?

“Ik ben blij dat vrouwen echt boos worden en vooral dat dit nu ook aanvaard wordt. Vrouwen hebben lange tijd geleefd om mannen te plezieren en beseffen nu dat dit eigenlijk niet de rol is die ze willen opnemen.”

Is er een van de karakters die nauw aansluit bij jouw eigen karakter?

“Callie, maar dan omwille van haar relatie met dieren. Ze denkt net op dezelfde manier als ik over dieren: kleine perfecte wezens die ons nooit pijn zullen doen.” ( lacht )

Je schreef het boek in de bijzondere periode van covid-19 en integreert dit in het verhaal. Hoe moeilijk was dit?

“Covid-19 heeft ieder van ons op zijn eigen manier doen lijden. Ik ben blij dat ik de impact van het virus in het boek verweven heb, maar hopelijk moet ik het nooit meer doen. Technisch was dit zeer moeilijk, want er was iedere maand wel iets anders. Geen mondmaskers, wel mondmaskers, gebrek aan wc-papier, ontsmettende handgel op alle plaatsen… Ik moest voortdurend stukken herschrijven. Deze integratie ervan in het dagdagelijkse leven van de personages vond ik noodzakelijk, al was het maar omdat we niet zouden vergeten hoe vreemd deze periode was. Als ik zelf een stuk herlas, kon ik amper geloven dat we zo leven en geleefd hebben.”

De relatie tussen de zussen is zeer sterk door hun gemeenschappelijk geheim. Is het zusterliefde, zelfbescherming of eerder een vorm van moeder-dochterliefde?

“De drie zitten er eigenlijk allemaal wel in. Leigh voelt zich schuldig en verwijt zichzelf dat ze haar zus niet gered heeft uit de penibele situatie waarin ze zich bevond. Ze vergeet echter dat ze op dat moment zelf nog maar een kind was. Ze willen samen zijn, maar samen zijn doet hen ook pijn gezien hun verleden. Die psychologische drive wilde ik er in steken.”

De afgelopen 20 jaar schreef je bijna elk jaar een boek. Is dat een ritme dat je jezelf oplegt?

“Ik schrijf zoveel, om de simpele reden dat ik het zeer graag doe. En ja, ik ben gedisciplineerd in mijn schrijfproces, maar daarbuiten ben ik een zeer luie vrouw. ( lacht) Wanneer ik schrijf, dan hou ik de focus erbij en trek ik twee weken naar mijn schrijfkamer in de bergen waar ik alleen ben met mijn laptop en mijn verhaal. Zonder mijn katten, want die vragen vooral aandacht wanneer ik die net niet kan geven…”

Valse getuige is een zogenoemde ‘stand alone’. Zijn er karkaters waar je toch nog graag mee verder gaat?

“Misschien doe ik ooit nog iets met Leigh. Een advocaat in de hoofdrol vind ik bijzonder boeiend. Ik ben zelf benieuwd naar hoe haar leven verder gaat.”

Auteurs vertellen me vaak dat hun laatste boek aanvoelt als hun beste. Heb jij dit ook?

“Deze is sowieso wel een van mijn favorieten omdat ik vind dat ik hier geslaagd ben in schrijven én in het feit dat ik covid-19 erin verweven heb. Maar ik hou van al mijn boeken, om verschillende redenen die de lezer meestal niet weet. De boeken link ik aan hoe ik me voelde in een bepaalde periode, waar ik was, hoe mijn leven er op dat moment uitzag…” (Mieke Vercruijsse)

Valse getuige, Karin Slaughter, uitgeverij HarperCollins, 456 blz., 22,99 euro (paperback), 26.99 euro (gebonden), ligt vanaf dinsdag in de boekhandel. Maandag 7 juni om 20 uur wordt het boek voorgesteld met acteur Stefaan Degand, strafpleiter Omar Souidi en Queen of crime Karin Slaughter. Deelnemen is gratis. Via Karin-Slaughter.com kom je op het event terecht.