Ontbijtbabbel met Kathleen Aerts die nu schittert in ‘Villa Zuid-Afrika’: “Ik schrok toch even van mijn eigen accent”

2489
Kathleen Aerts:©sbedaux
Kathleen Aerts:©sbedaux

Na een opmerkelijke passage in ‘The Masked Singer’ vorig jaar verovert Kathleen Aerts nu opnieuw wekelijks het kleine scherm. In de realityreeks ‘Villa Zuid-Afrika’ jaagt ze samen met haar man en zoontjes haar grote droom na: een eigen guesthouse in haar thuisland.

Het is zonnig en gezellig druk op de dijk in Westende-Bad, waar ik met Kathleen heb afgesproken voor een maaltijd die het midden houdt tussen een laat ontbijt en een vroege lunch. We gaan allebei voor een croque madame, een favoriete hap van haar moeder zaliger, zo vertelt ze, en in afwachting van ons eten keuvelen we over de eerste aflevering van Villa Zuid-Afrika , die afgelopen maandag een bijzonder groot marktaandeel opeiste. “Ik sta te kijken van al die berichtjes die ik krijg over het programma. Blijkbaar zijn ze bij VTM laaiend enthousiast. Zelf ben ik daar zo niet mee bezig, maar natuurlijk is het wel fijn als kijkers van het programma genieten.”

Misschien waren mensen wel verrast door je. Het K3-imago mocht meteen de vuilbak in.

“Ik ben in 2009 gestopt bij K3 en ben op die twaalf jaar natuurlijk wel wat veranderd. Ik was toen jonger en naïever, en uiteraard hadden wij toen een voorbeeldfunctie voor jonge kinderen. Daardoor werden de ruwe kantjes er wel wat afgevijld. Ik kon toen na een lange werkdag bijvoorbeeld niet met een glas wijn of gin-tonic in beeld komen. Ook te sarcastische humor ging niet. Nu mag dat allemaal wel. Dit is ook hoe wij echt zijn. En in mijn hoofd ben ik eigenlijk ook altijd zo geweest. Al schrok ik maandagavond wel even van mijn eigen accent. (lacht) Dat ben ik niet gewend van mezelf op televisie. Als K3-meisje moest ik altijd heel netjes praten. Maar als ik mijn man in die realityreeks zou moeten aanspreken in het Algemeen Nederlands, dan zou dat heel onnatuurlijk aanvoelen. Steven spreekt zelf amper AN. (lacht)

Je hebt met K3 een heel lange periode in de schijnwerpers gestaan. Nu kies je er opnieuw voor om in de aandacht en in de pers te komen.

“Met het grote verschil dat wij nu in Zuid-Afrika wonen en daar niet bekend zijn. Ik denk niet dat we dit gedaan zouden hebben mochten we nog in België wonen, omdat we niet weten welke impact dat gehad zou hebben op onze zoontjes. Maar ik geniet nog wel van beide werelden. Nu zijn wij hier twee maanden geweest (Kathleen vertrekt vandaag terug naar Zuid-Afrika, red.) en treed ik deze week nog op bij Tien Om Te Zien , maar dan is het weer tijd voor Zuid-Afrika. Ik vind het plezant in België, maar ik zou hier niet meer kunnen aarden.”

Je droomt blijkbaar al heel lang van een eigen guesthouse. Was het mogelijk om die droom na te jagen als je moeder nog had geleefd?

“Goh, ik had mijn handen meer dan vol met ons eigen reisbureau, mijn gezin en mijn mama die bij ons inwoonde. Je moet weten dat ik een echt familiemens ben. Ik vind het heerlijk om zoveel mogelijk qualitytime met mijn gezin door te brengen. Als je dan nog voor een eigen guesthouse gaat, wordt het wel heel druk. Maar nu zijn de kindjes wat groter en is mijn mama er niet meer, waardoor ik ook niet meer elke dag thuis hoef te zijn. Het is raar om te zeggen, omdat ik haar elke dag mis en liefst nog dertig jaar extra met haar had gewild, maar op een bepaalde manier is er nu meer vrijheid. Het helpt bovendien om de pijn van het verlies wat te verzachten als je een droom kunt najagen.”

Samen met je man Steven run je een reisbureau. Dat kan het afgelopen anderhalf jaar ook niet makkelijk zijn geweest.

“Klopt, het was niet de makkelijkste periode. Daar moeten we niet flauw over doen. Maar we zijn als bedrijf in de jaren voor corona sterk gegroeid. Bovendien zijn Steven en ik altijd verstandig met onze inkomsten omgesprongen. Dat deed ik als K3’tje ook al. We voelen nu ook dat er beterschap op komst is. Voor 2022 zitten we al goed vol en mensen boeken nu zelfs al voor 2023. We merken dat de vakanties wat langer, luxueuzer en met een groter budget of gezelschap mogen. We zijn dus hoopvol voor de toekomst.”

En binnenkort kunnen we dus in je guesthouse terecht?

”Ik hoop het. Dat is toch de bedoeling. Maar het is echt geen makkelijke zoektocht. Ook in Zuid-Afrika betaal je voor een toplocatie. En ik wil geen guesthouse in the middle of nowhere , waar niets te doen is. Er is wel wat aanbod, maar we zullen nog flink moeten onderhandelen.”

‘Villa Zuid-Afrika’, elke maandag om 21.30 uur bij VTM 2. Op reis naar Zuid-Afrika? Surf naar www.steviewondertours.com .

Kathleens hotspots in Zuid-Afrika

“Een heel wonderlijke plek, zeker voor de kindjes, is Simon’s Town, waar de pinguïns zitten. Voor kinderen is het bijna niet te vatten dat die gewoon op een warm strand voorkomen in Zuid-Afrika. Ook een aanrader is een bezoek aan een ‘wine estate’. Marianne Wine Estate in Stellenbosch is zo’n plek met een prachtig uitzicht en lekkere Zuid-Afrikaanse wijnen. En natuurlijk mag ook een safari niet ontbreken op een trip naar Zuid-Afrika. Een van mijn favoriete parken is Sabi Sands Game Reserve, vlakbij het bekende Krugerpark. Wij zijn zelf verslaafd aan safari’s en vliegen soms voor een weekendje naar een safaripark in het noorden.”

Pinguins op het strand van Simons Town. “Een gek idee voor kinderen”. (foto Getty)©Jan-Otto Getty Images/iStockphoto
Pinguins op het strand van Simons Town. “Een gek idee voor kinderen”. (foto Getty)©Jan-Otto Getty Images/iStockphoto