Knoflook is een superfood (en andere dingen die je over deze smaakmaker moet weten)

Knoflook wordt vaak gebruikt om gerechten meer smaak en pit te geven en de lekkernij staat uiteraard bekend om zijn indringende geur. Maar wedden dat je volgende dingen over knoflook nog niet wist?

Closeup. Bunch of garlic held by woman

1. Knoflook is een superfood

Knoflook heeft heel wat gezonde en medicinale eigenschappen. Zo werkt het goedje prima tegen maag- en darmklachten, schimmels en verkoudheden. Knoflook is ook uitstekend voor hart en bloedvaten, het zuivert het bloed, lost bloedstolsels op, heeft een goed effect op cholesterol en zou de kans op hartaanvallen verminderen. Eén teentje look per dag eten is al voldoende om de voordelen ervan te ervaren. En vanwege de anti-bacteriële werking van knoflook, is het ook een echt wondermiddeltje bij kleine huidwondjes: even inwrijven met look om bacteriën te doden.

2. De ene knoflook is de andere niet

Er bestaan meer dan 35 soorten knoflook! De witte, roze en paarse zijn de meest gekende. Bij ons is de witte de meest courante.

3. Koken met knoflook

Laat je knoflook lang koken of bakken, dan verliest het zijn smaak. Voeg knoflook daarom pas op het einde van je bereiding toe. Let er ook op dat je knoflook niet bruin kleurt of verbrandt, want dat smaakt hij heel erg bitter.

4. Wat kun je doen tegen een knoflookadem?

Knoflook is bijzonder lekker, maar die knoflookadem achteraf ruikt heel wat minder. De typische geur blijft lang aanhouden en komt vanuit je mond, maag én je poriën.

Door volvette melk te drinken voor je knoflook eet, ruik je alvast minder naar look. Melk is namelijk in staat de zwavelgassen in je maag te neutraliseren voor ze je bloedbaan en longen bereiken. Verder kun je beter het binnenste stukje van de knoflook overslaan en voor grotere stukken knoflook kiezen; je zal na het eten nog steeds een vage knoflookgeur hebben, maar veel minder. Ook bestaan er specifieke anti-lookgeurmuntjes op de markt die je doeltreffend van je lookadem afhelpen. En de allerbeste tip: eet gewoon samen met de rest van je gezelschap knoflook, dan ruik je het ook niet. Succes!

(foto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier