Ontbijtbabbel met tv-maker, podcaster en fiere nerd Lieven Scheire: “Het grote gezinsgeluk? Solderen met de kinderen”

Het is een leerrijke ervaring, zo’n ontbijt met Lieven Scheire. Zo kom je niet alleen te weten dat een geslaagde chocoladekoek crème vereist (al is dat niet wetenschappelijk onderbouwd), maar ook dat onze préparé en boterhammenworst over een paar jaar van kweekvlees gemaakt worden. “Over vijf jaar ziet de wereld er heel anders uit”, orakelt de sympathieke tv-maker en comedian.

door Sebastiaan Bedaux

Omdat de wetenschap aan zo’n rotvaart voorbijraast en de gemiddelde Vlaming nauwelijks een idee heeft van wat er hem of haar te wachten staat, kwam Lieven Scheire vorig jaar op de proppen met ‘Kan Iedereen Nog Volgen’, een tv-programma waarin vooruitgeblikt wordt op de toekomst. Wie toen goed had gekeken, kon in de verte – concreet: april 2019 – al een tweede seizoen ontwaren. “We hebben wel een paar veranderingen aangebracht. Zo hebben we een aantal nieuwe panelleden, maar ook een nieuwe voedselronde. In onze zoektocht naar zaken die gloednieuw of in ontwikkeling waren, vonden we namelijk zoveel voedsel dat we daar wel iets mee moesten doen. Onze gasten moeten in de voedselronde raden welk voedsel een splinternieuwe uitvinding is en welk al lang bestond.”

Krijgen ze bijvoorbeeld kweekvlees voorgeschoteld?
Het probleem met kweekvlees op dit moment is dat de procedures om nieuw voedsel op de markt te mogen brengen – gelukkig – heel streng zijn. En nog geen enkele producent heeft die procedures opgestart. Dat wil niet zeggen dat er vandaag de dag geen kweekvlees gemaakt wordt. Integendeel, het onderzoek gaat nu razendsnel en naar verwachting vinden we eind 2020 de eerste hamburgers met kweekvlees in de winkel. Dat vlees wordt dus gekweekt uit de stamcellen van een koe of een kip. Eén prikje is genoeg om honderden kilo’s vlees te produceren. Bij een kip volstaat het om een veer uit te trekken om voldoende stamcellen te oogsten.

Dus straks ontbijten we misschien met kweekvlees.
Inderdaad. Het is voorlopig nog moeilijk om textuur te geven aan kweekvlees. En dus heel makkelijk om bijvoorbeeld gehakt te maken. Bijgevolg wordt het ook vrij eenvoudig om préparé of boterhammenworst te produceren in een labo. Over een paar jaar komt dat vlees dus niet meer uit een slachthuis. Die omschakeling zal initieel vrij traag gaan, maar langzaamaan mainstream worden. Het zou goed kunnen dat het vlees van een echte koe een luxeproduct wordt.

Je toert momenteel ook met je theatershow ‘Live in Nerdland: DNA’, over de genetica. Welk nieuws valt daar te sprokkelen?
We zitten als levensvorm zonder overdrijven op een uniek punt in 4 miljard jaar geschiedenis biologische ontwikkeling. Dankzij een techniek die CRISPR heet, kunnen we in ons DNA gaan knippen en plakken. Omdat de technologie nog niet helemaal op punt staat, mag het niet toegepast worden op de mens. En toch zijn er in China onlangs twee genetisch gemanipuleerde baby’s geboren en is er nog eentje op komst. Er is nu dus een wezen, de mens, dat in staat is zichzelf aan te passen. Ongezien! En daarmee open je natuurlijk een doos van Pandora. CRISPR is een zodanig krachtige technologie dat wetenschappers ongerust zijn over de mogelijke toepassingen op de mens. Over een jaar of tien zijn we bijvoorbeeld in staat om cognitieve talenten toe te voegen aan kinderen, om lichamelijke kracht toe te voegen, extra intelligentie, misschien zelfs moraliteit of ideologie. Daar moeten we wel klaar voor zijn om zulke keuzes te maken.

Je hebt een bijzonder drukke agenda. Hoe ziet het ideale weekend er voor je uit?
Mijn ideale weekend is leeg. Maar dat komt helaas niet vaak voor. Als ik veel kán doen maar niks af moet hebben op zondagavond, dan is het genieten! Gelukkig bestaat mijn gezin uit weekendluieraars. We kunnen heerlijk lang op de zetel luieren. Al klus ik ook wel graag in de tuin en in huis. Misschien is dat wel mijn grote gezinsgeluk: dingen solderen samen met de kinderen.

Kan Iedereen Nog Volgen, elke dinsdag om 20u35 bij VTM.

Live in Nerdland: DNA, speeldata op www.lievenscheire.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier