Malta, eiland vol actie en avontuur

423
Klauteren langs steile kliffen, springen van rotsen en zwemmen in zee: coasteering is fantastisch. (foto MC Adventures)

De lente is een prima moment om naar het alsmaar populairdere Malta te reizen. Dat kan simpelweg om daar eens enkele dagen lekker lui niets te doen. Maar het kan ook anders, want op dit eiland in de Middellandse Zee valt er heel wat actie te beleven. En een flinke portie cultuur is ook nooit veraf.

Met zwemvest aan en helm op sta ik op de top van een rots, terwijl zeven meter lager de golven fors inbeuken op de ruige kustlijn van Malta. “Spring nu maar”, roept gids Charlie van de buitensportorganisatie Mc Adventure. Maar ik twijfel. Een hele rist aan verantwoordelijkheden flitsen door mijn hoofd en de toenemende hoogtevrees werkt verlammend. Gelukkig blijft mijn gids nog even op me inspreken: “Twijfel niet, je kan dit! Zorg vooral dat je je goed afstoot, zodat je tijdens je sprong ver genoeg van de rotsen blijft.” En dan springt mijn gids, waarna hij een salto maakt en met een brede smile op zijn gezicht in het water belandt. Terugkrabbelen is nu helemaal geen optie meer en enkele seconden later lig ook ik te drijven in het warme water van de Middellandse Zee. De kick van de sprong heeft me deugd gedaan en ontspannen zwemmen we naar een baaitje voor een kort snorkelmoment. Daarna klauteren we langs een steile klif om even later weer in zee te springen. En zo trekken we een hele namiddag verder, waarna we met de hulp van een via ferrata (een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand, red.) weer helemaal boven op de Xaqqa Cliffs raken.

Die eerste ervaring met coasteering, een combinatie van klimmen, springen en avontuurlijk zwemmen, is een echte meevaller. Bovendien lenen de rotsachtige kusten van Malta zich perfect voor deze nog vrij onbekende outdoorsport, die haalbaar is voor veel mensen. Maar een flinke portie durf en souplesse is echt wel vereist.

Duikbestemming

Dag twee op Malta begint chill met een lekker ontbijt in badplaats Mellieha, terwijl ik samen met mijn reisgenoten uitkijk naar onze volgende outdoorervaring: flyboarden. Helaas volgt er nog voor vertrek uit het hotel minder goed nieuws. De zee blijkt die dag te wild en te onvoorspelbaar om op een veilige manier met een waterscooter en een daaraan verbonden flyboard het water op te gaan. En ondanks de zonnige omstandigheden en aangename temperaturen op land moeten we ons daar bij neerleggen. Veiligheid primeert.

De kick van de sprong heeft me deugd gedaan en ontspannen zwemmen we naar een baaitje”

Later die dag belanden we in Sliema aan de noordkust van Malta, waar de Vlaming David Rycken zeven jaar geleden een duikclub stichtte: Malta Blue Diving. “Ik heb heel bewust voor Sliema als uitvalsbasis gekozen”, legt Rycken uit. “We bevinden ons hier vlakbij het Fortizza Reef, een van de mooiste duikspots in Malta. Bovendien kunnen we voor onze initiatielessen gebruikmaken van het privézwembad van het Preluna Hotel.”

Vooraleer een duikpak wordt aangetrokken, volgen voor een absolute beginner als ik eerst een korte theoretische sessie en een gezellige babbel met de duikinstructeur. Het voordeel van duiklessen bij Malta Blue Diving is dat je de informatie in je eigen taal meekrijgt. Dat geeft dan weer meer vertrouwen voor een volgende stap: de gewenning met het materiaal in het zwembad. En zo beland ik onder begeleiding van een instructeur en samen met twee andere beginnende duikers algauw onder water om er enkele basisbewegingen onder de knie te krijgen. Daarna maken we ons klaar om ons aan een eerste duik in zee te wagen. Spannend!

Wandelen door werelderfgoed

Na twee actieve dagen volgt een rustiger intermezzo met onder meer een bezoek aan Mdina, waar auto’s de ommuurde binnenstad niet binnen mogen. De populariteit van dit stadje boomt de voorbije jaren en dat heeft alles te maken met de opnames van Game of Thrones. Maar zelfs voor wie de televisieserie niet heeft gezien, is het leuk verdwalen in de smalle steegjes met honderden historische panden. Een lekker lunchadres in Mdina is Fontanella Tea Garden van waaruit je een weids uitzicht hebt over het noordelijke deel van het eiland.

Na mijn eerste duiklessen ontdek ik al vlug dat Malta ook onder water heel wat te bieden heeft. (foto Malta Tourism Authority)
Na mijn eerste duiklessen ontdek ik al vlug dat Malta ook onder water heel wat te bieden heeft. (foto Malta Tourism Authority)

Nog een trapje hoger in de lijst van must-sees op Malta is hoofdstad Valletta, waar elke plek geschiedenis lijkt uit te ademen. De ridders van de Orde van Malta bouwden de stad uit tot een bijna oninneembare vesting, Caravaggio schilderde er enkele van zijn strafste werken en eind 18de eeuw veroverde Napoleon de stad op zijn weg naar Egypte. Nadien kwamen de Engelsen, die het er tot in de jaren zestig van vorige eeuw voor het zeggen hadden.

Dankzij de titel van culturele hoofdstad van Europa in 2018 is de toeristische dynamiek in Valletta een versnelling hoger geschakeld. Historische gebouwen zijn mooi gerenoveerd en het uitzicht op de bastions in de haven is ronduit schitterend. Het parlementsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architect Renzo Piano, zorgt voor een van de weinige moderne invloeden in het stadsbeeld.

Elektrische golfkarretjes

Hoe netjes en perfect Valletta zich ook presenteert, de grote verrassing vinden we aan de overkant van de baai. Cospicua, Vittoriosa en Senglea, die als Three Cities bekend staan, zijn drie oude vestingstadjes, die de voorbije jaren een ware heropleving kennen. Een dghajsa, een traditionele Maltese gondel, brengt ons naar de kade van Vittoriosa, waar luxueuze jachten liggen aangemeerd en voormalige militaire gebouwen tot restaurants met terrassen zijn getransformeerd.

Met een elektrisch golfkarretje verkennen we de Three Cities. (foto Kris Clerckx)
Met een elektrisch golfkarretje verkennen we de Three Cities. (foto Kris Clerckx)

Te midden van dit gezellige decor heeft onze landgenoot Kris Rycken – vader van duikinstructeur David – zijn uitvalsbasis voor de Rolling Geeks. Dit zijn elektrische golfkarretjes met voorgeprogrammeerde gps, die ons feilloos langs de hoogtepunten van de Three Cities voeren. Zonder stoppen duurt de tour anderhalf uur en onderweg zorgt de gps ook voor Nederlandstalige uitleg bij bezienswaardigheden. Een pauze nemen is uiteraard mogelijk, waardoor we in Senglea de tijd nemen voor een bezoek aan de Gradjola Gardens met prachtig uitzicht op de haven en Valletta. Andere hoogtepunten zijn onder meer de Malta Film Studios, het wetenschapsmuseum Esplora en Inquisitor’s Palace. Enthousiast bereiken we opnieuw de kade van Vittoriosa, waar de rondrit met de Rolling Geek wordt afgerond met een selfie aan boord. Lachen maar! (Door Kris Clerckx)

Praktische info:

Ernaartoe

Air Malta vliegt dagelijks van Brussels Airport naar Valletta. Ter compensatie van de CO2-uitstoot van onze vlucht adopteerden we een schildpad bij het Wildlife Rehabilitation Centre van Malta Nature Trust. Info: www.airmalta.com

Logeertips

Pergola Hotel en Solana Hotel zijn gelegen in het gezellige centrum van Mellieha, een badplaats in het noordwesten van Malta. Info: www.pergolahotel.com.mt, www.solanahotel.com

Activiteiten

Coasteering: www.mcadventure.com.mt

Duiken: www.maltablue.com

Rolling Geeks: www.rolling-geeks.com

Onze favoriete eetadresjes

Munchies Bistro in Mellieha: www.munchiesmelliehabay.business.site

One 80 Kitchen & Lounge in Mellieha : www.one80.com.mt

Fontanella Tea Garden in Mdina: www.fontanellateagarden.com.mt

Meer informatie: www.visitmalta.com