Meer in je winkelkar voor minder geld

Onze winkelkar is door de coronacrisis duurder geworden. Toch is er nog ruimte om te besparen. Je realiseert het met een goede voorbereiding thuis, en door je aankopen slimmer aan te pakken. Met deze budgettips van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck doe je altijd je voordeel.

Slim shoppen, begint thuis

1. Leg een wekelijks budget vast voor je uitgaven voor boodschappen en houd je daaraan.

2. Stel een weekmenu op. Ga op het internet op zoek naar budgetvriendelijke recepten. Met je wekelijks maaltijdplan bespaar je makkelijk enkele tientjes. Houd je weekmenu’s bij, dan kan je ze later hergebruiken.

3. Maak (op basis van je weekmenu) een boodschappenlijst en koop alleen wat op je lijst staat. Zo bespaar je makkelijk 30 procent op je winkelkar.

4. Doe je inkopen in de goedkoopste winkel en daar waar je het vaakst en de meeste kortingen krijgt.

5. Beperk het aantal winkelbezoeken en groepeer zoveel mogelijk je aankopen, want elke keer dat je in de winkel komt, geef je meer uit dan gepland.

6. Haal minder (lekkers) in huis. Hoe meer je in huis hebt, hoe meer je zal eten en hoe sneller je weer naar de winkel moet voor een nieuwe voorraad.

7. Deze ken je beslist ook: ga niet met een lege maag naar de winkel, want dat leidt je af, net zoals winkelen met de kinderen of telefoneren terwijl je je inkopen doet. Wie afgeleid is, zal met meer dan nodig de winkel verlaten.

8. Ga zo vroeg mogelijk op de ochtend je inkopen doen. Met een fris en leeg hoofd geef je veel minder geld uit.

Zo bespaar je in de supermarkt

9. Kies een kleine winkelkar of neem een winkelmandje. Die laad je minder makkelijk vol met zaken die je niet nodig hebt. Of leg je jas of boodschappentas in de kar, dat heeft hetzelfde effect.

10. Koop enkel wat je nodig hebt (volg je boodschappenlijst).

11. Vergelijk de kiloprijs en kies voor de goedkoopste producten.

12. Vermijd bereide producten en kant-en-klaarmaaltijden, want die zijn doorgaans duurder dan verse basisvoedingsmiddelen. Koop groenten en fruit en ook vis van het seizoen .

13. Koop geen voorverpakte of voorgesneden groenten, kaas, vlees. Snijd je groenten zelf, dat snijdt de prijs.

14. Koop producten die in de aanbieding zijn, maar trap niet in de valstrikken. Vaak heb je door een aanbieding, zoals bijvoorbeeld ‘Drie halen en twee betalen’, een ander product dat goedkoper is niet gekocht.

15. Gebruik de snelverkoop . Heel wat verse producten die de vervaldag naderen of de deur uit moeten omdat de winkel op zondag sluit, worden (vaak net voor sluitingstijd) voor veel minder verkocht.

16. Koop geen te grote porties, want eten weggooien kost ook geld.

17. Kies voor producten in bulk , die zijn altijd goedkoper.

18. Witte producten of huismerken zijn goedkoop en even lekker.

19. Koop geen versnaperingen of tijdschriften terwijl je in de rij bij de kassa wacht.

20. Koop niet-bederfbare producten zoals toiletpapier, afwasmiddel, batterijen of zeep alleen als ze afgeprijsd zijn en sla dan een voorraadje in.

21. Ga wat vaker door de knieën, want de goedkoopste producten vind je onderaan in de schappen.

Kijk op barkingdogs.be,

‘mijn portemonnee’ voor nog meer (gratis) budgettips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier