Liefhebbers van vuurwerk en kleurenpracht wreven zich in de handen, maar de kandidaten hoopten enkel op groen. De spanning tijdens de eliminatietest van aflevering 5 was bijna ondraaglijk! Wie kan zoiets bedenken? Het leek onwaarschijnlijk, maar de eigenlijke afvaller slaagde er dankzij een aardig spelletje blufpoker in om van zijn oorspronkelijk rode scherm een groen te maken. Salim was het slachtoffer. Zo spijtig voor de sympathieke Mechelaar, die ondertussen was uitgegroeid tot één van de hoofdverdachten van televisiekijkend Vlaanderen. Als Mollenvanger van De Zondag kon ik de vriendelijke shopmanager van de UGC-bioscoop Mechelen enkele vragen stellen.

Klik hier voor het verslag van de laatste aflevering van De Mol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag Salim, wat een eliminatie! Wat is je eerste gevoel als je het terugziet?
Dat was inderdaad een eliminatie die letterlijk en figuurlijk voor vuurwerk zorgde. Het was indrukwekkend hoe dat tactisch in elkaar zat, maar het verliep voor mij persoonlijk natuurlijk minder goed. Ik zat safe en opeens moest ik naar huis. Dat kwam hard aan.

Voelde het als een oneerlijke eliminatie, Salim?
Oneerlijk kan ik het niet noemen want het is deel van een spel en er gebeurden zoveel verrassende dingen. Een week eerder had ik bovendien 4 pasvragen en zat ik met een voordeel tegenover de andere kandidaten. Nu waren de rollen dus omgedraaid en was ik diegene met pech. Maar het kon evengoed één van de anderen geweest zijn.

Voelde je die rode pijl aankomen bij de tweede ronde?
Ik dacht persoonlijk natuurlijk dat ik juist zat omdat ik eerst een groen scherm kreeg. Je denkt dan uiteraard dat je goed bezig bent en ik had die tweede rode pijl dus niet verwacht. Je weet natuurlijk wel dat het moeilijker wordt, omdat de persoon met het rode scherm een gigantisch voordeel heeft, maar het was op dat moment toch echt schrikken voor mij. Ik hoop dan ook dat diegene die het rode scherm kreeg nu 100% zeker is van zijn/haar Mol en het tot in de finale schopt.

Je krijgt op het einde nog een extra kans van de Mol om met geld naar huis te gaan. Ben je ingegaan op dat aanbod?
Ik moest een beetje bekomen in de auto. Ik besefte nog niet goed dat het afgelopen was. Opeens kreeg ik die boodschap en vraag van de Mol. Dat hielp wel om het abrupte afscheid te verzachten. Je ligt dan wel uit het spel, maar opeens ook weer niet. Maar daar kan ik verder nog niets over verklappen (lacht). Dat is voor volgende week!

Je was erg verdacht voor televisiekijkend Vlaanderen. Je staat al enkele dagen hoog genoteerd in de polls. In de Mollengroep op Facebook stond je zelfs lange tijd op de eerste plaats.
Dat voelde de voorbije weken best wel vreemd aan. Vooral omdat je van jezelf natuurlijk weet dat je de Mol niet bent. Ik vroeg me soms dan ook af waar of wat het precies was dat me zo verdacht maakte. Misschien omdat ik niet altijd even aanwezig was. Als je dan ook geen grote geldsommen binnenhaalt ben je meteen een stuk verdachter.

Heb je jezelf soms opzettelijk verdacht gemaakt? Heb je zelf ook echt gemold?
Jezelf hier en daar verdacht maken hoort natuurlijk bij het spel. Al vind ik niet dat ik echt bewust gemold heb.

In de eerste aflevering stelde je een vreemde piramideopstelling voor om de klok te luiden, maar verder hielp je niet. Was dat bewust?
De piramideopstelling was maar een voorstel, omdat we nog geen idee hadden van hoe we het gingen aanpakken. Het moest op een veilige manier gebeuren dus dan dacht ik meteen aan iets stabiels waarbij iedereen kon helpen. Het niet helpen was heel onbewust, je staat namelijk met 7 andere kandidaten rond 2 personen wat het een beetje chaotisch maakte.

Ook erg opvallend was je interesse in de doos van Pandora? Je wou die nacht gaan kijken? Wie of wat heeft je tegengehouden?
Ik had zeker interesse in de doos. Dat het niet zo simpel ging zijn als het leek was wel te verwachten, maar de interesse was heel de tijd aanwezig. Ik was graag gaan kijken, maar koos toch liever voor de groep, nadat iedereen besloot niet te gaan kijken. Ik vrees dat ik die nacht ook niet uit mijn kamer was geraakt want ik sliep samen met Bruno en die had de kamer op slot gedaan en de sleutel verstopt.

Bij de tocht in het bos was je hartslag meteen vrij hoog maar vertrok je toch.
Mijn hartslag was meteen hoog en ik stond voor een dilemma: wachten en rustig worden of gewoon ‘gaan’. Ik zat vol adrenaline en wist dat ik niet zo snel mijn hartslag laag zou krijgen. Ik hoorde Bart ook zeggen: “je piept toch, dus lopen!” en dan ben ik meteen vertrokken.
Het eerste woordje dat ik zag heb ik meteen doorgegeven en toen zag ik de minotaurus. Dan ben ik meteen teruggekeerd. De hartslagen waren toch kwijt en zo kon ik toch nog de rest van de groep observeren.


Dorien en jij gingen voor de pasvragen bij de parachuteopdracht. Heeft Dorien je willen overtuigen of was je meteen zelf van plan het spel hard te spelen?
We kwamen allebei snel uit bij de pasvragen. Dorien was er 100% van overtuigd de pasvragen te nemen zo vlak voor het bezoek. Ik had voor mezelf vooraf uitgemaakt dat als we spelen voor een voordeel ik er altijd voor zou gaan en dat heb ik bij deze dan ook gedaan.

Waarom kozen jullie niet voor het geld en het groepsgevoel?
Ik vond het persoonlijk een makkelijke keuze. Als ik honderd procent zeker was geweest van mijn Mol had ik voor de verdubbelaar gekozen. Ook het feit dat je weet dat de dag nadien het bezoek langs komt maakt dat de keuze heel snel op de pasvragen valt.

Hoe voelde het om bezoek te krijgen?
Ik vond het super. Het leek al maanden geleden dat we elkaar gezien hadden. Het is ook vooral fijn dat het een beetje een gedeelde ervaring wordt. Je kan het gevoel dat je daar hebt zo toch een beetje delen met elkaar.


Heeft Jori goed gespeeld? Was je blij met haar hulp?
Jori heeft het goed gespeeld, zeker en vast. Ik was heel blij met haar hulp.
Je staat er heel het spel alleen voor dus het doet deugd om iemand anders mening te kunnen krijgen. Alleen had zij een volledig andere verdachte als mij gedurende de periode die ze er was.

Wat denk je over de Mol zelf? Heeft die het spel goed gespeeld?
Ik denk dat de Mol het spel heel goed speelt. Ik ben af en toe van verdachte moeten veranderen, wat toch wilt zeggen dat de Mol het goed doet. De proef vooraf in België maakte het ons ook niet makkelijker om de Mol te vinden.

Waar heb jij spijt van? Wat had je anders moeten aanpakken?
Ik had bij de allerlaatste eliminatie toch op één iemand moeten inzetten. Ik heb mijn antwoorden nog gespreid over verschillende verdachten. Ook het verhoor van de anderen tijdens de vuurwerkproef had ik wat tactischer kunnen spelen.

Hoe emotioneel was het om het spel te moeten verlaten?
Het was een vreemd gevoel. Er gaat heel veel door je hoofd. Vooral omdat je eigenlijk een groen scherm had en dan toch opeens een rood. Maar het is en blijft een spel en ik ben een sportieve verliezer.

Keek je vroeger al naar De Mol? Was je al lang fan?
Ik kijk al een tijdje naar de Mol en zowel ik als Jori zijn dan ook al langer fan. Sinds 2016 in Argentinië, met Gilles Van Bouwel als Mol, kijken we naar elke aflevering.

Hoe waren de reacties van de omgeving op je deelname?
De reacties in mijn omgeving waren heel positief. Heel veel mensen waren verbaasd en ik kreeg ook veel berichtjes van mensen die ik al jaren niet meer gezien of gehoord had. Dat maakt het allemaal wel heel tof.

Dachten ze dat je de Mol was?
Ik denk dat 90% uit mijn omgeving er van uit ging dat ik de Mol was. Mijn broer dacht dat ik de geldpot gewonnen had, want we hadden intussen een huis gekocht.

Hoe heb je je voorbereid op de Mol?
Ik heb niet alle afleveringen herbekeken maar ik heb wel veel krantenartikels gelezen. Hoe zij de hele periode beleefd hebben en wat ze anders zouden gedaan hebben.

Wat was je alibi om te kunnen verdwijnen?
Ik ging 3 weken rondreizen in Marokko.

Geloofde iedereen je alibi?
Dat viel heel goed mee. Enkel mijn ploegmaats hadden na de opnames en na de 3 weken wel een vermoeden dat ik toch niet helemaal de waarheid sprak.


Wie wist wel dat je zou deelnemen voor je vertrek?
Enkel mijn vriendin Jori was op de hoogte.

Toen je naar huis werd gestuurd ben je dan gewoon thuis gebleven?
Ik ben even ondergedoken in de Ardennen. Niemand kent mij daar en zo kon ik toch wat buiten komen.

Wat zal je het meest bijblijven?
Het moment dat we onze blinddoek afdeden op Meteora was voor het mij het hoogtepunt. We wisten niet waar we waren en kenden elkaar niet. Ik keek rond en zag het schitterende uitzicht. Toen had ik echt zoiets van: ‘We zijn vertrokken’.

Wat was het meest verrassende moment?
De nacht in de tent zal me altijd bijblijven. We waren die avond slechtgezind omdat we zoveel geld door onze neus geboord kregen. Het regende en dan moesten we ook nog kamperen. Niemand van de groep kampeerde graag of vaak. Maar die avond is voor velen de gezelligste avond van het avontuur geworden. We hebben de hele nacht gelachen.

Heb je de indruk dat alle kandidaten een Mol-spelletje hebben gespeeld?
Ik denk dat iedereen wel een Mol-spelletje heeft gespeeld. De ene misschien wat meer als de andere maar dat is het spel natuurlijk.

Wat heb je onderschat?
De band die ontstaat doorheen het spel. Je hebt elkaar nog nooit gezien, maar toch lijkt het snel alsof je elkaar al veel langer kent. Zo had ik het enorm moeilijk toen de eerste afvaller Gilles naar huis moest. Dat had ik op voorhand nooit gedacht.

Wat heb je overschat?
Ik dacht dat ik het moeilijker ging hebben met de controle loslaten. Ik weet op reis graag waar ik ben en waar ik naartoe ga. Dat was nu niet het geval. Ik heb alles op me laten afkomen.

Waarom heb je eigenlijk meegedaan?
Ik ben een grote fan van het programma en elk seizoen opnieuw keek ik vol bewondering naar de proeven en de locaties. Ik ben nog altijd blij dat ik gekozen werd uit die vele inschrijvingen.

Zijn er vriendschappen voor het leven ontstaan?
Ongetwijfeld. De band die het spel schept tussen de kandidaten is onbeschrijflijk. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om iedereen terug te zien. Ook de voltallige ploeg achter het programma.


Wie gaat volgens jou het spel winnen en waarom?
De persoon met het rode scherm tijdens mijn eliminatie. Hij of zij heeft volgens mij wel een enorm voordeel op de andere kandidaten. Ik hoop er ook stiekem een beetje op dat mijn exit de persoon met het rode scherm richting finale stuwt. Zo heb ik het gevoel dat mijn exit niet voor niets is geweest. Maar ik gun het ze allemaal uiteraard!

Wie is volgens jou de Mol?
Een van de vijf overblijvende en supersterk spelende kandidaten. Ik kijk er naar uit om de Mol te ontmoeten.

We gaan je missen, Salim!
De finale komt langzaam in zicht met nog slechts 4 kandidaten in het spel en… de Mol natuurlijk.

Tot volgende week!
Mollengroetjes,
Marc Denys

Klik hier voor het verslag van de laatste aflevering van De Mol.

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep