Nieuw op Canvas: Het EK van de Duivels

427
In de aanloop naar het EK voetbal kijkt Ben Crabbé samen met zijn gast terug naar het kleurrijke verleden van de Rode Duivels op dat tornooi. Jan Ceulemans blikt terug op het verrassende EK van 1980 in Italië. (foto Canvas)
In de aanloop naar het EK voetbal kijkt Ben Crabbé samen met zijn gast terug naar het kleurrijke verleden van de Rode Duivels op dat tornooi. Jan Ceulemans blikt terug op het verrassende EK van 1980 in Italië. (foto Canvas)

Op minder dan drie weken voor de start van het Europees kampioenschap voetbal zorgt Ben Crabbé voor de gepaste opwarming. Vanaf morgen presenteert Ben ‘Het EK van de Duivels’, waarin hij in zes afleveringen terugblikt naar succes en ontgoocheling op vorige edities en daarna vooruitblikt naar het komende EK.

Op 11 juni gaat het EK voetbal van start. Eindelijk. Het wordt voor de Rode Duivels de zesde deelname aan het tornooi. Van 1972 tot 2016 probeerden de Duivels de titel te halen. Soms waren ze er dichtbij. Veel vaker helemaal niet. Elke deelname heeft zijn eigen verhaal. Presentator Ben Crabbé, voetballiefhebber in hart en nieren, weet van elke wedstrijd exact te vertellen waar hij die gezien heeft. Hij blikt in zes afleveringen terug naar de kleurrijke geschiedenis van de Rode Duivels op het EK. Van de kuitbeenbreuk van Wilfried Van Moer tot het ontslag van Mark Wilmots. Van ‘Dag Moeder’ tot de flaters van Filip De Wilde. Elke aflevering brengt het verhaal van één EK. Ben bezoekt telkens één hoofdrolspeler. Van 1972 tot 2021. Zes verschillende verhalen, verteld door zes verschillende centrale gasten. Ben en zijn gast schuiven aan tafel en duiken in een bad van nostalgie en straffe verhalen. Via archiefbeelden, kranten en foto’s wordt de hele historie van een tornooi gereconstrueerd.

Underdog

Hét hoogtepunt van de Rode Duivels (tot nu toe) was het EK van 1980, waarin onverwachts de finale werd gehaald en nipt verloren tegen West-Duitsland. Een goal in de laatste minuut deed de Belgen de das om. De opvallendste Belg tijdens dat tornooi was Jan Ceulemans, die toen doorbrak bij de nationale ploeg.

Je moet ook altijd een tikkeltje geluk hebben tijdens zo’n tornooi

– Jan Ceulemans

“Uiteraard denk ik nog wel eens aan dat EK, omdat het telkens door de pers wordt opgerakeld: na tien jaar, na twintig jaar, nu na veertig jaar. Of eigenlijk 41 jaar, dankzij het corona-uitstel. Het EK was toen een heel ander tornooi, met de acht beste ploegen van Europa. Wij waren de underdog. De Rode Duivels kwamen toen uit een moeilijke periode en bouwden aan een nieuwe ploeg. In Italië moesten we in de poulefase aan de bak tegen flinke kleppers als Italië, Spanje en Engeland. Geen ploegjes waar je zomaar overheen walste. Maar bij elke wedstrijd groeide ons vertrouwen. En plots stonden we in de finale tegen West-Duitsland, wat niemand had verwacht. In die finale hadden we zelfs de bovenhand, maar met Duitsers ben je natuurlijk nooit klaar. Spijtig genoeg incasseerden we in de laatste minuut een tegengoal.”

Geen misstap

In tegenstelling tot het EK van 1980 zijn de Rode Duivels nu wel favoriet voor de eindoverwinning. Of toch een van de favorieten. “Dat is het nadeel van deze lichting. Iedereen verwacht minstens een halve finale, en eigenlijk een finale voor de Belgen. En liefst winnen ze die dan nog. Dat brengt een zekere druk met zich mee. Je kunt je geen misstap veroorloven. Uiteraard hebben die mannen het voordeel dat ze dit al enkele jaren gewend zijn. Of ze zullen winnen? Geen idee. Ze maken zeker een kans, maar succes op een groot tornooi hangt van veel factoren af. Zijn er gekwetsten? Hoe zit het met de vorm van de mannen die het moeten doen? Je moet ook altijd een tikkeltje geluk hebben tijdens zo’n tornooi. Laat ons hopen dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen.”

Het EK van de Duivels, vanaf morgenavond om 21.05 uur op Canvas.