Nieuw seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’ schiet uit de startblokken met nieuwe coach Jan Paternoster: “Fijn gevoel om de kandidaten iets te kunnen bijbrengen”

1512
Natalia, Laura Tesoro & Koen Wauters krijgen dit seizoen concurrentie van Mathieu Terryn en Jan Paternoster. “Ik wilde dit alleen maar doen als ik er voor de volle honderd procent in kon duiken.” (foto VTM)
Natalia, Laura Tesoro & Koen Wauters krijgen dit seizoen concurrentie van Mathieu Terryn en Jan Paternoster. “Ik wilde dit alleen maar doen als ik er voor de volle honderd procent in kon duiken.” (foto VTM)

Aanstaande vrijdag start een nieuw seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’ met een knal. Niet alleen nemen twee nieuwe coaches – Jan Paternoster van Black Box Revelation en Mathieu Terryn van Bazart – plaats in de draaiende stoelen. ‘The Voice’ gaat ook meteen van start met twee afleveringen per week, op vrijdagavond en op zondagavond.

“Naast de twee nieuwe coaches keren enkele vertrouwde gezichten terug naar The Voice van Vlaanderen . Zo gaan Koen Wauters en Natalia op zoek naar die ene stem die hen kippenvel bezorgt, maar ook Laura Tesoro is weer op post als vijfde coach die enkele afvallers een tweede kans geeft om mee te dingen naar een plaats in de liveshows. De muzikale zoektocht wordt opnieuw in goede banen geleid door An Lemmens, die dit seizoen het gezelschap krijgt van Aaron Blommaert. En ook Gloria Monserez schittert op het podium. Zij heeft An Lemmens tijdens haar zwangerschapsrust tijdelijk vervangen als host tijdens de Knock-Outs en de Battles.”

Jan, je bent een van de twee nieuwe coaches. Toen ze je hiervoor vroegen, heb je meteen ja gezegd?

“Ik was meteen enthousiast, ja, al moest ik er toch een nachtje over slapen. Ik wilde dit alleen maar doen als ik er voor de volle honderd procent in kon duiken. Lukte het me om me volledig toe te wijden aan het coachen van de kandidaten? Op die vraag volgde een volmondige ja.”

Wist je ook meteen dat je dit zou kunnen?

“Ik ben altijd de laatste om te beweren dat ik ergens goed in ben, maar ik merkte al bij de eerste workshop dat ik ondertussen zoveel ervaring heb opgedaan. Ik ben al zo vaak op tournee gegaan, ik zit binnenkort aan mijn zesde full album, ik heb al zoveel jaar op de teller. Dat wordt heel snel duidelijk als je voor iemand staat die geen of weinig ervaring heeft. Het was een heel fijn gevoel om te beseffen dat ik de kandidaten echt iets kon bijbrengen. Op voorhand had ik wel al dat vermoeden. Ik heb een goed muzikaal oor en luister naar alle genres.”

Had corona ook iets te maken met je keuze om toe te zeggen? Voor corona had je misschien helemaal geen tijd voor tv-shows.

“Dat is ook zo. Enkele jaren geleden kwam de vraag al eens om coach te worden, maar agendagewijs was dat toen totaal onmogelijk. Door corona was het nu allemaal makkelijker combineerbaar.”

Hoe je het ook draait of keert, mijn muziek is het minst populaire genre van alle coaches”

Was je bezorgd dat de kandidaten misschien niet zo snel voor je zouden kiezen, omdat je toch uit een wat harder muziekgenre komt?

“In het begin had ik daar wel wat schrik voor. Je zit daar toch naast kanonnen als Koen Wauters en Natalia die al jaren ervaring hebben, ook binnen The Voice . Ik vroeg me af of dat zou meespelen bij de kandidaten. Hoe je het ook draait of keert, mijn muziek is het minst populaire genre van alle coaches. Maar al snel bleek dat ik wel kandidaten kon overtuigen. Soms kwamen ze het podium op met een idee van wie ze zouden kiezen, en kozen ze uiteindelijk toch voor een andere coach. Dat heeft te maken met die energie die er dan hangt.”

Werd je ook af en toe van je sokken geblazen door het vocaal talent op dat podium?

“Absoluut! Maar dat had ik op voorhand wel gedacht. Er is altijd talent te vinden. Je hebt altijd die nieuwe generatie die plots beseft dat ze goed kunnen zingen. En je hebt iets ouderen die eindelijk de stap naar The Voice van Vlaanderen durven te zetten. Daardoor zul je in elk seizoen goede zangers en zangeressen tegenkomen.”

Het programma gaat komende week van start. Hoe spannend is dat?

“Ik vind dat best spannend. Al denk ik nu niet dat ik meer herkend ga worden op straat. Ik woon in Brussel, waar mensen je sowieso al wat minder snel herkennen. Dat is net de reden waarom ik hier woon. Om in mijn pyjama naar de bakker te kunnen gaan. (lacht)

‘The Voice van Vlaanderen’, elke vrijdagavond om 20.35 uur en elke zondagavond om 20 uur bij VTM.