Nieuwe plaat en tournee voor Bart Herman: “Nu pas het gevoel dat ik volwassen ben geworden”

122
Bart Herman: “Ik heb eindelijk bereikt waar ik altijd naar gestreefd heb. En dat is een bijzonder leuk gevoel.” (gf)
Bart Herman: “Ik heb eindelijk bereikt waar ik altijd naar gestreefd heb. En dat is een bijzonder leuk gevoel.” (gf)

Afgelopen vrijdag bracht Bart Herman – zanger, liedjesschrijver, voormalig tv-presentator – zijn nieuwe album ‘Volwassen en gestreken’ uit. Het is een behoorlijk autobiografische plaat geworden in een modern country- en americana-jasje. “Ik blijf grijpen naar de muzikale roots van in het begin van mijn carrière”, aldus de 63-jarige zanger.

Wie de carrière van Bart Herman de afgelopen twee decennia niet van nabij heeft gevolgd, zou een comeback kunnen vermoeden. Maar de West-Vlaamse zanger is eigenlijk nooit weggeweest. Of toch niet uit de muziekindustrie. Volwassen en gestreken is ondertussen zijn veertiende plaat, en ook deze wordt gevolgd door een muzikale tournee door Vlaanderen, die nu van start gaat. “Als ik opnieuw op tv zou komen, zou je van een comeback kunnen spreken. Maar op vlak van muziek ben ik nooit gestopt. Ik breng zo om de twee jaar een nieuw album uit en schrijf ook nog steeds muziek voor heel wat andere artiesten.”

‘Volwassen en gestreken’ klinkt heel… volwassen. En als ik zou mogen gokken: ook behoorlijk autobiografisch.

“Dat is ook zo. Ik heb de nummers vlak voor corona geschreven, behalve één nummer dat specifiek over de pandemie gaat. En tijdens de lockdown heb ik er deze plaat van gemaakt. De eerste liedjes gaan – een tikkeltje ironisch – over volwassen worden. Al is het eigenlijk geen ironie. Op mijn 63ste voel ik me voor het eerst volwassen. Ik zie rondom mij allemaal leeftijdsgenoten die stilaan met pensioen gaan, terwijl ik het gevoel heb dat het nu allemaal gaat beginnen.”

Hoe kan dat? Dat je je nu pas volwassen voelt, bedoel ik?

“Dat is moeilijk te verklaren. Ik heb in mijn leven misschien wat stappen overgeslagen. Ik heb geen kinderen, ik heb geen typische carrière. En ik heb me altijd geconcentreerd op mijn evolutie als artiest. Waar andere mensen hun pensioenleeftijd bereiken, is er bij mij een rustige zekerheid ontstaan over mijn leven. Ik bereik mijn publiek, ik speel voor volle zalen, ik heb een vaste relatie en een dak boven mijn hoofd. Ik heb een soort zekerheid in mijn leven weten in te bouwen. Ik heb eindelijk bereikt waar ik altijd naar gestreefd heb. En dat is een bijzonder leuk gevoel. Alsof ik nu pas kan oogsten wat ik al die jaren gezaaid heb. Het is echt genieten, zeker voor, tijdens en na een optreden. Als ik dit mag doen tot het einde der dagen, ben ik de gelukkigste man ter wereld. Noem het gerust een Willem Vermandere-syndroom. Zijn muziek leerde ik kennen toen ik een kereltje van 13 jaar was. En nu kom ik hem soms nog tegen op een podium. Dat is bijna niet te vatten.”

Nu pas volwassen, dat betekent dat je een bijzonder lange puberteit hebt gekend.

“Zeer lang! Terwijl leeftijdsgenoten hun kinderen naar de universiteit zagen gaan, zat ik nog op café naar de vrouwen te kijken. Maar zo vreemd is dat misschien niet. Als je geen kinderen hebt en je bent vrijgezel, ziet het leven er heel anders uit.”

Deze tournee is voor mij het summum

Je hebt er al een rijkgevulde carrière op zitten. En een heel avontuurlijke. Zie je dat ook zo?

“Absoluut. Ik ben in België pas doorgebroken op mijn 30ste, met Ik ga dood aan jou . Maar daarvoor werkte ik al vijftien jaar als Engelstalige zanger in het buitenland, voornamelijk op cruiseschepen. Ik denk dat ik overal heb opgetreden waar mogelijk: op verjaardagsfeestjes, in gevangenissen, op boten, in hotels. Toch is mijn echte carrière pas begonnen op mijn 30ste. Daarna is er televisie bijgekomen en ben ik zelf nummers beginnen te schrijven, ook voor andere artiesten. Mijn gedrevenheid was zo groot dat het ‘gewone leven’ een beetje aan me voorbijgegaan is.”

Heel wat mensen kennen jou van in de beginjaren van VT4. Maar die tv-carrière is ooit heel plots gestopt. Heb je daar spijt van? Is tv iets dat je nu nog zou overwegen?

“Ik zou dat heel graag opnieuw oppikken. Televisie boeide me enorm. Ik mocht destijds, in het eerste jaar van VT4, het spelprogramma Doet-ie ‘t of doet-ie ’t niet presenteren. Na dat avontuur is de zender van directie gewisseld en was er voor mij helaas geen plek meer. Ik zat toen ook haast wekelijks in een panelprogramma van VTM en VRT. Maar plots viel alles weg. Ik denk dat ik er niet genoeg op gehamerd heb dat ik tv wilde blijven maken. Of ik heb er niet genoeg naar gesolliciteerd. Ik denk dat ik nu nog steeds goed zou kunnen functioneren bij VRT, VTM of SBS. Mochten ze me bellen om mee te doen aan Liefde voor Muziek of De Slimste Mens ter Wereld , dan zou ik dat meteen doen.”

Nog even over je plaat en je gelijknamige tournee: heb je nog veel zin om Vlaanderen rond te tuffen en in elke uithoek te gaan spelen?

“Die tournee is voor mij het summum. De ultieme bedoeling van waar ik mee bezig ben en de basis van mijn gedrevenheid. Ik kijk daar dus enorm naar uit.”

‘Volwassen en gestreken’ is sinds vrijdag digitaal én fysiek op cd beschikbaar. Meer info: www.bartherman.be.