Nieuwe zondagavondfictie op Eén: de psychologische thrillerreeks ‘Twee zomers’:“De Parelvissers met een sausje van De Mol”

Vanaf vanavond worden Eén-kijkers zes zondagen lang getrakteerd op fictie van de bovenste plank. De psychologische thrillerreeks ‘Twee zomers’, geschreven en geregisseerd door Tom Lenaerts, vertelt het verhaal van een groep boezemvrienden wiens vertrouwen in elkaar op de proef wordt gesteld wanneer een aantal van hen wordt afgeperst met iets dat dertig jaar eerder is gebeurd.

Het verhaal van Twee zomers begint dertig jaar geleden. Een groep levenslustige jonge twintigers wil nog één vakantie lang feesten voor het serieuze leven echt van start gaat. Maar dat loopt helemaal fout wanneer een van hen om het leven komt bij een tragisch incident. Dertig zomers later nodigen Romée en Peter, het meest succesvolle koppel van de groep, dezelfde groep vrienden van toen uit om de verjaardag van Romée te vieren tijdens een lang weekend op een eilandje voor de Franse Azurenkust. Maar nog voor het feest echt kan losbarsten, is het al voorbij. Er duikt immers een video op van een noodlottige avond tijdens die vakantie van dertig jaar geleden. “Mijn idee was om een moderne versie van De Parelvissers te maken met een sausje van De Mol ”, aldus Tom Lenaerts. “Die spanning van De Mol als glijmiddel om een intrigerend psychologisch verhaal te vertellen. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn.”

Net als bij je vorige fictieproject ‘Over water’ schreef je ‘Twee zomers’ samen met Paul Baeten. Het verschil met ‘Over water’ is dat je nu zelf ook de regie voor je rekening neemt.

“Klopt. De scenario’s schrijven met Paul gaat heel goed. We maken elkaar beter. Hij schrijft bijvoorbeeld aflevering 1, ik aflevering 2, en dan verbeteren we elkaars versies. Dat is niet zo evident, want je legt als schrijver je hart en ziel in zo’n aflevering en stelt je dus kwetsbaar op. De opmerkingen die we elkaar geven mogen we dus nooit te persoonlijk nemen. We zien dat als het dienen van een hoger doel, in dit geval een beter scenario. En ik wilde dit graag zelf regisseren, al was dat van Met man en macht (2013) geleden. Ik had na Over water het gevoel dat, als ik nog eens een reeks zou schrijven, dat ik het dan helemaal zelf in de hand zou houden. En ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb. Ik ben trots op het resultaat, het is echt geworden wat Paul en ik voor ogen hadden.”

Je hebt ook een prachtige cast bij elkaar gekregen. Twee eigenlijk: de ‘oudere’ en de jongere generatie.

“Met de ene groep, de gevestigde waarden zal ik ze maar noemen, zijn we echt op kamp gegaan in het zuiden van Frankrijk. We hebben twee maanden met cast en crew gekampeerd aan de Côte d’Azur. En dat kwam het spel alleen maar ten goede. Niemand keek op de klok om naar huis te gaan, iedereen was heel die tijd ondergedompeld in zijn of haar personage. Dat was een ongelooflijke luxe. Ik vind echt dat er ijzersterk gespeeld wordt. En dat geldt ook voor de jonge generatie, al was ik daar in het begin wel wat zenuwachtiger voor. Kijk, met topacteurs als Kevin Janssens of An Miller weet je dat je over een bepaalde lat kunt. Bij de jongeren wist ik dat niet. Maar na twee dagen was ik volledig gerustgesteld. Ze hadden zich zo goed voorbereid, ze gaven ons zoveel vertrouwen, ik was echt onder de indruk. Voor tv-minnend Vlaanderen is dat een geruststelling: er staat een generatie klaar waar we nog lang van zullen kunnen genieten.”

 

Ik ben heel benieuwd om te zien of het in het buitenland zal scoren

Het thema van de reeks is behoorlijk heftig en actueel: grensoverschrijdend gedrag. Is er veel gepraat op de set?

“Enorm! En zeker bij de jongere acteurs. Daar zaten toch scènes bij die niet zo makkelijk te spelen waren. Om een verkrachting te kunnen spelen, moet je met veel liefde en vertrouwen met elkaar op de set staan. Tijdens het schrijfproces hebben we trouwens het scenario voorgelegd aan heel wat vrouwen. Omdat wij als twee mannen over een zeer gevoelig thema voor vrouwen schrijven. Het was verbazingwekkend hoe alle vrouwen beweerden dat ze geen enkele vrouw kenden die nog nooit te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat thema leeft de laatste jaren natuurlijk enorm, wat een fantastische zaak is uiteraard. Dus werd daar ook op de set veel over gepraat.”

De reeks wordt door Netflix uitgebracht in tientallen landen. Weet je daar al meer over?

“Ik weet niet in hoeveel landen het wordt uitgezonden en ook niet precies wanneer. Maar ik weet wel dat het in tien talen gedubt is en in dertig talen ondertiteld. Dat wil toch al wat zeggen. Het is natuurlijk heel fijn om zo’n grote kans te krijgen van Netflix. Ik ben heel benieuwd om te zien of het in het buitenland zal scoren. In Vlaanderen zijn er automatisch vrij hoge verwachtingen, maar een Fransman die kijkt, heeft geen idee wie ik ben of wat ik in het verleden allemaal gemaakt hebt.”

‘Twee zomers’, vanaf vanavond elke zondag om 21.05 uur op Eén. De serie is ook meteen integraal te bekijken op VRT NU.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier