Doen: 4 tips om voorgoed komaf te maken met onkruid in de tuin

Daar is de lente en daar ontluikt het groen! Helaas steekt dan ook onkruid de kop op en wil je dat ze jouw met zorg gekozen plantjes en ander groen niet overwoekeren, moet je daar meteen iets aan doen. Onkruid bestrijden kan lastig zijn maar met volgende tips ben je goed op weg om ze met wortel en al uit te roeien.

Toddler boy and his mother watering plants in the garden

1. Voorkomen is beter dan genezen

In de eerste plaats ervoor zorgen dat het onkruid niet groeit, is al een goed begin. Bij een nieuw aan te leggen tuin bijvoorbeeld is een anti-worteldoek aan te raden. Deze is poreus en zorgt ervoor dat water en voedingsstoffen naar de bodem kunnen doordringen. Planten kunnen hierdoor vrij groeien, maar het onkruid zal minder goed kunnen overleven. Zo doe je het: rol het doek uit over de – onkruidvrije! – en schone grond. De banen moeten elkaar ongeveer tiencentimeter overlappen. Op de plek waar er een plantje moet komen, maak je een kruisvormige inkeping. Zo’n grauwe doek in je tuin is natuurlijk weinig esthetisch. Verberg het doek daarom onder een dun laagje boomschors: heel erg mooi, en het vormt op zijn beurt een dubbele bescherming tegen dat dekselse onkruid.

2. Wees er vroeg bij

Jammer, maar zodra het mooi weer wordt, zal je in actie moeten komen. Tuurlijk is het verleidelijk om gewoon wat te liggen in het zonnetje, maar voor je het weet zijn die kleine stekjes onkruid stevige stengels geworden, die nog maar moeilijk te bestrijden vallen. Jong onkruid dat zich pas laat zien, is makkelijker te wieden dan onkruid die de kans gehad heeft te woekeren. Toch te lang gewacht en is het onkruid al stevig uit de kluiten gewassen? Aanpakken die handel en met wortel en al uittrekken! Onkruidstekers zijn hiervoor efficiënte hulpmiddelen, maar opgelet: woel niet al te enthousiast in de bodem; dit bevordert het bodemleven en kan de groei van onkruid zelfs bevorderen.

3. Onkruid op je terras of tuinpad?

Onkruid groeit vaak tussen de voegen van je tuinpad of terras. Vul deze voldoende op met zand zodat de zaadjes van het onkruid er geen grip op krijgen. Gebruik ook een onkruidbezem zodra er kleine stengeltjes onkruid te zien zijn.

Verder bestaan er veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid op je terras te bestrijden. Probeer de volgende eens:

  • Sproei azijn op het onkruid of strooit er wat keukenzout op. Je kunt hiervoor zelfs de restjes van een bokaal augurken, uitjes of andere opgelegd voedsel gebruiken; de ideale recyclage.
  • Giet kokend water uit over het onkruid. Handig als je bijvoorbeeld net aardappelen of pasta hebt gekookt; giet het afvalwater gewoon over het ongewenste onkruid.
  • Hou onkruid in bedwang met (strooi)zout. Vooral interessant om op een tuinpad of oprit te strooien. Maar opgelet: met mate te gebruiken want zout tast beton aan en is schadelijk voor vogels indien het in hun drinkwaterplassen zou terechtkomen.

 

4. Steek je planten een handje toe

Eigenlijk voeren de planten in je tuin een onafgebroken strijd met onkruid om te overleven: beide willen zoveel mogelijk grondstoffen te pakken krijgen om zo goed mogelijk te gedijen. Denk er daarom aan om bodembedekkers zoals goudaardbei te gebruiken, die zijn een stevige concurrent voor onkruid. Ook door het extra voeden en toevoegen van meststoffen zullen je bloemen en planten sterker worden, en de strijd tegen onkruid beter kunnen aangaan. Succes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier