Ontbijtbabbel met Ian Thomas, kersverse Familie-acteur: “Ik hou van acteren, maar muziek blijft mijn eerste liefde”

435

Aanstaande woensdag maakt Ian Thomas zijn debuut in de VTM-soap Familie. Daarmee treedt de 22-jarige muzikant in de voetsporen van zijn eigen familie. “Mijn moeder, vader en voormalig stiefvader speelden ooit in Familie. Nu is het dus mijn beurt. Ik kijk enorm uit naar de eerste aflevering en de reacties erop.”

Door Sebastiaan Bedaux

In de hippe superfoodbar Munch in Antwerpen – zo’n plek waar Ian Thomas graag een gezonde smoothie slurpt – vertelt de kersverse Familie-acteur dolenthousiast over zijn toekomst. Over zijn rol als Elias Van Wilder in de eerste plaats, met wie het grote publiek woensdag kan kennismaken. “Elias is een vlotte, optimistische kerel die vooral de vrouwen weet te charmeren. Zo’n rol past wel bij mij (lacht). Dat vond ik toch belangrijk toen ik de vraag kreeg om mee te spelen in Familie. Ik ben zelf sociaal, heb een vlotte babbel en ben heel optimistisch. Al voel ik nu ook wel een beetje spanning. Ik ga eindelijk mijn entree maken in een soap. Superspannend!”

Hoe heb je die rol in Familie versierd?

Na de laatste aflevering van Dancing with the Stars in december kreeg ik plots een telefoontje van VTM. Of ik geen interesse had om in Familie mee te spelen. Ik wilde eerst weten welke rol dat dan zou zijn, maar ik ben sowieso wel een ‘yes-man’. Ik zeg graag ja tegen mooie uitdagingen en opportuniteiten. Ik was vroeger ook wel fan van Familie, dus mijn antwoord lag wel voor de hand.

Je hebt al wel wat acteerervaring, maar zo’n succesvolle soap is toch nog iets anders. Hoe liepen je eerste draaidagen?

Ik was toch wel wat nerveus. Je maakt plots deel uit van een groep acteurs die zo op elkaar ingespeeld zijn, die al jaren met elkaar werken. Je wil het dan als ‘groentje’ zo goed mogelijk doen om de flow niet te onderbreken. Het tempo ligt heel hoog en het zijn lange dagen, maar I love it!

Gaat zo’n acteercarrière niet ten koste van je muziekcarrière?

Nee, helemaal niet. Ik zie mezelf nog steeds voor de volle honderd procent als muzikant. Ik heb thuis een studio en ben constant bezig met nummertjes op te nemen, nieuwe beats te maken, andere muzikanten te helpen. Vandaag de dag gebeurt alles toch via het internet, op YouTube, Spotify, … Dus je kunt heel veel alleen doen tegenwoordig. En dat vind ik heerlijk. Ik ben nu 22 en wil vooral leren en groeien, op zoveel mogelijk verschillende vlakken. Ik breng ook iedere maand nog een nieuwe track uit, vaak samen met andere jonge muzikanten. Het klinkt allemaal wat meer urban tegenwoordig, heel anders dan de muziek die ik vroeger maakte.

Je hebt sinds vorig jaar geen manager meer. Geeft dat dan meer creatieve vrijheid?

Ja man! Ik ben sinds mijn dertiende ‘gemanaged’ geweest, sinds het nummer Baby. Je weet op zo’n leeftijd natuurlijk niet wie je bent, je moet nog gevormd worden. En je wordt dan ook een beetje geleefd. Plots wilde ik meer mijn eigen ding doen, muziek maken waar ik zelf meer in geloofde. En daar heb ik dus voor gekozen. Daarom ben ik het laatste jaar ook wat minder op de radio te horen. Omdat ik nu alles zelf doe, nummers maken en uitbrengen, interviewaanvragen behandelen, optredens regelen, enzovoort. Ik groei daardoor als persoon en als muzikant. Ik zit nu echt in een goede flow.

Je bracht een groot deel van je jeugd in Amerika door. Is het ook nog een ambitie om het daar te maken?

De focus ligt nu wel op België, maar ik mis Los Angeles wel. Maar LA loopt niet weg en ik ben nog heel jong. Ik moet eerst hier de juiste stappen zetten en dan zien we wel. Soms denk ik wel: wat kan ik hier in België nu doen om sneller in Los Angeles te geraken? Ik werk er in gedachten dus wel naar toe.

Ian Thomas is vanaf woensdag 22 mei te zien in Familie, elke werkdag om 20 uur bij VTM.