Ontbijtbabbel met Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis: “Er is niemand met wie ik zo’n chemie heb als met Kobe”

Twee handen op één buik zijn ze, Danira Boukhriss Terkessidis en Kobe Ilsen. Net zoals De Zondag en een heerlijk uitgebreid ontbijt. En laat daar nu net de eerste aflevering van ‘Over eten’ over gaan. “Ontbijt is en blijft de belangrijkste maaltijd van de dag.”

Vanaf woensdag zijn Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis terug met een nieuw seizoen van Over eten . Het recept is nog hetzelfde als in de vorige seizoenen: Kobe en Danira nemen onze voeding en eetgewoontes onder de loep. In elke aflevering zoomen ze in op één thema. Van de hype rond proteïnen tot onze Belgische trots: bier. Maar beginnen doen ze met een levensbelangrijk onderwerp. Ontbijten. En zo ligt mijn eerste vraag voor de hand.

Wat is jullie favoriete koffiekoek?

Danira: “Aan een chocoladekoek met crème, en nog wat extra chocolade bovenop, kan ik moeilijk weerstaan.”

Kobe: “Een simpel chocoladebroodje. Toch eet ik dat thuis eigenlijk nooit.”

Excuseer?

Kobe: “Ik eet tegenwoordig geen ontbijt meer. Ik doe al een tijdje aan intermittent fasting, wat wil zeggen dat ik enkel tussen 12 en 20 uur eet. Ik ben zo al tien kilogram kwijtgespeeld. Ik weet dat zo’n dieet zonder begeleiding niet ideaal is, maar ik voel me er goed bij. Eigenlijk is het heel simpel: met intermittent fasting eet je een maaltijd minder. Minder calorieën, meer kilo’s kwijt. Al blijft er een gevaar bestaan op schransen in de uren dat je wel mag eten.”

Danira: “Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd en ik heb voor de eerste aflevering van Over eten een week lang niet ontbeten. Dat vond ik de hel. Dat had een enorme impact op mijn dag. We zijn in die aflevering op zoek gegaan naar een antwoord op de vraag: is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? En het antwoord is: uiteraard! Maar waarom dat zo is, daarvoor zul je moeten kijken woensdag.”

Waarom moest jij eigenlijk op dieet, Kobe?

Kobe: “Ik ben dit jaar 40 geworden en ik zag plots de 100 kilogram naderen op de weegschaal. Ik ben wel lang (1.92m), maar dat was toch even schrikken.”

Alles wat in Europa in een winkelrek ligt, is voedseltechnisch veilig”

Danira: “Ik ben dan weer 4 kilo bijgekomen de laatste maanden en dat heeft vooral met mijn werkritme te maken. Ik zat niet alleen in opnames voor Over eten , maar ook voor De repair shop , dat morgenavond van start gaat. Ik ben al maandenlang vijf op zeven dagen aan het draaien. Ik ontbijt haast altijd op de set, en wat ligt daar dan vaak op de cateringtafel: koffiekoeken. Instant happiness dus, meteen vette en suikerige prikkels voor de hersenen. Maar voedzaam zijn die koeken niet echt. Dus heb je om 11 uur weer honger en volgt een tweede ontbijt. Met andere woorden: ik heb de laatste maanden flink gezondigd.”

Dit is al seizoen 4 van ‘Over eten’. Is jullie eetpatroon veranderd door het programma – op die koffiekoeken na?

Kobe: “Fruitsmoothies zal ik niet zo snel meer maken. Daarover ging onze allereerste aflevering. Ik merk ook dat ik in de supermarkt wel andere keuzes maak. Als je bijvoorbeeld weet welke yoghurt de meeste proteïnen bevat, dan is die keuze makkelijk gemaakt. Bovendien ben ik door Over eten wel gerustgesteld over ons eten. In deze reeks hebben we een item over E-nummers en ultrabewerkte voeding, en zonder de clou te verklappen: alles wat in Europa in een winkelrek ligt, is voedseltechnisch veilig. Daarom niet per se gezond, maar in ieder geval veilig. Dat heeft me wel gerustgesteld.”

Danira: “Dankzij ons programma is mijn avocadoconsumptie gedecimeerd. Ik vond het zo choquerend om te leren dat er 180 liter water nodig is voor 1 avocado, dat ik die dingen eigenlijk nog maar zelden koop. Ook al was ik er verzot op.”

Wat ook weer overduidelijk is in dit nieuwe seizoen: er is heel wat professionele magie tussen jullie.

Kobe: “Het is heerlijk om met Danira samen te werken. Wij zijn dan ook blijven kloppen op de deur van de directie om na vier jaar nog eens een nieuw seizoen te mogen maken. Die professionele vonk sloeg ooit over tijdens De Slimste Mens ter Wereld , toen wij er allebei in zaten. Nee, geen vonk, een vlammenwerper! Ondertussen zijn we zo goed op elkaar ingespeeld dat we ons bijna niet hoeven voor te bereiden voor opnames.”

Danira: “Er is niemand met wie ik zo’n goede chemie heb als met Kobe, professioneel gezien dan. Maar ook in het dagelijkse leven zijn wij hele goede vrienden. Ik was vroeger kind aan huis bij hem, toen hij nog in het centrum van Antwerpen woonde. We zijn ook vaak samen op vakantie gegaan. Niet romantisch met tweeën, maar in groep. In ieder geval: ik hoop nog seizoenen van Over eten te mogen maken met Kobe.”

Over eten, elke woensdag om 20.40 uur op Eén en via VRT MAX.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier