Ontbijtbabbel met Luc Appermont en Bart Kaëll: “Wij maken van de nood een deugd”

4836

Aanstaande donderdag lanceert VTM een gloednieuwe, tweedelige reeks rond Luc Appermont en Bart Kaëll. In ‘Luc & Bart Een Paar Apart’ geven zij een unieke kijk in hun levens- en liefdesverhaal. “Wij hopen de kijkers in deze coronatijden wat ontspanning te bieden.”

Al 40 jaar delen Luc en Bart lief en leed met elkaar, maar dat hielden ze wel 30 jaar lang verborgen voor de buitenwereld. Waarom bleef hun liefde zo lang verborgen? Hoe leerden ze elkaar kennen? Wat hebben ze op professioneel vlak voor elkaar betekend? Naar aanleiding van Luc’s 70ste verjaardag afgelopen najaar vertellen ze samen met bekende vrienden en collega’s zoals Kürt Rogiers, Bart Peeters, Staf Coppens, Sam Gooris en Kelly Pfaff, Willy Naessens en Steven Van Herreweghe over hun liefde en over de professionele weg die ze de voorbije 40 jaar samen hebben afgelegd.

“Wij waren nooit zo happig om veel van ons privéleven te delen, maar ook dat evolueert”

Hebben jullie er lang over moeten nadenken om plots zoveel met het grote publiek te delen? Dertig jaar lang wist bijna niemand van jullie relatie, nu komt alles op televisie.

Luc: Oorspronkelijk was het concept van dit programma anders. In het originele idee zouden Bart en ik op bezoek gaan bij Belgen die het hebben gemaakt in het buitenland. Maar plots waren er zoveel reisprogramma’s op tv dat het idee aangepast werd en naar een nieuwe formule werd gezocht. Dat het nu over ons gaat als koppel, is eigenlijk een verlengstuk van de theatertournee die wij twee jaar geleden op poten hebben gezet, Bart & Luc intiem. Mensen uit het vak en vrienden vertelden ons vaak dat het grote publiek ons ook zouden moeten leren kennen zoals zij ons kenden. Zo is de bal aan het rollen gegaan. In de tv-reeks nu delen wij onze interactie met de kijkers. Er is te zien hoe wij wel eens kibbelen, maar steeds op een gezellige manier, en altijd tot een compromis komen. We delen wie we zijn, en dat was vroeger natuurlijk ‘not done’. Toen ik op televisie begon, wist ik helemaal niets over mijn voorgangers. Armand Pien of Louis Neefs, hadden die een hond, sliepen die in een pyjama? Dat wist je niet en dat interesseerde de mensen ook minder. Nu ligt dat anders, door de komst van de boekskes en recenter door sociale media. Wij waren nooit zo happig om veel van ons privéleven te delen, maar ook dat evolueert.

Zijn jullie tevreden met dit tweedelige portret?

Bart: Zeker wel, al vinden wij het tweede deel, waarin we bijvoorbeeld een uitgestelde huwelijksreis naar Bali maken, veel actueler en meer representatief voor wie we zijn. De rode draad in deel 1 is onze carrière. Heel wat programma’s die Luc gepresenteerd heeft, zoals Rad van Fortuin en Waagstuk, passeren de revue. Er zit dus heel wat nostalgie in. Maar deel 2 gaat over hoe wij vandaag in het leven staan. Dat is wellicht toch iets verrassender voor de kijker.

Luc: Wij hebben de afleveringen zelf nog niet zo lang geleden pas voor het eerst gezien, en kwamen er dus achter dat het productiehuis getuigenissen van andere bekende Vlamingen was gaan sprokkelen. Dat vond ik wel heel leuk en een beetje confronterend (lacht). Wij wisten dus niet dat men zo naar ons kijkt.

“Mijn hart gaat in deze tijden uit naar technici en organisatoren die zware financiële inspanningen hebben geleverd en nu in de problemen komen”

Bart, jij lanceerde vlak voor de coronacrisis toesloeg nog een nieuwe single ‘Geen wonder dat ik ween’. En dan ligt plots de hele entertainmentindustrie op z’n gat. Hoe gaan jullie daarmee om?

Bart: Klopt, dat was een eerbetoon aan Paul Severs, die vorig jaar overleed. Sindsdien regent het natuurlijk annulaties. Ik heb zo’n vermoeden dat heel het jaar om zeep is wat optredens betreft. Het zal pas normaliseren als er een vaccin is, hopelijk begin volgend jaar. Maar tegelijkertijd mogen wij niet klagen. Wij hebben elkaar, we hebben een financiële buffer. Mijn hart gaat in deze tijden uit naar technici en organisatoren die zware financiële inspanningen hebben geleverd en nu in de problemen komen.

Luc: Onzekerheid en angst is er sowieso, maar van verveling is nog geen sprake, ondanks het feit dat we ons strikt aan de maatregelen houden. Omdat er vraag was naar een vervolg van onze theatertour zijn we beginnen schrijven en hebben we nu van de nood een deugd gemaakt.

Bart: Ik componeer nu ook en kan gelukkig ook nog veel in mijn moestuintje staan. Daar ben ik ieder jaar wel druk mee in de weer. Onze diepvries zit nu nog vol met groenten van vorig jaar. Maar ik ben nu wel heel blij dat de tuincentra weer open mogen. Ik speel trouwens ook elke dag restaurantje. Luc kan dan à la carte kiezen (lacht). We houden ons dus wel bezig.

Jullie zijn ook fervente reizigers en hebben volgens mij al haast ieder land in Azië bezocht. Dat valt dit jaar ook weg.

Luc: Wij houden echt van die Aziatische culturen, van de mensen, van het eten. Maar nu vraag ik me wel af: moeten we dat nog doen? Dit jaar zullen we het sowieso veel dichter bij huis moeten zoeken, maar misschien wordt ons reisgedrag wel definitief beïnvloed door corona.

Bart: Toen mijn ouders in de jaren 70 naar Rwanda gingen, werd daar maanden over gesproken in het dorp. Nu vliegen mensen heen en weer naar een bepaalde bestemming om een weekje in de zon te liggen. Er werd daar tot voor kort niet heel bewust meer mee omgegaan. Dat verandert nu. Het is misschien wel eens goed om terug te keren naar de essentie, eens te zien hoe de lokale bakker zijn brood bakt, bij wijze van spreken. Ik hoop dat mensen alles weer wat bewuster gaan beleven.

Luc: Ik moet ook eerlijk toegeven, en daar ben ik een beetje beschaamd om, dat ik de lente nog nooit zo heb zien opkomen als dit jaar. Vroeger had ik daar veel minder oog voor. Nu zie ik alle sprietjes en takjes elke dag groeien.

Heb jij even groene vingers als Bart?

Bart: Luc moet uit mijn tuin blijven (lacht). In plaats van onkruid zou hij mijn planten uittrekken. Niet dat ik zelf zo’n goede tuinman ben. Ik heb wel een kleine serre met tomaten en we hebben altijd een grote oogst, maar ik doe dat toch meer om lekker mee te kunnen koken. Als je in het weekend laat hebt optreden, is het altijd heerlijk om tot rust te komen in een tuin.

Nog één korte, maar misschien lastige vraag: jullie zijn nu al 40 jaar samen, wat is jullie geheim?

Luc: Elkaar vrijheid geven. We hebben ooit een korte dip in onze relatie gehad omdat ik Bart niet vrij genoeg liet, ik wilde hem kneden naar mijn voorbeeld. Van pretentie gesproken! Ik bedoelde het goed, maar die situatie was voor hem onhoudbaar. Ook elkaar respecteren en alles uitpraten.

Luc & Bart Een Paar Apart, vanaf donderdag 23 april om 21u05 bij VTM.