Ontbijtbabbel met acteur Bruno Vanden Broecke: “Heel blij dat dit op mijn pad is gekomen”

In het nieuwe – letterlijk ‘baan-brekende’ – experiment ‘Out Of Office’, vanaf morgen te zien bij VTM, laat Bruno Vanden Broecke vijf mensen met een burn-out de pauzeknop indrukken. “Wist je dat meer dan een half miljoen Vlamingen met een burn-out kampen? Zo’n burn-out is het venijnigste virus van ze allemaal.”

De meeste Ontbijtbabbels vinden plaats in een hippe ontbijtzaak of bij BV’s thuis, maar voor Bruno Vanden Broecke moet ik in de Emiliushoeve zijn, een zorgboerderij in de Kempen. Kristi, een van de medewerkers ‘met bijzondere kwaliteiten’, gooit bij aankomst gul met complimenten over mijn uiterlijk en kledingsmaak, en trakteert me even later op een schoudermassage. “Mij noemde ze bij onze eerste kennismaking ‘een hete poes’”, lacht Bruno. “Toen ik de mensen hier ontmoette, de dieren en de natuur zag, wist ik: dit moet ik doen .” En zo werd de rasacteur de presentator van Out of Office , een bijzonder warm programma over vijf mensen met een burn-out die op de boerderij samenwerken met zes mensen met een beperking, die er elke dag vol enthousiasme aan de slag zijn. Of zoals ze het in de Kempen zeggen: mensen met bijzondere kwaliteiten. “Ik vond het een absoluut voorrecht om als ‘toeschouwer’ deze prachtige vermenging van twee werelden te mogen aanschouwen. We hadden op voorhand verwacht dat dit iets moois zou opleveren… maar ons experiment heeft mijn verwachtingen omvergeblazen.”

Ik zou je de presentator van dit programma willen noemen, maar misschien is tussenpersoon of schakel een betere term. Hoe ben jij in dit programma verzeild geraakt?

“Op een gegeven moment kwam de vraag vanuit het productiehuis of ik het zag zitten om iets over burn-outs te maken. Dat triggerde mij meteen omdat er in mijn vriendenkring iemand zat die het vlaggen had, heel heftig bovendien. Zelf heb ik geen ervaring met burn-outs, met dank aan mijn assertieve vrouw die me er net op tijd op wees dat ik te vaak ja zei in mijn carrière. Dat was ook zo. Vroeger deed ik alles, en dat met twee jonge kinderen thuis. Maar ik deed dat niet ongestraft: ik raakte ’s avonds moeilijk in slaap en had een kort lontje. Door wat vaker nee te zeggen, heb ik een burn-out kunnen vermijden. Maar niet iedereen heeft die luxe om af en toe eens nee te zeggen. Daardoor is de burn-out een echt systeemprobleem geworden, in alle lagen van de bevolking, en wereldwijd. Het grijpt wild om zich heen. Afijn, niet veel later kreeg ik wat meer uitleg over het concept. Hoe de makers mensen met een burn-out in contact wilden brengen met mensen met een beperking – of beter: mensen met bijzondere kwaliteiten – die hier al werkten op de zorgboerderij. Na mijn bezoek wist ik dat ik het ging doen. Een uitstekende keuze trouwens, want niet alleen het resultaat op tv is prachtig, nobel en maatschappelijk relevant, maar ik ben hier als mens ook rijker uitgekomen.”

Ons experiment heeft mijn verwachtingen omvergeblazen”

Je hebt nooit eerder een programma gepresenteerd. Hoe was dat?

“Dat was even wennen. Ik kon me voor een keer niet verschuilen achter tekst of een personage. Maar ik wilde het heel graag proberen. Ik ga hier nu niet mijn broodwinning van maken – het is mijn ambitie totaal niet om programma’s te presenteren – maar ik ben heel blij dat dit op mijn pad gekomen is. In het begin was ik heel nerveus, ook omdat ik het moeilijk vind om mezelf bezig te zien en te horen. Terwijl ik eigenlijk moest zorgen dat de mensen met een burn-out zich op hun gemak voelden. Gelukkig kreeg ik hulp van mijn vrienden met bijzondere kwaliteiten. Zo’n bijzondere kwaliteit van Stijn bijvoorbeeld was dat hij veel beter en eerlijker kon interviewen dan ik dat zelf kon. (lacht)

Het programma kreeg weken geleden al wat kritiek te slikken van William Boeva, die zei dat “mensen met een beperking niet dienen om als knuffelbeer opgevoerd te worden om het publiek een beter gevoel te geven”.

“Eerst en vooral vind ik het goed en terecht dat William een lans breekt voor inclusie, maar hier heeft hij te vroeg een oordeel geveld. Want in Out of Office komen net mensen met een beperking in beeld zonder dat die beperking ertoe doet. Dit zijn net mensen die hier werken door hun kracht en door wie ze zijn. En zo hebben ze ook de burn-outers geholpen. Zij leven in het hier en nu, niet in de rat race waar de burn-outers mee kampen. Enorm helend is dat.”

Je zei dat je van tv-programma’s presenteren niet je broodwinning gaat maken. Je blijft een theaterman?

“Absoluut. Ik word nog altijd heel gelukkig van het theater, hoewel ik ook heel graag tv- en filmprojecten doe. Maar het komende anderhalf jaar zit mijn agenda vol met toneelstukken. Momenteel speel ik nog De Woordenaar , een brok muziektheater dat ooit gesneuveld is door corona, maar waarvan ik nu de laatste voorstellingen speel. Voor een telkens laaiend enthousiast publiek. Ook speel ik nog Jonathan , een zelfgeschreven dialoog met acteur Valentijn Dhaenens, over een robot die terminale mensen verzorgt. Ook de moeite waard!”

‘Out Of Office’, elke maandagavond om 20.45 uur bij VTM.

‘De Woordenaar’, zondag 4 december in de Arenberg in Antwerpen. Info: arenberg.be.

‘Jonathan’, nog tot half januari op tournee door Vlaanderen. Info: kvs.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier