Ontbijtbabbel met actrice Charlotte Timmers: “Zo’n hoofdrol spelen geeft enorm veel voldoening”

5532
Charlotte Timmers: “Als acteur weet je nooit wat er komen zal. Dat is de oncontroleerbare aard van het beroep.” (foto Sebastiaan Bedaux)
Charlotte Timmers: “Als acteur weet je nooit wat er komen zal. Dat is de oncontroleerbare aard van het beroep.” (foto Sebastiaan Bedaux)©sbedaux

Na tal van grote en minder grote bijrollen heeft Charlotte Timmers haar eerste hoofdrol te pakken. De sympathieke Limburgse speelt Billie in de nieuwe (uitstekende) Streamz-reeks ‘Billie vs Benjamin’. Later dit jaar schittert ze ook nog in de langverwachte speelfilm ‘Zillion’. “Ik ben een gelukkige meid. Meer kan ik niet wensen voor 2022.”

In het hippe Antwerpse hotel De Gulde Schoen zit de cast van Billie vs Benjamin – denk: Ward Kerremans, Ruben Block, Joke Emmers, Jeroen Perceval – al vroeg klaar voor een dag vol interviews. Ik heb het genoegen om samen met Charlotte Timmers te ontbijten. Met de Billie dus uit Billie vs Benjamin , een reeks die op het International TV Series Festival in Berlijn werd verkozen tot Beste Serie. Dat creëert hoge verwachtingen. “Ik ben best nerveus voor de première op Streamz, maar ben tegelijkertijd heel hoopvol. Ik vind het een hele mooie reeks en hoop dat de kijkers kunnen genieten van dat kleine, gekke universum dat we gecreëerd hebben.”

Eerst en vooral: hiep hiep hoera, je langverwachte eerste hoofdrol in een tv-serie.
“Zo fijn om eindelijk een hoofdrol beet te hebben! Niet omdat je dan meer aandacht krijgt of bekender wordt, maar omdat je als actrice echt kunt investeren in zo’n personage. Je laat dat personage een boog maken, je krijgt de kans om meerdere facetten te ontwikkelen en een waaier aan emoties te tonen. Daar doe je het voor, dat geeft enorm veel voldoening. Ik stond er trouwens van te kijken hoe ik mezelf af en toe verloor in deze rol. Of beter gezegd: hoe de emoties die ik acteerde plots echt leken. Normaal gezien laat je de emoties achter in de make-upstoel, tijdens het ontschminken. Maar dit keer lukte het me niet altijd om die gevoelens snel van me af te schudden. Verrassend vond ik dat. Maar dat gebeurt dus blijkbaar wanneer je alle registers eens kunt opentrekken.”

Billie en Benjamin zijn twee tegenpolen die verliefd worden. Geloof je in dat idee van ‘opposites attract’?
“Ik heb het zelf nog niet meegemaakt op die manier. Billie is een linkse wereldverbeteraar, Benjamin een rechtse rakker. Moet op zich kunnen, vind ik. Toch ga ik zelf niet graag het conflict aan. Ik ben meer een struisvogel. Of een lafaard. In tegenstelling tot mijn personage wil ik liever dat iedereen overeenkomt.”

Ik ga proberen te genieten van deze rollercoaster

Later dit jaar komt de film ‘Zillion’ uit, waarin je ook een hoofdrol hebt. Wat een topjaar al, 2022! Ben je nu vertrokken met de hoofdrollen?
“Goh, ik zou het in ieder geval moeilijk vinden om weer af te bouwen. Dit is waar je het als acteur voor doet. Dit is wat je wil. Dat voel je iedere ochtend wanneer je aankomt op de set. En dat wil je dan ook niet meer afgeven. Maar het is natuurlijk gevaarlijk: als acteur weet je nooit wat er komen zal. Dat is de oncontroleerbare aard van het beroep. En ik heb het daar wel moeilijk mee. Andere acteurs gaan daar beter mee om, maar hier lig ik dus wakker van. Toch ga ik proberen te genieten van deze rollercoaster en van de mooie projecten die nu uitkomen.”

Heel wat collega’s van je werken zelf aan een script. Misschien is dat een idee?
“Mijn vriend, Robin Pront, is schrijver en regisseur. En een hele goeie. Ik weet dus hoeveel werk en talent het vergt om een scenario te schrijven en een reeks of film te maken. Ik heb het gevoel dat je niet ineens kunt beslissen dat je scenarioschrijver of regisseur bent. Zeg nooit nooit, maar dan zou ik verdikke toch nog heel wat watertjes moeten doorzwemmen. Regisseur zijn is echt een stiel. En ik heb daar veel respect voor. Toch begrijp ik de acteurs of actrices wel die er zelf aan beginnen. Soms ga je niet akkoord met keuzes van een regisseur. Soms wil je zelf wat meer input hebben.”

‘Billie vs Benjamin’ is een co-productie van Shelter (‘Wat Als?’, ‘Safety First’ en ‘Studio Tarara’) en VTM, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. De reeks is vanaf 17 januari te zien, eerst bij Streamz en later bij VTM.