Ontbijtbabbel met radiopresentatrice Eva De Roo: “Kansarmoede is een gigantisch probleem”

Over een dikke week, op 19 december om precies te zijn, laat Eva De Roo zich samen met drie collega’s vrijwillig opsluiten in Het Warmste Huis. Zes dagen lang gaat ze non-stop radio maken en hoopt ze om op 24 december een mooi bedrag te kunnen ophalen voor het goede doel: de strijd tegen kansarmoede.

Na twee coronajaren is De Warmste Week weer terug in full force . Dat betekent mét Het Warmste Huis waarin enkele bekende radiopresentatoren – Fien Germijns, Kawtar Ehlalouch, Eva De Roo en Sander Gillis – zes dagen lang het beste van zichzelf geven voor de grootste solidariteitsactie van Vlaanderen. Fien, Kawtar, Eva en Sander presenteren, leven en slapen samen in Het Warmste Huis in Hasselt. Ze praten er met actievoerders en draaien platen die zijn aangevraagd via dewarmsteweek.be. Ze sturen ook reporters Robin Keyaert en Joris Brys op pad door heel Vlaanderen en één keer per dag ontvangen ze Siska Schoeters, die elke avond terugblikt op de mooiste momenten van de dag. “Ik kijk er echt enorm naar uit, ook al omdat het Huis dit jaar in Hasselt staat, een stad waar ik nog nooit geweest ben. Mijn moeder komt uit Roeselare, mijn vader uit het Meetjesland. Limburg was voor ons een ander continent. (lacht) Maar iedereen zegt me dat je de gastvrijheid van de Limburgers niet mag onderschatten. Ik verwacht dus dat het heel speciaal gaat zijn. We zien nu al superveel acties in Limburg.”

Waar dat Warmste Huis ook staat, het zal sowieso wel een bijzondere ervaring zijn. Eentje die je wel al een aantal keer hebt meegemaakt.

“Klopt. Eigenlijk is dit het summum van radio maken. En na twee coronajaren zijn we dus eindelijk terug met De Warmste Week . Corona was niet de makkelijkste periode om radio te maken. Normaal gezien vertel je als radiopresentator wat er aan het gebeuren is aan mensen die dingen aan het doen zijn, zoals autorijden. Maar plots gebeurde er heel weinig en ik wist niet wat mijn luisteraars uitstaken. Het was een soort vacuüm. Dit jaar konden en kunnen we eindelijk onze luisteraars weer zien, eerst op de festivals, nu bij Het Warmste Huis. Dat contact is zo leuk.”

Het thema van ‘De Warmste Week’ is kansarmoede, een zeer belangrijk onderwerp in deze woelige tijden.

“Absoluut! Het is een thema dat zoveel mogelijk aandacht verdient, net omdat het zo’n gigantisch probleem is. Weet je dat 1 op de 8 kinderen in België opgroeit in een kansarm gezin? Het gaat dan niet over louter financiële armoede, wat uiteraard ook verschrikkelijk is. Maar kansarmoede is breder dan dat, het probleem is nog veel groter. Bij kansarmoede raken mensen verstrikt in een web van problemen, waardoor ze niet dezelfde kansen krijgen in het leven als iemand anders. Ze hebben bijvoorbeeld geen computer, waardoor ze hun huiswerk niet kunnen maken, waardoor ze geen diploma kunnen behalen. Wie opgroeit in kansarmoede raakt daar niet zomaar uit. Het is geen kwestie van harder te werken om uit de miserie te geraken. Kansarmoede heeft een gigantische impact op het zelfvertrouwen. Het is een onderschat probleem, net daarom vind ik het zo’n mooi thema voor De Warmste Week .”

Kerstmis is zo’n echt familiefeest en ik ben heel graag bij mijn familie”

Je hebt twee kleine kinderen. Ben je gevoeliger geworden voor zulke thema’s sinds je zelf mama bent?

“Mijn kindjes gaan nog niet naar school. Baby’s hebben nog niet zoveel spulletjes nodig, wel warmte en stabiliteit. Maar het is wel zo dat als er iets in het nieuws komt dat met kinderen te maken heeft, dat je je dat meer aantrekt. Omdat je ziet hoe kwetsbaar en onschuldig zo’n jong leven is. Als ouder wil je een kind in de best mogelijke wereld laten opgroeien.”

Een heel gezellige wereld is het momenteel misschien niet. Maak jij je daar zorgen over? Over zaken als oorlog, klimaat, energiecrisissen?

“Ik probeer optimistisch te blijven. Je kunt dat naïef noemen, maar ik vind pessimistisch zijn te gemakkelijk. Ik ben ervan overtuigd dat we als maatschappij veerkrachtig zijn. Zo’n energiecrisis, daar raken we wel uit. Agressie en verzuring vind ik iets moeilijker, dat is weinig tastbaar. Ik hoop dat er wat dat betreft beterschap zal zijn in volgende generaties. De meeste angst heb ik voor het klimaat. Als je ziet hoe warm en droog het nu al is, hoe gaat dat dan over twintig jaar zijn? Toch is er ook wel hoop. Mensen beseffen het probleem in ieder geval en er zijn heel wat wetenschappelijke initiatieven rond klimaat. Ik geloof dat de mensheid tot veel in staat is als er goed samengewerkt wordt.”

Samen met ‘De Warmste Week’ komen ook de feestdagen in zicht. Ben je fan van Kerstmis?

“Enorm! Kerstmis is zo’n echt familiefeest en ik ben heel graag bij mijn familie. Het is zo’n heerlijk moment om te voelen dat je niet alleen bent. Dankzij De Warmste Week is Kerstmis voor mij bovendien een prachtig eindpunt: eerst ga ik zes dagen lang het beste van mezelf geven in Het Warmste Huis, daarna kruip ik in mijn familiale coconnetje aan de kersttafel en ben ik dankbaar voor alles wat ik heb.”

Als je dan terugblikt op het voorbije jaar, wat zie je dan?

“Het was een heel tof, maar ook heel zot jaar. Ik weet niet of ik nog zo’n jaar zou aankunnen. Je moet weten dat ik vorig jaar op 30 december bevallen ben van mijn tweede zoontje. Jan (Paternoster, red.) was bezig met The Voice van Vlaanderen en ik met mijn eigen tv-programma. En plots was daar dus een tweede baby’tje. Dat was spannend, vermoeiend, intens maar ook zalig en plezant. Het was een enorme puzzel om alles in goede banen te leiden, maar wij hebben dat heel goed gedaan. Ik hou wel van zulke intense periodes.”

Je echtgenoot Jan zit nog steeds als coach in ‘The Voice van Vlaanderen’. Ben je fan?

“Natuurlijk. Ik vond het sowieso al een leuk programma, maar nu kijk ik er toch anders naar, meer intens. De ontknoping volgt trouwens pal in De Warmste Week . Ik ben heel benieuwd of een van zijn kandidaten wint. Maar sowieso ben ik trots. Hij is echt zichzelf op televisie, dat is prettig om te zien.”

Meer info over ‘De Warmste Week’ vind je op dewarmsteweek.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier