Ontbijtbabbel met actrice, presentatrice en modeontwerpster Frances Lefebure: “Ik zie therapie als een investering in mezelf”

5918
Vanaf morgen ligt Frances Lefebure haar nieuwe kledingcollectie in de winkel. Haar derde al. “De modewereld is er eentje die mij al heel lang fascineerde.” (foto Sebastiaan Bedaux)©sbedaux
Vanaf morgen ligt Frances Lefebure haar nieuwe kledingcollectie in de winkel. Haar derde al. “De modewereld is er eentje die mij al heel lang fascineerde.” (foto Sebastiaan Bedaux)©sbedaux

Frances Lefebure straalt. En ze heeft daar alle reden toe. Vanaf morgen ligt haar nieuwe kledingcollectie in de winkelrekken van Bel&Bo, binnenkort steelt ze de show in de nieuwe tv-reeks ‘F*** you Very Very Much’ en ook in de liefde loopt alles op rolletjes. “Ik ben echt wel heel gelukkig”, lacht ze, bijna verontschuldigend. “In coronatijden heb ik een enorme rust gevonden.”

In de prachtige B&B GREAT, in het historische centrum van haar hometown Gent, heb ik met Frances afgesproken. Het statige witte pand blijkt de bed and breakfast van haar ouders, bij wie ze net op visite is. Daags voor de lancering van haar nieuwe kledingcollectie – haar derde alweer – oogt de actrice ontspannen. “Zo’n lancering vind ik nog wel spannend, niet zozeer om de lijn zelf, waar ik veel vertrouwen in heb, maar eerder om de vraag of mensen momenteel nog wel zin hebben in dit soort aankopen, of het nut ervan inzien. Maar van de andere kant: de terrasjes gaan komende week weer open. Een uitstekend moment om jezelf op iets nieuws te trakteren en goed voor de dag te komen.” (lacht)

Het is ondertussen je derde kledingcollectie. Mag ik je nu als modeontwerpster omschrijven?

“Er zijn veel bekende mensen die een keertje een lijn uitbrengen. Het merk doet dan vaak verschillende voorstellen en dan kiest de BV wat hij of zij mooi vindt. Ik kan me inbeelden dat die manier van werken veel gemakkelijker is voor een merk, dus ik wil even benadrukken dat ik Bel&Bo heel dankbaar ben dat ik 100 procent mijn eigen ding mag doen. Dat was mijn belangrijkste voorwaarde. Ik doe dit samen met Laura, die al jarenlang mijn vaste styliste is. Samen tekenen wij alle stukken zelf en dat maakt het zo tof. De modewereld is er eentje die mij al heel lang fascineerde. Ik las al modemagazines toen ik 14 jaar was en maakte toen al mood boards . En nu mag ik dus zelf ontwerpen. Dat is zo leuk aan mijn leven: er komen heel vaak opportuniteiten op mijn pad, waar ik niet per se voor gestudeerd heb, maar die ik wel met beide handen aangrijp en waar ik zelf ook beter van word. Ik heb na drie collecties al zo veel geleerd over confectie. Over wat kan en wat onmogelijk is, over stoffen, prijzen, fair wear, marketing. Geweldig interessant.”

Als je mode zegt, dan komen ook al snel schoonheidsidealen en ideale maten naar voren. Hoe sta je daar tegenover?

“Ik hou heel weinig rekening met schoonheidsidealen in mijn ontwerpen. Ik ben daar vrij koppig in. Soms krijg ik vanuit Bel&Bo te horen: dat gaat niet mooi zijn op vrouwen met een maatje meer, met grotere borsten, bij kleinere vrouwen, … Daar ga ik altijd heel hard tegenin, omdat ze dan een beslissing maken voor die vrouwen en wat ze wel of niet mogen dragen. Laat iedereen dat toch voor zichzelf uitmaken. De schoonheidsidealen zijn gelukkig aan het veranderen, al gaat het nog lang niet snel genoeg. Ik krijg heel veel respons van vrouwen met grotere maten die mijn collectie niet kunnen dragen omdat er simpelweg geen grote maten van zijn. Maar daar komt verandering in: in mijn volgende collectie, in de winter, zullen er ook stukken zijn voor vrouwen met een maatje meer. Ik wilde dat vorig jaar eigenlijk al, maar dat blijkt niet zo simpel. Dat is geen kwestie van een kledingstuk dan maar wat centimeters groter te maken. Daar komt heel veel knowhow aan te pas.”

“In coronatijden heb ik een enorme rust gevonden”

Je stond afgelopen week in Flair, waarin je heel open was over therapie. Is dat in België nog een taboe?

“Ik vrees van wel, en dat is geheel onterecht. Mensen gaan wel naar de fitness om aan hun lijf te werken, maar als je dan aan je geest wil werken, blijkt dat een taboe. Ik hoorde net op de radio dat 46 procent van de bevolking zich slechter in hun vel voelt dan twee jaar geleden. Ik vrees dat we heel hard de weerbots van de pandemie onderschatten. Er is ook een groot tekort aan therapeuten. Daardoor moeten mensen die hulp zoeken vaak weken of zelfs maanden wachten. Ik zie therapie als een investering in mezelf. Zonder therapeute was het afgelopen jaar toch heel wat moeilijker geweest, of gewoon lastiger, ook al heb ik zo’n mooie liefde gevonden. Maar een nieuw samengesteld gezin komt met zijn uitdagingen, net zoals periodes van lockdown. Mijn therapeute heeft er een groot aandeel in dat alles bij ons zo harmonieus verloopt.”

Je hebt een relatie met acteur Boris Van Severen en als ik op je Instagramfoto’s mag afgaan, zit hier voor mij de meest verliefde vrouw ter wereld.

“Ik kan niet anders dan dat beamen. We zijn nu ongeveer anderhalf jaar samen en ik ben in maart vorig jaar bij hem ingetrokken. Plots vind je dus iemand die je gelijke is, tegen wie je alles kunt zeggen en brutaal eerlijk kunt zijn en die ook brutaal eerlijk tegen jou kan zijn. We vullen elkaar perfect aan. En ineens ben je dan ook plusmama, wat heel heavy en tegelijkertijd leuk is. En wat wel heel goed loopt, en met veel respect voor alle betrokken partijen.”

Het goede nieuws houdt niet op, want je speelt straks de hoofdrol in de Streamz Original ‘F*** you Very Very Much’.

“Het leuke daarvan is dat ik samen met Evelien Bosmans en Daphne Wellens speel, die in het echte leven mijn twee beste vriendinnen zijn. Het idee en scenario komen van Bert Scholiers, die een van de beste dialoogschrijvers van Vlaanderen is en die ondertussen ook een vriend geworden is. Die rollen heeft hij speciaal voor ons geschreven, wat heel bijzonder is. Het is mijn eerste hoofdrol, en om dat dan te kunnen delen met al die vrienden, is uniek!”

De collectie van Frances voor Bel&Bo ligt vanaf morgen in de winkelrekken.