Ontbijtbabbel met zanger Metejoor: “Tot vijf jaar geleden hadden mijn ouders me nog nooit horen zingen”

1146

Drie MIA’s, een tweede gouden plaat, een nieuwe hitsingle, een plek op de prachtige affiche van ‘Live is Live’, straks voor het eerst op ‘Night of the Proms’, … Je kunt het zo gek niet bedenken of Joris van Rossem – beter bekend als Metejoor – maakt het momenteel mee. “Het is ongelooflijk wat er nu gebeurt. Heel gek dit.”

In de ‘plantentuin’ van Radio 2, waar Metejoor net zijn nieuwe single Kijk Ons Nou (een samenwerking met de Nederlandse rapper Snelle, red.) is komen voorstellen, word ik getrakteerd op een hemelsbrede glimlach. Joris van Rossem, Metejoor dus, beleeft dezer dagen het ene hoogtepunt na het andere. Al spot ik ook een gipsverband aan zijn linkerhand. “Ik ben aangereden terwijl ik naar huis fietste in de gutsende regen. En het meisje dat me aanreed, was er zelf behoorlijk van aangedaan. Ze wist meteen wie ik was. Ik had eigenlijk wel met haar te doen, ook al is mijn hand door de val wel gebroken.”

Laat het ons maar over de mooie dingen des levens hebben, zoals MIA’s, gouden platen en festivalaffiches. Het lijkt plots allemaal heel snel voor je te gaan, maar je timmert toch al een hele tijd aan de weg.

“Klopt. Het succes is niet zomaar komen aanwaaien, hier zijn jaren aan voorbereiding aan voorafgegaan. Het begon allemaal een jaar of vijf, zes geleden met een try-out op een houten podium voor een man of vijftig. Zo zijn we stap voor stap beginnen te bouwen. Ik ben bij alle radiozenders langsgegaan, vaak zonder succes, zeker in de beginfase. Maar ik ben altijd hard blijven werken, ondanks de tegenslagen. Het succes is er dus zeker niet zomaar gekomen, maar het is wel ongelooflijk wat er nu allemaal gebeurt. Zo’n anderhalf jaar geleden kreeg ik mijn eerste gouden plaat, en onlangs volgde er een tweede. Al mijn singles zijn op dat anderhalf jaar tijd ontploft. Ik heb drie MIA’s gewonnen, wat ook heel gek is. Sinds ik gestopt ben in het onderwijs is het plots wel heel snel gegaan.”

Gaat zo’n nuchtere Kempenaar daar dan niet van zweven?

“Nee, zweven zal ik nooit doen. Maar ik voel wel dat ik veel meer vertrouwen heb dan vroeger. Maar dat is iets heel anders dan zweven. En anders zorgen mijn ouders wel dat ik mijn beide voeten op de grond blijf. (lacht) Toen ik die MIA kreeg voor ‘Solo man’, vond mijn vader dat zelfs overdreven. Hoe kon ik in hemelsnaam van Bart Peeters, Zwangere Guy en Stromae winnen? (lacht) Toch een gek idee, en totaal onverwacht.”

Mijn eerste ambitie is om in Vlaanderen nog beter te scoren”

Klopt het dat je ouders tot een aantal jaar geleden geen idee hadden dat jij kon zingen?

“Dat klopt, ja. Mijn ouders hadden me tot vijf of zes jaar geleden nog nooit horen zingen. Bij ons thuis was er een muziekstudiootje boven, waar ik in kroop als de rest van het gezin buitenshuis was. Maar op een gegeven moment zaten mijn zus en ik met een zware kater aan de ontbijttafel en zijn daar beginnen te zingen. Mijn zus had dat opgenomen en aan producer Hans Francken laten horen. Zo is het allemaal begonnen.”

Je staat ondertussen op de affiche van het gloednieuwe muziekfestival ‘Live is Live’ in Zeebrugge, tussen namen als The National, Duran Duran en Anouk. Hoe voelt dat?

“Geweldig! Ik moet daar dus echt nog aan wennen, dat ik op hetzelfde podium ga staan als zulke legendes. Op zaterdag spelen ook Suzan & Freek, Bazart, Anouk, Tourist LeMC en Bløf daar. Blijkbaar hoor ik daar vanaf nu ook tussen. Dat blijft gek, want ik ben grote fan van Bløf bijvoorbeeld. Ik leer nu heel veel mensen kennen van wie ik vroeger – en nu nog steeds – fan was. Ik kan me nog mijn eerste ontmoeting met Bart Peeters herinneren. Ik was toch een beetje ‘starstruck’. Maar nu hebben sommige mensen dat ook bij mij.”

Je hebt net je nieuwe single ‘Kijk Ons Nou’ gelanceerd, een duet met de populaire Nederlandse rapper Snelle. Betekent dat dat je ook onze noorderburen wil veroveren?

“Dat zou fijn zijn natuurlijk, en daar werken we ook wel aan, stap voor stap. Zo staan er deze maand drie zaalshows in Nederland op de agenda. Met wat geluk en wat hulp van deze single ligt daar ook nog een toekomst voor Metejoor. Ik ben in ieder geval wel ambitieus, al is mijn eerste ambitie om in Vlaanderen nog beter te scoren. Er zijn hier nog altijd heel wat mensen die Metejoor nog niet kennen. Het doel is om het publiek te laten groeien en om heel veel te kunnen optreden. Want daar doe je het uiteindelijk voor.”

Metejoor speelt op zaterdag 18 juni op het podium van het nieuwe festival Live is Live in Zeebrugge. Tickets via www.liveislive.be. Info over Metejoor op www.metejoor.be.