Ontbijtbabbel met radiostem, tv-maker en auteur Tom De Cock: “Ik ben nog lang niet uitverteld”

“Tom De Cock had al heel vroeg in zijn kindertijd door dat hij maar één ding echt goed kan: uit zijn nek kletsen.” De woorden op de website van Toms management klinken veel te bescheiden. Mijn gesprekspartner barst namelijk van het talent, en dat talent horen we op de radio, zien we straks op televisie en lezen we sinds afgelopen dinsdag in zijn nieuwe boek.

Na een hele hoop zomerse weken zonder neerslag turen Tom en ik naar buiten, naar zijn mooie tuin in Kessel-Lo die getrakteerd wordt op een fikse regenbui. Eindelijk, lijken we allebei te denken, terwijl we een slok koffie naar binnen gieten en plots beseffen dat ik niet hier ben om het over het weer te hebben. We hebben immers genoeg andere gespreksonderwerpen: Toms nieuwe boek, vers van de pers, zijn tweede seizoen als Qmusicpresentator, zijn eigen tv-programma op Eén dit najaar, de nieuwe reeks van zijn podcast Groen Gebladerte , … En ik heb ook nog vragen over de familieman in Tom. Samen met zijn man Maarten voedt hij niet alleen hun dochter Jasmijn op, maar vangt hij sinds een jaar ook geregeld pleegzoon B. op. “B. is als baby bij ons gekomen, maar zeker niet fulltime. We ondersteunen hem en zijn mama, die geen groot netwerk hebben. In de praktijk is hij om de twee weken een weekend bij ons, en wat vaker in de vakantieperiodes. Tot nu toe verloopt dat allemaal heel goed, al zou het natuurlijk kunnen dat dit een keertje afloopt en hij op een dag niet meer naar ons komt. Zo gaat dat met pleegzorg. Prachtig dat we dit doen? Wij doen dat ook voor onszelf, hoor. Maarten en ik worden er gelukkig van om voor een kind te zorgen. Dat altruïsme is dus ook een soort van egoïsme.”

Laat ons beginnen bij het meest actuele onderwerp in je leven: afgelopen dinsdag kwam je nieuwe boek uit. Dat lijkt me een spannende gebeurtenis.

“Heel spannend! Toen ik twee jaar geleden een sabbatjaar nam, was dat vooral om een boek te schrijven. Dat werd Lily, een jeugdroman over een meisje van 14 dat in de toekomst leeft als nogal oppervlakkige en enkel in likes geïnteresseerde influencer. Al gauw leert ze dat haar leven letterlijk is gebouwd op het bloed, zweet en de tranen van vele anderen. Ze gaat op ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zet. Het boek gaat eigenlijk over klimaatopwarming en influencing. Omdat het een open einde had, was er meteen vraag naar een vervolg. Je moet weten dat Lily maandenlang in de top tien van bestverkochte jeugdboeken in Vlaanderen heeft gestaan. Dat op zich is al heel speciaal, want die markt wordt gedomineerd door Amerikaanse schrijvers. Ik ben bovendien genomineerd voor ‘Beste boek voor jongeren’ in Nederland, wat echt zot is. Dat vroeg dus om een vervolg. Lily 2: STORM is nu uit en ik weet ook al dat er een derde en vierde deel zal komen. Ik ben namelijk nog lang niet uitverteld.”

En plots ben je dus niet alleen een gekend radiomaker, maar ook een succesvol schrijver.

“And I’m here to stay! Ik heb jarenlang niet geschreven omdat ik bezig was met mijn radiocarrière en het opvoeden van mijn dochter. Nu heb ik het gevoel dat ik met mijn boeken heel wat jongeren bereik en de juiste snaar weet te raken over klimaat, online veiligheid, romantiek, … Dat schrijven was zeker ook een les in nederigheid: ik was het gewend om honderdduizenden kijkers en luisteraars te bereiken, maar met boeken in Vlaanderen moet je zieltje per zieltje veroveren.”

Ik ben de enige bij een grote radiozender met carte blanche, en daar ben ik fier op

Ondertussen maak je wel weer radio, niet meer bij MNM maar bij Qmusic. Was dat het plan toen je je sabbatjaar in ging?

“Helemaal niet. In de coronaperiode bleek echter al gauw dat ik niet zo goed was in veel thuis te zijn. Ik begon al snel radioshows voor bedrijven te maken. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met de baas van Qmusic, die voor ’s avonds laat iets geks wilde. En dat triggerde mij enorm. Ik was dus van plan om vaak thuis te zijn, maar plots nam ik een job aan voor vier avonden radio per week van 22 uur tot middernacht, best pittige uren voor een man met een gezin. Maar het voelde meteen aan als thuiskomen. Begin september begin ik aan mijn tweede seizoen van Club De Cock, het enige radioprogramma in Vlaanderen waarin de maker mag draaien wat hij wil. Ik ben de enige bij een grote radiozender met carte blanche, en daar ben ik fier op. Dat komt natuurlijk met een bepaalde verantwoordelijkheid. Twee uur per week krijg ik de sleutels van de zender. Een extreme luxe! Al hakt het tijdslot er natuurlijk wel in, zeker met mijn drukke agenda. Wat meer uren in een dag, dat zou fijn zijn. Of ik zou een tweeling moeten zijn: de volle aandacht voor Jasmijn en mijn pleegzoon, en dan ook nog alle tijd voor professionele projecten.”

Een van je nieuwe professionele projecten is ‘Kennismakers’, een nieuw wetenschappelijk tv-programma voor Eén. Wat kun je daar al over vertellen?

“Dat de meeste opnames al achter de rug zijn. En dat Kennismakers een echt wetenschapsprogramma is, geen weetjesprogramma. Geen quiz, geen programma waarin alles ontploft. Kennis makers is een soort songfestival voor wetenschappers, waarbij we wetenschappers laten vertellen over hun vakgebied, en dat in een volle arena. Een uur lang over het heelal bijvoorbeeld, waarbij het publiek geen enkele voorkennis nodig heeft. Mijn ouders zijn bakkers bijvoorbeeld, en zijn tot nu toe naar elke aflevering komen kijken. Ze vonden het geweldig. Mensen zijn namelijk niet dom, je hoeft niet alles voor te kauwen. Dat probeer ik met dit programma te bewijzen, net als met mijn boekenprogramma, mijn podcast, mijn radioshow en in mijn boeken.”

‘Lily 2: STORM’ ligt sinds dinsdag in de boekhandel.

‘Kennismakers’: dit najaar op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier