Ontbijtbabbel met Wendy Van Wanten: “Ik heb er altijd voor geknokt op een eerlijke manier”

4918
Wendy Van Wanten: “Ontbijt op bed is bij ons thuis een traditie bij leuke gelegenheden.” (foto SB)©SBEDAUX
Wendy Van Wanten: “Ontbijt op bed is bij ons thuis een traditie bij leuke gelegenheden.” (foto SB)©SBEDAUX

Afgelopen zondag werd ze 62, op maandag maakte ze haar opwachting in ‘De Verraders’ (VTM), morgen viert ze Valentijn met haar ‘toyboy van 59’ en ze mag nu al uitkijken naar een zomer vol optredens. 2022 lijkt hét jaar van Wendy Van Wanten te worden. “Het zou zelfs kunnen dat ik binnenkort nieuwe singles uitbreng. Ik voel in ieder geval dat het publiek nog achter me staat.”

Het is weer eens wat anders, zo’n Ontbijtbabbel in bed. In een prachtig roze exemplaar dan nog, waarop Vlaanderens bekendste stoeipoes, Wendy Van Wanten, in gevederde négligé en gouden hakken van een uitgebreid ontbijt geniet. De aanleiding is Valentijn, al speelt het feit dat Wendy de handen in elkaar slaat met slaapspecialist Swiss Sense is ook een rol. “Ontbijt op bed is bij ons thuis een traditie bij leuke gelegenheden. Ik was vorige week zondag jarig, daar hoort ontbijt op bed bij. En morgen is het Valentijn, dus mag Frans weer de handen uit de mouwen steken. (lacht) Maar de rollen zijn ook soms omgekeerd, ik verwen hem ook graag in bed. (knipoogt)

Eerst en vooral: proficiat nog met je 62ste verjaardag. Dat is een speciale leeftijd voor je.

“Klopt. Ik heb mijn mama verloren toen zij 62 was. Dat doet toch wel iets met me. Bovendien is het een confrontatie. Het gaat toch allemaal snel en niemand blijft eeuwig jong. Maar klagen wil ik zeker niet doen. Prinses Diana is nooit zo oud mogen worden. Bovendien moet ik me nog jong houden voor mijn dochter van 13. Ik heb op vrij late leeftijd nog een dochter kunnen baren, waar ik zeer dankbaar voor ben. Ik voel me ergens wel een oermens. Maar uiteraard heb je weinig vat op de natuur. Ik ben in ieder geval niet zo voor al die cosmetische ingrepen.”

Je treedt dit jaar weer veel op, in ‘Het Witte Paard’ in Blankenberge en bij ‘Tien Om Te Zien’. De renaissance van Wendy Van Wanten lijkt een feit.

“Ik heb eigenlijk wel altijd goed geboerd. Tot corona stroomden de boekingen vlot binnen. Ik moest daarvoor zelfs niet gaan lobbyen. Maar plots was die pandemie daar, rond de tijd dat ik 60 werd, en ik voelde me alsof ik op pensioen was. In het begin was dat leuk, maar na een tijdje begon het toch weer te kriebelen. Ik ben nog ambitieus. Nu Tien Om Te Zien een comeback maakt, zou het kunnen dat ik weer wat singles uitbreng. Ik ben er in ieder geval helemaal klaar voor. En dat terwijl ik toch al 40 jaar aan het werk ben. Ik weet dat mijn pensioen dichterbij komt, maar dat voel ik nog helemaal niet. Al vind ik het wel belangrijk dat het allemaal nog mooi oogt. Als het esthetisch een kleine ramp wordt, dan stop ik met optreden.”

Het zou zelfs kunnen dat ik binnenkort nieuwe singles uitbreng.”

Je bent natuurlijk niet alleen een zangeres, maar ook een tv-persoonlijkheid. Sinds afgelopen maandag ben je te zien in de nieuwe VTM-show ‘De Verraders’. Smaakt dat naar meer?

“Absoluut. Ze mogen me altijd bellen. Ik zie dat collega’s als Ingeborg en Margriet Hermans ook weer veel gevraagd worden. Er zijn dus wel kansen. Toen ik in Het huis zat, van Eric Goens, waren de kijkcijfers zeer hoog. Ik heb daar ook enorm veel reactie op gekregen. Ik voel met andere woorden dat het publiek nog altijd achter me staat. En wat De Verraders betreft: ik kan alleen maar zeggen dat het een vuil spel is. Dat ik in mijn hele carrière nog nooit zoiets heb meegemaakt. Dat liegen en bedriegen, dat ligt zo ver van mijn persoonlijkheid. Ik vond het heel moeilijk om daarin mee te gaan, zo hard-tegen-hard. Wendy Van Wanten speelt liever leukere spelletjes, in bed bijvoorbeeld.”

Wendy Van Wanten, je ‘typetje’, bestaat ondertussen al 32 jaar. Ben je in de loop der jaren meer Wendy geworden?

“Ik denk van wel, al liggen Wendy en Iris zeer dicht bij elkaar. Iris is iets preutser dan Wendy. Wendy is meer een deugniet die haar vrouwelijkheid uitspeelt. Iris is strenger en ziet erop toe dat alles netjes verloopt. Het zijn net twee zusjes die goed met elkaar overeenkomen. Ik denk dat iedere vrouw op bepaalde momenten wat flamboyanter kan zijn, ik heb daar mijn merk van gemaakt.”

Hoe blik je eigenlijk terug op je carrière?

“Ik heb het gevoel dat ik er heel hard voor gewerkt heb, en dat het niet altijd een makkelijke weg was. Ik heb ervoor geknokt op een eerlijke manier, en daar ben ik heel fier op. Het is een harde weg geweest, maar ook een mooie.”