Onze tuinexpert Angelo Dorny met tips voor de komende weken: van slakkenhorror tot plukgeluk

Een weekje zomers weer en de tuin herleeft helemaal. En niet alleen de tuin, ook ik heb ervan genoten. Zo ontzettend fijn om te zien hoe alles in een stroomversnelling lijkt te gaan. Want, augustus staat alweer voor de deur. Geen idee waar dat voorjaar naartoe is, maar het lijkt alsof we een paar maanden hebben overgeslagen. Ik deel een paar tips om de tuinklusjes voor de komende tijd wat makkelijker te maken.

Geloof mij, je bent niet alleen als ik zeg dat dit jaar pure slakkenhorror is. Door het koude en vochtige voorjaar zijn er meer van die slijmerige smeerlapjes dan ooit te vinden in de tuin. Mijn relatie met die beestjes fluctueert nogal. Haat/liefde, laten we het zo omschrijven. Want heel wat slakken zijn, zonder dat we het goed en wel beseffen, nuttig. Dat klinkt compleet van de pot gerukt, maar de meeste slakken zijn de opruimers van onze tuinen. Opruimers, maar tegelijk ook weer voedsel voor egels, kikkers en vogels bijvoorbeeld. Een kleine selectie daarvan doet zich tegoed aan onze gewassen en willen we naar de verdoemenis wensen. De nummer één vraag die ik zo vaak gesteld krijg, is: hoe bestrijd je het best slakken? Wat doe je ermee? Er zijn honderd-en-één huis-, tuin-en keukenmiddeltjes te vinden als je begint te zoeken. Maar de enige echt doeltreffende methode om ze op een natuurlijke manier aan te pakken, is nematoden bestellen. Nematoden zijn bodemaaltjes die je door middel van een zakje oplost in water, om dan vervolgens Pauline & Paulette-gewijs met een gieter over de grond te verdelen. Nematoden zijn parasieten die de slak uiteindelijk belagen en doden. Op die manier kan je hele populaties onder controle krijgen. Nematoden zijn online te bestellen en worden aan huis geleverd.

Oogsten doe je zo

Met het mooie weer zijn er ook heel wat groenten die klaar zijn om geoogst te worden. De courgettes zijn eindelijk van start gegaan en de tomaten in de serre worden rijp. Hier voorlopig geen last van de tomatenplaag, al durf ik dat niet luidop te zeggen. Het kan zo keren. Een gouden regel om te oogsten, is om dat zo vroeg mogelijk te doen. In de ochtend is ideaal, dan zijn de planten en vruchten het stevigst omdat ze er op dat moment nog geen warme dag hebben opzitten.

Een gouden regel om te oogsten, is om dat zo vroeg mogelijk te doen. In de ochtend is ideaal

Courgettes pluk ik wanneer ze klein zijn. 15 centimeter is ideaal. Tomaten pluk je dan weer wanneer ze hun echte kleur laten zien. Het liefst pluk je ze met het kroontje van de vrucht, zo bewaren ze langer. Bladgewassen leg ik tijdens het plukken meteen in een kom met koud water. Zo verleppen ze niet en blijven ze bijgevolg ook stevig en knapperig. Een groot deel van de oogst gaat meteen in de koelkast, maar bij een aantal vruchten is het net belangrijk om dat niet te doen. Tomaten bijvoorbeeld, die komen in een schaal te liggen in de berging of op het aanrecht, niet in de zon. Tomaten die in de koelkast hebben gelegen verliezen namelijk smaak en textuur. Een absolute no-go dus.

Bloemen en planten in potten of kuipen

Heb je bloemen en planten in potten of kuipen groeien, dan is het belangrijk om ze de komende tijd flink water te geven en wekelijks van een beetje extra voeding te voorzien. Water spreekt voor zich, zeker wanneer het zomers warm is. Meststoffen geven daarentegen, is soms nogal een uitdaging. Er zijn immers tientallen verschillende verpakkingen te vinden. Een simpel trucje: koop jezelf een bus vloeibare organische tomatenvoeding. Wekelijks de aangegeven dosis van op de verpakking oplossen in gietwater en klaar. Alle voedingstoffen die bloemen nodig hebben zijn daarin aanwezig. Makkelijk en goedkoop.

Meer tuintips? Volg mij via @Angelo_Dorny op Instagram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier