Onze woonexpert Bart Appeltans pakt uit met zijn tweede boek ‘Thuiskomen’: “Iedereen verdient een thuis!”

609

Een periode van meer dan anderhalf jaar noodgedwongen veel thuis te zijn, heeft ons allen doen inzien hoe belangrijk we de leefkwaliteit van onze eigen woning vinden. Het inspireerde mij tot mijn tweede boek ‘Thuiskomen’.

Corona zorgde ervoor dat we creatief moesten zijn over hoe we ons huis en onze tuin konden gebruiken. Niet alleen om te wonen of te eten, maar ook om te werken, vrienden of familie te ontvangen, al dan niet in de tuin, de kinderen bezig te houden,… ons hele leven speelde zich plots 24/7 af in onze eigen woonplek. Het verbaast me dan ook niet dat we met z’n allen momenteel weer stevig aan het bouwen en verbouwen zijn. De honger naar personalisatie en eigenheid, een ontwerp op maat van ieders eigen noden en esthetische voorkeuren was nog nooit zo groot als vandaag! Het bracht me dan ook op het idee om anderhalf jaar na ons eerste interieurboek ‘Tijdloos’, een tweede boek voor jullie te schrijven: ‘Thuiskomen’!

Wandeling door het huis

De titel was voor mij snel gekozen. In dit boek vertel ik jullie wat volgens mij de ingrediënten zijn om van een nieuw of oud huis een echte thuis te kunnen maken. Welke details zijn belangrijk, welke materialen combineer je om een bepaalde sfeer te bekomen, en wat zijn vernieuwende of verrassende ideeën of indelingen om je woning net iets meer eigenheid te geven? Heel wat gelijkaardige vragen en probleemstellingen duiken ook op bij de vele mensen die mij contacteren. In dit boek bespreek ik meerdere van die vragen en wandel ik letterlijk doorheen de hele woning. Voor elke ruimte geef ik voor iedere ruimte tips: het boek begint in de voortuin, waarna we het hele huis doortrekken om terug te eindigen in de tuin op het terras.

Een voorsmaakje

Ik wil jou als lezer van De Zondag alvast enkele tips geven die jou kunnen helpen om jouw huis vorm te geven.

 

1.Een inkomhal is vaak een verloren ruimte. We willen er niet te veel ruimte aan opofferen, maar ze moet toch praktisch zijn en voldoende plaats geven om met meerderen te circuleren. Grote schuifdeuren naar de leefruimte kunnen een oplossing bieden, en ook multifunctionele op maat ontworpen inbouwkasten kunnen veel comfort geven.

2.Wat doen we met die twee eetplekken in huis? Veel mensen zien het nut er niet meer van in om twee eettafels te hebben. Maar wat doen we dan met die extra ruimte in een woning met een klassieke indeling? Al eens gedacht aan een dedicated workspace of misschien wel een low dining- opstelling? Low dining geeft je een aangename zitplek in een zitbank met een tafel op lagere hoogte. Ideaal voor een aperomoment, een ontbijthoek, een werkplek om met de laptop te zitten of een leeshoekje. Multifunctioneel, comfortabel en mooi als eyecatcher in je interieur!

3.Wat met een open trap in de leefruimte en geluidsoverlast van en naar de kinderkamers toe? Misschien kan een tv-hoek of speelruimte in de nachthal bij de kinderkamers wel een extra buffer vormen? De kamers zelf kunnen dan ook compacter zijn want je maakt van een circulatieruimte ook ineens een functionele plek.

Nog heel wat meer ideeën over hoe ons SFAR-team en ikzelf iedere plek in huis vandaag vormgeven, vind je terug in ‘Thuiskomen’. Ik hoop dat dit nieuwe boek jullie allen inspiratie kan geven om ook van jullie huis een echte thuis te maken!

‘Thuiskomen’ van Bart Appeltans, Uitg. Borgerhoff&Lamberigts, 29,99 euro.

Bart Appeltans geeft 10 exemplaren van ‘Thuiskomen’ weg aan lezers van De Zondag. Wie kans wil maken op een exemplaar, surft naar www.dezondag.be/win