Red de bijen: zo doe je het

Het is al een tijdje geweten dat de bijen het moeilijk hebben. En dat is niet alleen slecht nieuws voor de diertjes zelf, maar ook voor de mens. Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden, met grote honger tot gevolg. Voor iedereen die de bijen wil helpen, groene vingers of niet, zijn hier dus 6 tips.

1. Zaai bloemen

Elke bloem (en boom) die stuifmeel en nectar biedt, is een bijengeschenk. Zaai het hele jaar door en zorg voor een gevarieerde bloei van februari tot diep in de nazomer. Dat zijn is namelijk de periodes dat bijen heel actief zijn. Voorjaarsbloemen zijn erg belangrijk, want al vanaf februari worden de jonge, zeer voedselbeluste bijtjes geboren. Maar ook zomer- en herfstbloemen, bloeiende groenten (zoals boerenkool en rucola) en kruiden (lavendel, rozemarijn, tijm) helpen de bijen op de goede weg.

 

2. Kies slim

Er bestaan honderden bloemen en bomen waar bijen dol op zijn. Helaas gedijen niet alle soorten even goed in ons klimaat. Toch zijn er heel wat opties om te kiezen. Zo zijn sneeuwklokjes, bloeiende hazelaars, (vroege) krokussen en bloeiende wilgen een ideale voedselbron voor de bijtjes. Ook de bloesems van alle fruitbomen en -struiken, rozen met een open hart (zoals de hondsroos), komkommerkruid, klaver, Oost-Indische kers, heide, mosterdblad en bloeiende klimop zijn zeker een optie. Heb je enkel een balkon? Of helemaal geen gras in je tuin? Geen probleem, van de hazelaar en wilg bestaan er ook kleine soorten.

 

3. Schaf bijenhotels aan

Bijenhotels zijn de perfecte overwinterplekjes voor de bedreigde diertjes. Je vind ze gemakkelijk in tuincentra en bij de imker. Je kan ook zelf een bijenhotel maken door verschillende bundels stengels met verschillende diameters op te hangen aan de schutting of een tuinmuur. Hang de bijenhotels bij voorkeur op 1 tot 2 meter hoogte.

farbenfrohes Fr?hlingsbild / Biene

4. Bewaar oude plantenstaken

Knip stevig gewas in de herfst niet weg, maar laat het staan. Denk aan bonenstaken, stengels van kardoen, zonnebloemen, enzovoort. Ze vormen ideale schuil- en rustplekken voor al vroeg (of nog laat) uitvliegende bijen en honingbijen.

 

5. Bied de bijen water aan

Met water verdunnen bijen hun honing. Ook laten ze tijdens hete zomerdagen waterdruppels in hun kast verdampen door snel met hun vleugels te wapperen. Airconditioning voor bijen als het ware! Vul een platte schaal met schoon (regen)water en leg er een flinke handvol in de lengte gehalveerde wijnkurken in, die werken als reddingsboei. Anders zullen de bijtjes verdrinken en dat is nu net niét de bedoeling.

 

6. Zoek andere bij-helden

Heb je geen balkon en zelfs geen plek voor een stoeptegeltuintje? Zoek dan eens online naar natuurverenigingen. Vaak leggen vrijwilligers bloemrijke tuintjes aan op verwaarloosde plekken zonder groen. Wedden dat zij je helpende handen goed kunnen gebruiken?

 

(uit ‘Dichter bij de bij’ door Alma Huisken)

Foto’s: istock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier