Slimme bespaarhacks voor dierenvrienden

Ben je het trotse baasje van een hond, kat, cavia of parkiet? Of overweeg je om een huisdier aan te schaffen? Vergeet dan niet dat ook je (trouwe) vier- of tweevoeter een flinke hap uit je budget neemt. Voor slimme baasjes zijn hier alvast 7 bespaartips van budgetexperte Sara Van Wesenbeeck die opbrengen, zonder dat je je huisdier tekort moet doen.

 

1. Past een huisdier in je budget?

Hoewel het gezelschap en de onvoorwaardelijke liefde van je huisdier van onschatbare waarde zijn, komt een huisdier ook met een prijskaartje. Dus, ‘bezint eer ge begint’.

Met deze kosten moet je rekening houden:

Eenmalige kosten: aankoop, registratie en chip, sterilisatie, mand, hok, riem, voederbak, speelgoed, borstels, training, …

Terugkerende kosten: voeding, kattenbakvulling of andere bodembedekking, dierenarts, trimmen, vaccinaties, vlooienpreventie, ontwormen, hondenpoepzakjes, vakantieopvang, …

Onvoorziene kosten: ziekte, operaties, schade die je dier veroorzaakt.

Reken vooraf uit wat een huisdier kost. Houd daarbij ook rekening met de levensduur van je dier.

 

2. Max en Minoes vind je in het asiel.

Je slaat er twee vliegen in één klap: je geeft een verloren dier een nieuwe thuis, én je bespaart geld op de aankoop van je dier. Een adoptiehond heb je al voor 200 euro, terwijl een rashond je 2.000 euro of meer kan kosten. Naast honden en katten vind je in het asiel ook kleine huisdieren zoals vogels, konijnen, knaagdieren en zelfs reptielen.

 

3. Gezonde én budgetvriendelijke voeding.

Voeding is de grootste uitgavenpost voor onze huisdieren, en met de immer stijgende prijzen zal dit een nog grotere hap uit je budget nemen. Met deze tips kan je besparen, maar hoef je niet in te boeten op de kwaliteit: vergelijk prijzen, koop in bulk of in grote hoeveelheden als je favoriete merk afgeprijsd is. Koop de goedkopere huis- of budgetmerken (neem in dat geval zeker eerst de ingrediëntenlijst door). Of pas het ‘halveringsprincipe’ toe: meng de helft van een A-merk met de helft van een budgetmerk.

 

4. Naar de tweedehandswinkel.

Ook aan de uitzet van ons huisdier besteden we veel geld. Een nieuw hok, mand, kooi of aquarium, leiband en speeltjes zijn niet goedkoop. Ga daarom eerst langs bij de (online) tweedehandswinkel. Daar vind je een volledige uitzet voor je huisdier, voor een prikje.

 

5. Vergelijk prijzen

Prijzen vergelijken is een goede gewoonte waar je portemonnee altijd beter van wordt. Vergelijk niet enkel prijzen van dierenvoeding (check de kiloprijs), maar doe het eveneens voor hygiëne (zoals kattenbakvulling of hondenpoepzakjes), tarieven van dierenartsen, trimsalons, dierenpensions en -verzekeringen.

 

6. Verzorg je huisdier goed.

Laat je huisdier vaccineren en ontwormen en doe het tijdig. Zo voorkom je grotere kosten. Houd het fit en gezond en op het juiste gewicht.

 

7 .Leg een spaarpotje aan.

Je huisdier is een volwaardig gezinslid en onvoorziene kosten loeren dan ook om de hoek. Zorg dat je een financiële buffer hebt om dit op te vangen. Voorzie een budget dat groot genoeg is om de levensduur van je dier te coveren. Zet daarom ook voor je huisdier elke maand een (klein) bedrag opzij.

Volg Sara op Instagram @mijnportemonnee.be voor meer nuttige bespaartips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier