Ontbijtbabbel met Steven Van Herreweghe: “Ik heb nu het evenwicht gevonden dat ik de afgelopen jaren miste”

Televisiemaker Steven Van Herreweghe maakte dit weekend zijn grote kinderdroom waar. In CC De Werf in zijn hometown Aalst ging zijn allereerste eigen theatershow – De Droom van Philo – in première. “Dit geeft ongelooflijk veel voldoening. Ik kan niet wachten om op tournee te vertrekken.”

Met een grote glimlach op z’n gezicht en een stevige handdruk heet Steven Van Herreweghe mij daags voor de première van zijn theatershow welkom in ‘zijn’ Aalst en in ‘zijn’ cultuurcentrum De Werf. Op het podium: één tafel, twee stoelen, drie koffiekoeken en een kan koffie. Geen passender plek voor een Ontbijtbabbel. Steven heeft hier als kind meegespeeld in amateurproducties. Als een van de von Trapp-kinderen, herinnert hij zich nog. “Ik heb theater altijd iets magisch gevonden. Het simpele trucje van dat gesloten doek en het gedimde licht katapulteerde me onmiddellijk naar een andere wereld.” En nu staat hij er dus opnieuw. Afijn, stond, want de première van De Droom van Philo (vrijdag- en zaterdagavond) is nu al geschiedenis. Hoog tijd om aan zijn verovering van Vlaanderen te beginnen.

Je hebt als tiener veel theater gemaakt, maar dat is ondertussen alweer behoorlijk lang geleden. Miste je het?

Absoluut. Tijdens mijn tienerjaren speelde ik bij jeugdtheater Bronks in Brussel, maar die ‘carrière’ verwaterde toen ik voor televisie begon te werken. Twintig jaar lang is het er dus niet meer van gekomen en ik miste het. Het podium is een haast levend organisme, waarbij je opkomt en van minuut 1 tot minuut 90 doorgaat, zonder te stoppen. Het moet meteen goed zijn. Bij televisie bereid je iets voor, neem je iets op en als het niet goed is, doe je het opnieuw. Om alles daarna nog te monteren. Omdat ik een perfectionist ben, kan ik me daarin verliezen. Aan mijn laatste tv-programma, Van algemeen nut, heb ik in totaal drie jaar gewerkt voor twee seizoenen. Ik bleef altijd maar sleutelen tot het perfect was. Op den duur ontstaat er dan zo’n moment dat je er te hard over nadenkt en daar word ik niet vrolijk van. Net daarom doet deze theatervoorstelling zo’n deugd: je komt op en alles moet gebeuren tussen dat moment en het applaus op het einde. Daarna is het weg, en dat is een ongelooflijke geruststelling.

Je voorstelling gaat over Philo Farnsworth, die als de uitvinder van de televisie mag worden beschouwd.

Ik ben al heel mijn leven gefascineerd door alles wat met televisie te maken heeft, maar ik wist tot voor kort dus niet wie de uitvinder was van dat toestel waar miljoenen mensen nog steeds elke dag naar staren. Toen ik zijn levensverhaal las – Philo was een tragisch figuur die een creatie achterliet waar hij helemaal niet fier op was – is het zaadje voor de theatervoorstelling geplant. Niemand kent die mens dus, en dat vond ik zo ongelooflijk. Er zijn wereldwijd meer tv-schermen dan mensen en toch zegt de naam Philo Farnsworth haast niemand iets. In De Droom van Philo krijg ik een bezoekje van zijn geest en probeer ik hem uit te leggen wat zijn uitvinding sinds zijn dood in 1971 allemaal teweeggebracht heeft. Het resultaat is een voorstelling die een lach en een traan uitlokt. Ik laat een aantal hilarische tv-fragmenten zien, maar ook heel ontroerende stukken.

Je reist de komende maanden door heel Vlaanderen met deze voorstelling. Wil dat zeggen dat er even geen tv-programma meer in de pijplijn zit?

Toch wel. Ik werk momenteel aan een show voor Eén, maar het is nog te vroeg om daar veel over te zeggen. De laatste maanden heb ik heel hard de focus gelegd op De Droom van Philo, maar nu de try-outs en de première achter de rug zijn en de voorstelling op punt staat, kan ik me weer in het tv-bad storten. Je moet weten dat ik vooral een performer ben. Een tv-programma maken is 90 procent voorbereiding en 10 procent performen. En ik haal 90 procent van mijn voldoening uit het performen. Dat ik nu twee keer per week toneel mag spelen, geeft me genoeg voldoening om weer aan een tv-programma te beginnen. Ik heb met andere woorden het evenwicht gevonden dat ik de afgelopen jaren wel wat miste.

De Droom van Philo, tourdata en tickets via www.stevenvanherreweghe.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier