Musicalsensatie MAMMA MIA! gaat (eindelijk) opnieuw van start: “De heropstart komt als geroepen”

844
Zestien maanden na de laatste show kan er aanstaande vrijdag opnieuw een muzikaal feestje gebouwd worden. In MAMMA MIA! speelt Tinne Oltmans de rol van Sophie, die op zoek gaat naar haar echte vader. (foto Steven Hendrix)©Steven Hendrix
Zestien maanden na de laatste show kan er aanstaande vrijdag opnieuw een muzikaal feestje gebouwd worden. In MAMMA MIA! speelt Tinne Oltmans de rol van Sophie, die op zoek gaat naar haar echte vader. (foto Steven Hendrix)©Steven Hendrix

Het was dé feelgoodmusical van 2020, maar na een handvol voorstellingen moest MAMMA MIA! er om epidemiologische redenen de brui aan geven. Nu is de hitmusical eindelijk terug, eerst in de Antwerpse Stadsschouwburg, later in de Hasseltse Ethias Arena. “Wat zijn wij allemaal blij om opnieuw aan de slag te kunnen”, aldus actrice Tinne Oltmans.

Zestien maanden na de laatste show van MAMMA MIA! is het eindelijk zover: aanstaande vrijdag mag de cast – met onder anderen Ann Van den Broeck, Tinne Oltmans, Evi Hanssen, Johan Terryn en Stany Crets – opnieuw een muzikaal feestje bouwen op het podium. En dat is geen moment te vroeg. “Deze musical is al vaak verzet, eerst naar augustus 2020, dan naar begin 2021. En nu kunnen we er eindelijk echt aan beginnen”, vertelt Tinne Oltmans, die een van de hoofdrollen speelt. “Heel erg fijn dat we de draad weer kunnen oppikken en we deze reeks voorstellingen kunnen afwerken. Sommige collega’s hebben een jaar en vier maanden niet kunnen werken, voor hen komt deze heropstart als geroepen. Dit had echt geen maand later moeten gebeuren.”

Jullie zijn nu nog volop aan het repeteren. Is er bij cast en crew angst dat het alsnog mis zou lopen door mogelijke nieuwe verstrengingen?

Ik merk dat we allemaal een voorzichtige houding hebben aangenomen, om niet teleurgesteld te worden. Maar ik geloof eigenlijk niet dat ze de hele sector weer zouden sluiten. Ik kan me wel inbeelden dat er ooit weer iets meer verstrengingen op ons afkomen. Dat wij op het podium nog vaker getest zullen moeten worden, of dat we nog meer in bubbels moeten gaan werken. Maar dat is het allemaal waard, zolang we maar aan de slag kunnen blijven.

In MAMMA MIA! speel jij Sophie, die op het punt staat te trouwen. Hoe zit de rest van het verhaal in elkaar?

Het verhaal gaat dus over Sophie en Donna, dochter en moeder. Sophie staat op het punt om te trouwen, maar wil weggegeven worden door haar vader. Alleen weet ze niet wie haar vader is. In een oud dagboek van haar moeder gaat Sophie naar hem op zoek en er zijn drie mogelijke kandidaten. Sophie nodigt ze alle drie uit naar een Grieks eiland, wat meteen het begin is van een heerlijke Griekse tragedie, met de nodige hilariteit en veel conflict. Voeg daar nog die fantastische ABBA-muziek aan toe en je hebt MAMMA MIA!.

Hoe verlopen de repetities? Is dat een kwestie van even opfrissen of ben je na bijna anderhalf jaar toch het meeste vergeten?

Ik vond het eigenlijk verbazingwekkend hoe vers alles nog in mijn geheugen zat. Tijdens de eerste repetitieweek begon mijn lijf plots de juiste danspasjes uit te voeren. Natuurlijk niet even strak als begin vorig jaar, maar toch… Ook qua zang zat het allemaal nog redelijk vers in het geheugen.

Ik vond het eigenlijk verbazingwekkend hoe vers alles nog in mijn geheugen zat

Alleen was die eerste repetitie wel zwaar. Dat was een dansrepetitie van vier uur aan een stuk. Toen ik ’s avonds in bed lag, deed alles pijn ( lacht ). Je lijf moet daar toch weer even aan wennen. Tegelijkertijd geeft dat enorm veel voldoening.

Voor jou was het eigenlijk een uitzonderlijk druk jaar, met opnames van de telenovelle Lisa, waar trouwens een tweede seizoen van gemaakt wordt. Moet je dat straks allemaal combineren?

Ik denk dat heel de ploeg van Lisa het drukste jaar ooit heeft gehad, wat dus in fel contrast staat met het professionele leven van heel wat collega’s. Nu liggen de opnames even stil, wat eigenlijk goed uitkomt. De combinatie met MAMMA MIA! zou misschien te intensief zijn geweest. Beide projecten krijgen dus mijn volledige aandacht. Al kijk ik nu toch ook al uit naar vakantie ( lacht ). Ik had vlak na de opnames voor Lisa zes dagen vrij, die ik in Mallorca heb doorgebracht. Dat was zeer welgekomen. Ik heb daar bijna niks anders gedaan dan geslapen. Dat gaf me de nodige energie om opnieuw aan MAMMA MIA! te beginnen.

De hitmusical MAMMA MIA! speelt in Antwerpen en Hasselt. Info en tickets: www.deepbridge.be .

Na de zomer start het tweede seizoen van de telenovelle Lisa bij VTM.