Onze tuinexpert Angelo Dorny geeft tips: kippen houden in de tuin

Als je dit jaar van plan bent om kippen te houden in je tuin, dan ben je hier aan het juiste adres. Ik geef je met plezier een aantal tips om die veelzijdige dames (en heren) een mooie tijd te geven. Want kippen zijn meer dan alleen een manier om gratis eitjes te verwerven of keukenafval te verwerken.

Wat je moet weten voor je begint

Kippen zijn allesbehalve kieskeurig, maar ze hebben wel nood aan voldoende ruimte om te scharrelen. Minimaal 1 m2 voor de krieltjes, liever 2 tot 5 m2 voor de grootste rassen. Hoe meer bewegingsvrijheid ze hebben, hoe beter ze het met elkaar kunnen vinden. Steek ons, mensen, te lang te dicht op elkaar en er gebeuren ook ongelukken.

Een tochtvrij nachthok

Naast voldoende scharrelruimte is een degelijk nachthok van groot belang. Kies een hok dat groot genoeg is om het aantal kippen te huisvesten. Er moet minimaal één, maar liefst meerdere zitstokken aanwezig zijn en een donker hoekje als legnest is essentieel. Kippen leggen namelijk liever hun eitje in het donkerste hoekje, daar voelen ze zich het veiligst. Zorg dat het nachthok tochtvrij is en graag ook waterdicht. Dat voorkomt tijdens de koude en natte wintermaanden een hoop gezondheidsproblemen. Al leert de ervaring dat een kip eigenwijs is en het liefst zelf kiest waar ze de nacht doorbrengt. Zo had ik vroeger kippen die de hoge bomen verkozen boven een luxe nachthok. Hun eieren legden ze ergens in een struikje en slapen deden ze in weer en wind op de hoogste boomtoppen.

Het ideale ras

Vaak kennen we alleen witte en bruine of zwarte legkippen, maar er zijn zoveel andere rassen te vinden dat ik er hier een aantal wil aanbevelen. Ben je vooral op zoek naar kippen die het goed doen met kinderen, dan kies je beter voor krieltjes. Die blijven klein en zijn daarnaast erg aaibaar. Zijdehoentjes zijn ideaal met hun aparte veren, maar ook cochinkrielen, chabo’s, wyandotte en kuifhoentjes zijn geschikt om handtam te maken. Verkies je een groter ras, dan zijn brahma’s een echte aanrader. Ze hebben prachtige pootbevedering, leggen regelmatig eitjes en zijn, ondanks hun vaak strenge uiterlijk, erg lief. Wil je van elk ei een feestje maken, dan kun je ook kiezen voor rassen die gekleurde exemplaren leggen. Araucana’s en cream legbar leggen blauwgroene eitjes, marans kippen zorgen dan weer voor chocoladebruine eieren en olijfleggers (een kruising tussen verschillende rassen) maken het mandje nog wat interessanter met groene tot mosgroene eieren. Nooit meer een ei beschilderen met Pasen, hoe leuk is dat.

Eten en drinken

Naast keukenrestjes, waar kippen dol op zijn, is het belangrijk om voor een gezonde standaardvoeding te zorgen. Je vindt ze vaak kant-en-klaar in de winkel, maar niets houdt je tegen om ze zelf te mengen. Een evenwichtige voeding bestaat niet alleen uit maïs, maar ook uit granen en onder andere peulvruchten. Daarnaast moet er voortdurend vers water ter beschikking zijn. Een kip die niet te allen tijde water kan drinken, zal ook niet regelmatig een ei leggen. Vocht is een belangrijk onderdeel van de eiproductie. En daarnaast ook essentieel voor elk levend wezen.

Meer weten over kippen?

Volg mijn avonturen via

@Angelo_Dorny op Instagram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier