Radio- en televisiemaker Tomas De Soete: “Als ik nu niet alles weer strak zet, komt het nooit meer goed”

Lekkernijen van de warme bakker scoren altijd goed tijdens een Ontbijtbabbel, maar Tomas De Soete – sympathieke radio- en tv-maker – blijkt niet te vermurwen. Op dieet, verklaart hij. Gelukkig zijn er ook druiven en kan ons gesprek beginnen. Een warm gesprek over zijn nieuwe muziekproject, zijn toekomstplannen, De Warmste Week en zijn strijd tegen de kilo’s.

De vorige keer dat Tomas De Soete in deze krant mocht opdraven, keken we met ons allen reikhalzend uit naar Fiskepark, het opmerkelijke fictieproject van Tomas waarin hij een behoorlijk verwilderde vorm van zichzelf speelde. Het succes bleef niet uit. Nu de verwildering een halt is toegeroepen, krijgt tv-kijkend Vlaanderen binnenkort opnieuw een vleugje Tomas De Soete voorgeschoteld. Samen met wandelende muziekencyclopedieën Jan Delvaux en Jimmy Dewit presenteert hij op 3 januari De Canvas Popnacht, een liveshow over 60 jaar popmuziek die integraal op Canvas wordt uitgezonden. “Voor mij is dit een absoluut godsgeschenk! Toen de vraag kwam om mee te denken over deze show, had ik er meteen heel veel zin in. Ik ben altijd een grote muziekliefhebber geweest, maar het was lang geleden dat ik nog eens met een redactie aan een muziekprogramma heb gewerkt. En dat is toch mijn ‘core business’. Na het wonderlijke avontuur dat Fiskepark was, met vaak heel eenzame uren, voelt dit nu heel goed aan. Alles wat ik graag doe, komt nu samen: muziek, een show op verplaatsing én live op televisie.”

Wat mag het publiek verwachten van die Canvas Popnacht?
Een marathon van drie uur over pop- en rockmuziek. Het wordt een liveshow die ik mag hosten, maar geruggensteund door Jan en Jimmy die allebei overlopen van de popkennis. Ikzelf ook wel een beetje, maar ik wist toch een hele hoop dingen niet die in de show aan bod zullen komen. Over een Belgische pater bijvoorbeeld, die ondertussen niet meer leeft, maar er wel voor heeft gezorgd dat bepaalde legendarische rockbands klinken zoals ze klinken. Ik wil nog niet te veel prijsgeven. Al die verhalen zijn met zoveel zorg opgebouwd dat het de pret zou bederven als ik nu te veel verklap. We duiken ook het VRT- en RTBF-archief in, op zoek naar unieke beelden, we nodigen heel wat interessante muzikale gasten uit en hebben zelfs een live verbinding met een aantal wereldsteden om op zoek te gaan naar prachtige verhalen over popmuziek. Er is één constante in de show: op de een of andere manier lijken alle grote pop- en rockmomenten uit de geschiedenis België te kruisen.

Betekent dit voor jou de start van iets nieuws? Of wat heeft 2020 voor jou in petto?
Op dit moment is De Canvas Popnacht niet meer of niet minder dan een drie uur durende liveshow. Of ik daarna weer aan fictie begin? De goesting is er wel, maar de kans is eerder klein. We moeten er niet onnozel over doen: door de gruwelijke besparingen bij de VRT is dit niet het moment om met fictieprojecten op de proppen te komen. Hoe graag ik het ook zou willen. Maar in mijn hoofd zitten heel wat pistes voor 2020, het is aan mij om er eentje uit te kiezen en daar vol voor te gaan.

Zorgt dat dan niet voor onzekerheid over het nieuwe jaar?
Nee, omdat ik weet dat het aan mij ligt om één van mijn plannen te realiseren. Ik zie dat eerder als een luxe dat ik die vrijheid krijg. Eén bepaalde piste is een podcast. Dat is iets heel wendbaars, kan ik in mijn eentje maken en kost niet veel. Maar ik heb ook plannen voor radio en televisie.

De Warmste Week staat weer voor de deur. Brengt dat voor jou warme herinneringen naar boven?
Absoluut. Ik heb zes jaar in dat glazen huis gezeten en ben De Warmste Week altijd blijven volgen. Elk jaar rond deze tijd weten de organisaties mij ook wel te vinden. Zo ben ik afgelopen vrijdag nog gaan deejayen op De Warmste Weekfuif van de balie van Gent. Ik probeer mijn steentje wel bij te dragen. Ik vind het ook altijd leuk om met de kinderen naar de Studio Brussel-locatie te gaan, dit keer dus in Kortrijk. Het blijft voor mij een fantastische week, ik blijf die sfeer errond ook enorm koesteren.

Kijk je ook uit naar de feestdagen? Is je kerstboom al opgetuigd?
Ik heb vier kinderen, dus als de kerstboom nu nog niet zou staan, dan zou dat op luid protest onthaald worden. Ik vind het ook wel een belangrijk moment om de families te zien, dat gebeurt sowieso al te weinig. We zetten ook elk jaar een belachelijk grote kerstboom en elk jaar wordt die nog iets hoger. Het enige waar ik op moet toezien tijdens de feestdagen, is dat ik niet in die bourgondische modus terechtkom. Ik ben nu nog bezig met het kwijtspelen van die kilo’s van Fiskepark.

De Canvas Popnacht, op 3 januari van 21 tot 24 uur live in het STUKcafé in Leuven én op Canvas.


Paniek om de kilo’s
“Voor Fiskepark was het de bedoeling dat ik er verwaarloosd uitzag, en dat ging me toch iets te gemakkelijk af (lacht). Ik heb me echt enorm laten gaan die periode en lang daarna. Maar wat ik normaal gezien deed om de kilo’s er weer af te krijgen, werkte plots niet meer. Dat zorgde even voor paniek. Nu ben ik al enige tijd aan het diëten. Geleidelijk aan moet ik terug in vorm geraken. Want als ik nu niet alles strak zet, komt het nooit meer goed. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik woog op een gegeven moment net geen 100 kilogram. Dat was mijn alarmbel. Ik ben 43, dus ik moest kiezen: word ik nu een dikzak of doe ik er iets aan? Bovendien werd ik niet zo vrolijk van mezelf in de spiegel. Lange tijd vond ik het lollig om te zien hoe de kilo’s eraan vlogen, maar het lollige is er nu wel af.”

Troost in fileleed
“Ik luister heel graag naar podcasts, ik vind dat een troost in het fileleed. Natuurlijk luister ik ook nog steeds graag naar de radio, maar op een bepaald moment wil je toch in een verhaal gezogen worden. En podcasts zijn daarvoor uitermate geschikt. In tegenstelling tot televisie of radio zijn er bij podcasts weinig wetmatigheden. Je kunt dus als podcaster helemaal je zin doen. Je hebt totale inhoudelijke vrijheid. Heerlijk!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier