Ontbijtbabbel met Antwerpse stadstroubadour Tourist LeMC: “Ik krop veel op en steek dat in mijn muziek”

362
Tourist LeMC: “Niet mogen optreden is vreselijk, het voelt aan als een groot gemis. Maar ik hou de moed erin.” (foto SBedaux)
Tourist LeMC: “Niet mogen optreden is vreselijk, het voelt aan als een groot gemis. Maar ik hou de moed erin.” (foto SBedaux)

Een nieuwe plaat, een geslaagde passage in ‘Liefde voor Muziek’ én nog liveshows van ‘The Voice van Vlaanderen’. Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC, is alomtegenwoordig. Op je radio, op je televisie en hopelijk binnenkort ook weer op je favoriete podium. “Vervelend dat ik al meer dan een jaar niet kan verzilveren waar ik zo hard aan heb gewerkt. Maar er is hoop.”

In het cultureel centrum van Hoboken, de woonplaats van de Antwerpse stadstroubadour, probeert een voorzichtig zonnetje door het wolkendek te breken. Niet dat dat nodig is voor Tourist LeMC, die al een tijdje volop in de schijnwerpers loopt – ondanks coronapandemie. Met dank aan Liefde voor Muziek , The Voice van Vlaanderen en zijn nieuwe album Niemandsland . Misschien wel de beste plaat die hij ooit maakte, bedenkt hij zelf. Een boude uitspraak voor een artiest met het succesalbum En Route op z’n palmares. “ En Route was een album buiten categorie, waar zeven singles uit voortgekomen zijn. Dat valt niet meer te evenaren. Maar ik geloof heel sterk in Niemandsland , waar een aantal nummers met veel potentieel op staan. Hits scoren is voor mij ook niet het hoogste goed. Mijn muziek moet je beluisteren en laten binnenkomen.”

Was het eigenlijk een moeilijke bevalling, deze cd?

“Toch wel. Ik zit aan een gemiddelde van tweeëneenhalf jaar per album. Zoveel tijd heb ik minstens nodig om een plaat te maken. Mijn muziek moet relevant zijn, ik wil een goed verhaal, het geheel moet kloppen. Ik wil geen vrijblijvende nummertjes. Dat is dikwijls een zoektocht. Wat wil ik nog zeggen, hoe wil ik dat zeggen en vooral waarom wil ik het zeggen? Bij haast elk nummer is die zoektocht creperen, vechten en vloeken wanneer het niet lukt. En als het dan plots wel lukt, volgt een dagenlange euforie.”

Opvallend: het album is een soort gezinsprestatie.

(lacht) “Zo zou je het kunnen omschrijven. Mijn vrouw Marta zingt de backing vocals op een van de tracks en ze heeft de cover geschilderd. Het originele plan was een foto van mijn gezicht als cover. Dat hadden we nog nooit eerder gedaan. Met die foto is Marta dan aan de slag gegaan. Ze heeft het schilderij voor driekwart afgewerkt. Dat paste wel bij de cd.”

Hits scoren is voor mij ook niet het hoogste goed.”

Je zat in de laatste editie van ‘Liefde voor Muziek’. Daaruit volgen traditiegetrouw een hoop albums en een hoop optredens. Dat laatste is nu nog de grote vraag.

“Klopt, het momentum om ons te boeken is nu wel verdwenen. En dat missen wij dus wel. Al komen er in september, voor het eerst, een aantal Liefde voor Muziek -concerten in de Lotto Arena. Dat is toch de bedoeling, wie weet of dat in september al kan en mag? Toch hoop ik dat er komende zomer al wat meer mogelijk is. Niet mogen optreden is vreselijk, het voelt aan als een groot gemis. Maar ik hou de moed erin. In augustus speel ik – als alles doorgaat – een paar keer in het OLT Rivierenhof.”

Je zegt het allemaal zonder frustratie. Of zo lijkt het toch.

“Ik probeer niet te veel bezig te zijn met wat allemaal niet kan. Ik ben geen vat vol frustratie, ik ga niet ten onder aan stress. Ik ben heel goed in het negeren van emoties.”

Zou het kunnen dat je niet zo makkelijk over emoties praat, maar er liever over zingt?

“Absoluut. Ik krop heel veel op en steek die emoties dan in mijn muziek. Die methode werkt goed voor mij. Het klinkt als een cliché, maar muziek is voor mij een uitlaatklep, een must, een vorm van therapie. Met die plaat die nu uit is, ben ik nu al weken verlost van die emoties. Al voel ik dat het nu weer begint te borrelen. Dus grijp ik binnenkort weer naar pen en papier.”

Je zit momenteel nog als coach in ‘The Voice van Vlaanderen’. Merk je in het dagelijkse leven iets van de populariteit van die programma’s?

“In een wereld vol mondmaskers merk je dat minder, maar ik weet wel dat mijn bekendheid lichtjes groeit, zeker bij een wat oudere garde. Ik zie ook dat mensen die mij alleen maar kennen van mijn hits nu ook mijn andere nummers ontdekken. Laatst stonden twee van mijn oudere albums opnieuw in de top 20. Dat is duidelijk de impact van Liefde voor Muziek en The Voice . Het is trouwens een toeval dat dit allemaal nu samenviel. The Voice stond eigenlijk vorig jaar al geprogrammeerd. Maar ik ben er heel blij mee nu. Nu er nog geen optredens zijn kus ik mijn pollekes voor dit tv-werk.”

Het album ‘Niemandsland’ verscheen vorige maand op cd en komt op 18 juni op gekleurde vinyl uit in beperkte oplage. Info: tourist-lemc.be.