April doet wat hij wil: groenexpert Angelo Dorny’s tuintips voor de komende weken

Dat april doet wat hij wil, hebben we afgelopen week mogen ervaren. Sneeuw, hagel, zon en buien – en dat allemaal in één adem. De typische aprilse grillen hebben dit jaar hun naam weer alle eer aangedaan. Maar wat betekent dat voor de tuin? Niet bijster veel, gelukkig. Moeder Natuur weet daar wel raad mee. Daarom een overzicht van welke klusjes er op ons liggen te wachten de komende weken.

Courgettes en pompoenen zaaien

Vanaf half april zaai ik altijd de courgettes en pompoenen voor in potjes. Niet vroeger, want dat heeft bij dit gewas geen enkele zin. Deze gewassen groeien zo snel, dat 4 weken meer dan voldoende is om ze plantklaar te krijgen. Omdat courgettes en pompoenen niet houden van verspenen, plant ik de zaden meteen in hun definitieve potje. Een zogenaamd P9-potje is prima. En in tegenstelling tot de meeste groenten, zaai ik deze altijd meteen in potgrond. Zo krijgen ze meteen een goede start en kunnen ze ongehinderd doorgroeien tot halfweg mei, wanneer ze straks in de moestuin geplant kunnen worden. Geef courgettes en pompoenen wel voldoende warmte om te beginnen. Zaai ze binnenshuis voor en zet ze nadien vrij snel in de serre – wanneer de nachten niet te koud zijn uiteraard.

Planten afharden

Bloemen, groenten en kruiden zaaien is één ding, ze gezond en wel in de tuin krijgen, is vaak een ander verhaal. We willen namelijk sterke planten die tegen een stootje kunnen. Daarom is afharden erg belangrijk. Als je nieuw bent in het tuinverhaal, dan klinkt afharden wellicht als één of andere vreemde ziekte. In werkelijkheid is het je planten sterker maken, rustig aan blootstellen aan de omstandigheden die ze uiteindelijk buiten zullen trotseren. We willen namelijk geen kasplantjes, die waaien om, krijgen koud of worden ziek bij de eerste bui die ze over zich heen krijgen. Afharden doe je door je planten elke dag een paar uurtjes buiten te zetten op een beschut plekje. Daar zijn ze onderhevig aan temperatuurschommelingen, wind, regen en ga zo maar door. Elke dag blijven ze hier een uurtje langer buiten, tot ze uiteindelijk hun definitieve plek krijgen.

Geef de narcissen, blauwe druifjes of hyacinten die je in huis hebt gehaald een vervolgleven in de tuin

Wat met uitgebloeide bloembollen in huis?

Als je afgelopen weken narcissen, blauwe druifjes of hyacinten in huis hebt gehaald om de lente naar binnen te halen, dan zit je nu wellicht met uitgebloeide exemplaren. De schoonheid is er nu wel een beetje van af, dus weggooien maar? Neen! Geef ze een vervolgleven in de tuin. Plant ze vrij diep en laat het loof, de groene bladeren, dor worden de komende maanden. Zo gaat alle energie terug naar de bol om ons volgend jaar weer te verrassen met hun bloemenpracht.

Borders mulchen

Als je het nog niet hebt gedaan, rep je dan naar buiten en ga ermee aan de slag. Mulchen is de nummer 1 tip om je bodem te beschermen tegen droogte en een feest voor het bodemleven. Mulchen is dus een natuurlijke bodembedekking aanbrengen over je bodem. Een dekentje tegen hitte en een biotoop voor al het leven in de grond. Ik mulch met goed verteerde compost of met boomschors. Boomschors is prima, maar houd er rekening mee dat dat je bodem een klein beetje kan verzuren. Al valt dat goed mee gelukkig. Grasmaaisel kan ook in dunne laagjes, maar ook stro of hennepvezels in de moestuin zijn uitstekend mulchmateriaal.

Meer tuintips? Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier