Van garnaalvissers tot bosbouwers: de bijzondere wereld van het Belgisch Trekpaard

Op de markt van Sint-Kwintens-Lennik in het Pajottenland staat een prachtig beeld van een Belgisch Trekpaard. Misschien ken jij ook wel nog bijzondere standbeelden in je buurt? We gaan op zoek naar musea die paarden op een piëdestal plaatsen.

  1. West-Vlaanderen – Verse garnalen

Wie Oostduinkerke zegt, zegt ook de garnaalvissers te paard, een ambacht erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Een leuke groepsuitstap in de kustgemeente is om met een Belgisch Trekpaard en kar de weg van de garnaal te volgen, van het vangen tot het proeven. In de Paardenhoeve is een educatief centrum ingericht waar je alles te weten komt over het Belgisch Trekpaard.

www.hettrekpaard.be

2. Oost-Vlaanderen – De stamvader

De eerste naam die in de stamboomboek van de Belgische Trekpaarden werd in geschreven, was Orange I, een hengst afkomstig uit Grimminge bij Geraardsbergen. Zijn standbeeld staat op het pittoreske marktpleintje. Op de eerste verdieping van het oud gemeentehuis is een museum over Orange I ingericht. Een bezoek met gids kan aangevraagd worden bij Visit Geraardsbergen.

Info: www.visitgeraardsbergen.be

3. Vlaams-Brabant – Speciale tram

Brillant was de zoon van Orange I. Zijn standbeeld staat voor het voormalige gemeentehuis van Vollezele bij Galmaarden. Vanuit dit dorpje in het Pajottenland vertrokken in de gloriedagen Brabanders naar de hele wereld. Er was zelfs speciaal een tram voor gebouwd. In het Museum van het Belgisch Trekpaard in het gemeentehuis beleef je die topdagen in woord, klank en beeld. Het museum is elke zondag open van begin juli tot de derde zondag van oktober, telkens van 13.30 tot 17 uur. Groepen kunnen er dagelijks langs na reservatie via de website.

www.museumvanhetbelgischtrekpaard.be

4. Luik – Koninklijke amazone

Koningin Marie-Henriette, de echtgenote van Leopold II, kende geen gelukkig huwelijk. Ze vond een uitlaatklep in paarden. In de bossen rond haar buitenverblijf in Spa ging ze graag paardrijden. De voormalige paardenstallen van de Koninklijke Villa in Spa zijn ingericht als permanent museum. Honderden voorwerpen en koetsen tonen er de geschiedenis van het edele dier. Het ticket geeft toegang tot alle musea in de Koninklijke Villa.

www.spavillaroyale.be

5. Nederland – Een hippisch monument

Amsterdam beschikt over de oudste nog actieve stadsmanege van Europa. De Hollandsche Manege bevindt zich naast het Vondelpark. Het decor is adembenemend. Binnen zijn er verschillende tentoonstellingen te zien over paarden en over de eigen geschiedenis die teruggaat tot halfweg 18ste eeuw. Zeker de moeite als er net een carrouselvoorstelling aan de gang is, waarbij amazones achter elkaar paardrijden in een cirkel.

www.levendpaardenmuseum.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier