We moeten niet flauw doen: elk huis heeft wel eens last van vieze geurtjes. Omdat je de dag ervoor een uitgebreide maaltijd gekookt hebt, omdat je huisdieren hebt of omdat het misschien wel een tijdje geleden is dat je nog eens grondig gepoetst hebt.

Female gesture smells bad. Headshot woman pinches nose

 

Neen, wij oordelen niet: een woning is er om in geleefd te worden, en daar horen nu en dan geurtjes en luchtjes bij. Toch bestaan er heel wat tips en tricks om je huis lekker en fris te doen ruiken.

1. Bepaal de oorzaak

Bepaal eerst en vooral wat de oorzaak van de vieze geurtjes in huis is. Ligt het aan je huisdieren? Omdat je niet regelmatig verlucht? Of is er eerder sprake van een muffe geur die te wijten is aan opstijgend vocht? Dan zit je met een structureel probleem dat je niet zelf kunt oplossen en vraag je best raad aan een specialist.

2. Ventileer

Regelmatig de ramen en deuren openzetten om je huis goed te verluchten, is echt noodzakelijk, ook als het koud is. Een half uurtje is vaak voldoende.

3. Het ‘parfum’ van je huisdier

Heb je honden of katten in huis heeft, dan zal je het zelf vaak niet meer ruiken maar je lieveling laat wel degelijk geurtjes achter in huis. Probeer dit eens: plaats een kommetje met azijn in de kamer; dit zal de onaangename geurtjes absorberen. Ook kun je tijdens het poetsen wat azijn gebruiken, maar opgelet: met mate te gebruiken, je wil niet dat je hele huis naar azijn ruikt.

4. Het wonderlijke bicarbonaat

Stijgt er een bizar geurtje op uit je tapijt of zetel? Indien je tapijtreiniger bij de hand hebt, dan is bicarbonaat (zuiveringszout of baking soda) jouw redding: strooi wat zuiveringszout over je tapijt of stoel, laat 10 minuten inwerken en stofzuig alles op. Bicarbonaat kun je trouwens ook gebruiken om geurtjes in een ijskast te maskeren: plaats er eenvoudigweg een bakje met zuiveringszout in. Ook de typische muffe geur van een oude kast kun je op die manier aanpakken.

5. Heerlijk citroenparfum

Leg twee opengesneden citroenen op een bordje en zet dat in je woonkamer: werkt gegarandeerd altijd!

6. De stinkende vaatwasser

Indien je vaatwasmachine nog niet helemaal gevuld is, zal je hem uit besparingsoverwegingen niet aanzetten, goed zo! Maar: na een paar dagen zal je vaatwasser een onaangenaam geurtje beginnen verspreiden, met dank aan de vieze vaat. De oplossing is simpel: plaats een halve citroen of een kopje azijn in je vaat en alle geurtjes zijn meteen foetsie. Het voordeel: de citroen en het azijn kun je gewoon laten meewassen, ze zorgen voor een mooie glans van je vaat.

7. Kookluchtjes die maar niet verdwijnen

Soep gemaakt? Frietjes gebakken? Visfondue klaargemaakt? Lekker, maar je huis gaat er ook enorm van ruiken, en die geur kan wel een paar dagen blijven hangen. Probeer het even op deze manier: zet tijdens het koken een pannetje met azijn of met wat lavendelwater op het vuur en je huis zal snel fris en zuiver ruiken.

8. Stinkende vuilnisbakken

Bah, volle vuilnisbakken kunnen behoorlijk stinken, ook al schrob je ze regelmatig proper met bleekwater. Gelukkig kun je de geur ervan makkelijk voorkomen. Leg bijvoorbeeld een laagje (verse!) kattenbakvulling op de bodem van je vuilbak, of strooi wat sodazout in je vuilbak.

9. Ook de koelkast stinkt

Een stinkende koelkast? Makkelijk op te lossen: plaats er een kopje met gemalen koffie in en de geur verdwijnt instant. Ook droge theezakjes, citroen, azijn of zuiveringszout zijn hiervoor geschikt.