Vlaams videostreamingplatform Streamz blaast eerste kaarsje uit. CEO Peter Vindevogel: “We staan vandaag waar we wilden staan”

Een jaar geleden werd Streamz gelanceerd, een streamingplatform waarbij DPG, Telenet en VRT de handen in elkaar sloegen. CEO Peter Vindevogel blikt terug op een boeiend jaar en kijkt er naar eigen zeggen naar uit om nog meer Vlaamse content te brengen. “We willen ook meer jonge makers aantrekken”, klinkt het.

Een paar jaar nadat het idee voor een ‘Vlaamse Netflix’ geopperd werd, schoot Streamz op 14 september vorig jaar uit de startblokken. Naast de kwestie om mediaspelers als DPG, Telenet en VRT op één lijn te krijgen, was de grootste uitdaging nieuwe klanten aantrekken in een kleine markt met al enkele grote spelers. “En daar zijn we aardig in geslaagd”, weet CEO Peter Vindevogel, die net als rechtstreekse concurrenten Netflix en Disney+ geen abonneecijfers naar buiten brengt. “We staan vandaag waar we wilden staan een jaar geleden. Het is duidelijk dat er in de streamingmarkt plaats is voor een lokale speler. Gemiddeld kijken klanten één uur Streamz per dag. De klantentevredenheid is groot en ook vanuit de sector komen er heel wat positieve geluiden, omdat er volop geïnvesteerd wordt in lokale content. Het afgelopen jaar werden een 25-tal Vlaamse producties uitgebracht, meer dan we initieel voor ogen hadden. Als we naar de top tien kijken van het afgelopen jaar, is het merendeel van die producties Vlaams. Het is een voorbode wat nog moet komen. We willen daar gradueel in groeien, zonder er een specifiek cijfer op te plakken. We hebben overigens vastgesteld dat één op de twee nieuwe klanten jonger is dan 35. Daarom willen we jongere makers aantrekken, die jong denken en ook inclusief.”

nieuw mediadecreet

Maar het streamingplatform komt ook voor de nodige uitdagingen te staan. “We hebben corona meer gevoeld dan gedacht”, aldus Peter. “Veel blockbusters verschenen niet in de bioscoop en vonden daardoor de weg niet naar het platform. De coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat er heel vaak moest herpland worden. Het contentplan dat we opstelden in september 2020 is helemaal anders dan wat er vandaag verschenen is. Omdat we soms snel moeten schakelen, botsen we soms op het trage regelgevende kader van de overheid. Een voorbeeld: als streamingsdienst kunnen wij geen subsidies aanvragen bij het Mediafonds, zonder een mediapartner te betrekken. Dat vertraagt het proces, net als enkele technische kwesties. Er wordt volop gewerkt aan een nieuw mediadecreet, alleen duurt het wat lang. Ik hoop evenwel dat daar de komende drie, vier maanden verandering in komt. Vooral omdat de sector volop aantrekt. De audiovisuele sector staat er niet slecht voor in ons land, alleen botsen we nu door de grote vraag tegen de limieten.”

We hebben corona meer gevoeld dan gedacht”

Bij Streamz komen niet alleen series en films aan bod, maar een brede waaier van content. “De variëteit is veel groter geworden. Docu’s doen het goed, net als reality. Je merkt dat een goeie pitch voor lineaire televisie niet noodzakelijk een goeie pitch is voor Streamz. Je voelt een shift binnen die markt. Zenders programmeren meer liveshows als tegenwicht en zetten ook in op kortere online content.”

F*** You Very Very Much

Nog zo’n uitdaging is HBO Max. De content van de Amerikaanse kwaliteitszender is een aanwinst voor Streamz, maar in steeds meer landen richtten ze een eigen platform op.

“Ik maak me daar weinig zorgen over. In kleinere landen zijn ze eerder op zoek naar partnerships, en die zit bij ons heel goed. Meer nog, voor HBO zijn we een voorbeeldland. Zo is er vaak interesse vanuit de States door de manier waarop we bepaalde zaken hier via de media in de markt zetten.”

Als we vragen naar de favorieten van Peter hoeft hij niet lang te denken. “Ik heb enorm genoten van F*** You Very Very Much . Heel tof, grensverleggend ook. Hoofdrolspeelsters Frances, Daphne en Evelien schreven mee aan hun eigen dialogen, wat een verschil gemaakt heeft. Je voelt aan alles dat fictie maken niet langer een vast lineair proces is, wat de makers ook voor de nodige uitdagingen stelt. Op internationaal vlak vond ik Mare of Easttown (met Kate Winslet, red.) erg fijn om te zien. Ik kijk ook enorm uit naar het derde seizoen van Succession dat er dit najaar zit aan te komen. We hebben overigens nog een tiental Vlaamse series en dubbel zoveel internationale series in de pijplijn zitten voor dit jaar. Zo mogen we ons onder meer nog verwachten aan de prestigereeks De Kraak , een intrigerende docu over OnlyFans en de nieuwe reeks van Sex and the City . Bovendien versterken we vanaf 15 september ook ons kidssegment met Studio 100. We blijven elke dag onderhandelen met productiehuizen, partners en studio’s. Ons werk is nooit af.” (Bert Vanden Berghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier