Proeven van vloeibaar goud: vijf stokerijen die een bezoek waard zijn

‘Uti, non abuti’, Latijn voor ‘Gebruik, maar misbruik niet’. Het was de leuze van stokerij FX de Beukelaer uit Antwerpen. De laatste jaren zien we naast brouwerijen ook meer stokerijen opgericht worden. Sommige kan je zelfs bezoeken.

1. Antwerpen – Beschermd monument

Kruidenlikeur Elixir d’Anvers wordt al sinds 1863 volgens hetzelfde recept gestookt. In de 19de eeuw telde Antwerpen veel stokerijen. Enkel FX de Beukelaer aan het Zuid bleef over. FX staat voor François-Xavier, de voornaam van de stichter. De stokerij is beschermd als monument en is werkelijk een pareltje met zijn prachtige visgraatparket en de glas-in-loodramen. Groepen vanaf 10 personen kunnen op afspraak en tijdens een weekdag de stokerij bezoeken. De rondleiding met gids duurt 2,5 uur en wordt afgesloten met een degustatie.

www.elixirdanvers.be

2. Oost-Vlaanderen – Landbouwstokerij

De slogan ‘van korrel tot borrel’ gaat helemaal op voor Stokerij Van Damme uit Balegem. Deze landbouwstokerij werkt met een gesloten cirkel. Het graan voor de jenever wordt op de boerderij geteeld. Het koffiehuis is een bekende pleisterplek aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Je kan er elke namiddag terecht, uitgezonderd op vrijdag, voor koffie en gebak. Achteraan de vierkantshoeve staat de stookinstallatie die inmiddels als beschermd erfgoed werd erkend. In de stokerij bevindt zich ook een B&B. Na een kort verlof terug open op zaterdag 2 april.

www.stokerijvandamme.be

3. Limburg – CO2-neutraal

Hasselt is met zijn jenevermuseum een bekende stookstad. De ambachtelijke stokerij Vanderlinden, opgericht in 2017, wil die traditie in ere houden. Zaakvoerder Olivier voegt daar nog een laag duurzaamheid aan toe. Vanderlinden is de eerste stokerij in België die CO2-neutraal is. Bezoeken gebeuren op afspraak tijdens de week na 16 uur en in het weekend tussen 11 uur en 20 uur. Een bezoek duurt anderhalf uur en wordt afgesloten met een degustatie.

www.stokerijvanderlinden.be

4. Vlaams-Brabant – Belevingscentrum

Het Craywinckelhof in Lubbeek is een gerestaureerde vierkantshoeve met een streekbistro, logies, een brouwerij en een distilleerderij. De eigen whisky, gestookt met gerst uit Lubbeek, ligt er nog te rijpen op de vaten. De eau-de-vie en de gin zijn al klaar om gedegusteerd te worden. Je kan er elke zaterdagmiddag om 15 uur een rondleiding volgen (op afspraak). Groepen kunnen er ook tijdens de week terecht. Liefhebbers boeken er een distillaatdegustatie, een ‘vuurwater en gerstenat’ degustatie of een ginworkshop.

www.craywinckelhof.be

5. West-Vlaanderen – Belgische appels

Het idee achter Ramon’s Blend is geniaal: ‘België is een appelland, maar we doen te weinig met ons lekker fruit’. Appels van verschillende rassen worden in deze stokerij verwerkt. Elk eindproduct is een mengsel of blend van meerdere brouwsels. De belvados is een cider die rijpt op houten vaten. Ramon’s Blend in het centrum van Kortrijk is te bezoeken op afspraak door kleine groepen van maximaal vijftien personen. Eerst wat theorie gevolgd door een proefsessie.

www.ramonsblend.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier