Siska en Dieter gaan aan de slag met opvoedingsvragen in ‘De wonderjaren’: “Papa zijn is grootste avontuur van mijn leven”

Opvoeden, dat doen alle ouders met vallen en opstaan. In het nieuwe Eén-programma De wonderjaren zoeken Siska Schoeters en Dieter Coppens samen met experts een antwoord op de vele vragen die bij ouders leven. Want bij iedere centimeter die kinderen groeien komen nieuwe vragen.

Moet ik mijn kind genderbewust opvoeden? Moet ik me schuldig voelen als ik mijn kind geen borstvoeding geef en hoe zit dat nu met die schermtijd? Er zijn genoeg vragen om in De wonderjaren een antwoord op te zoeken. Zo gaat Siska op verkenning bij ouders die bewust kozen voor huisonderwijs, maar maakt ze ook voor het eerst kennis met een doula, ook wel bekend als een bevallingscoach. Dieter gaat meer de experimentele toer op. Hij laat kinderen naar hartenlust over hun scherm swipen, probeert te communiceren met een baby in de buik en wil te weten komen hoe kleuters met verschillende huidskleur naar zichzelf én elkaar kijken. “Ik ben al van de Zuidpool naar de Noordpool gelift, maar papa zijn is zonder overdrijven het grootste avontuur van mijn leven”, vertelt Dieter.

Een televisieprogramma over kinderen opvoeden, hoe aanlokkelijk kan dat zijn?

Dieter: Opvoeden belangt ons allemaal aan. Heel wat mensen zijn ermee bezig, maar weten soms begot niet meer waar ze mee bezig zijn. Een handleiding bestaat niet, dus leren we vaak al doende en van elkaar. Met De wonderjaren proberen wij inzichten in opvoeding te verschaffen. Hoe werkt een kinderbrein? Hoe kun je je kinderen beter begrijpen?

Siska: Elke ouder doet maar wat en wij gaan vooral niet zeggen hoe het wel moet. Er is niks irritanter dan iemand die het altijd beter weet. In De wonderjaren tonen we verschillende facetten van het opvoeden op een toegankelijke en aangename manier, steeds zonder belerend te zijn. En in die zin is het wel aanlokkelijk, je raakt nooit uitgepraat over opvoeding.

Het maken van dit programma was wel een geruststelling. Ik merkte dat ik niet de enige was die het soms even niet weet.” – Siska Schoeters

Jullie zijn zelf ervaringsdeskundigen. En dankzij dit programma ondertussen de perfecte ouders?

Dieter: Helaas. Ook bij mij gaat opvoeden met vallen en opstaan. Wie beweert dat de opvoeding van zijn of haar kinderen van een leien dakje gaat, liegt. Ik denk dat heel wat ouders daarmee worstelen. Er komt ook zoveel op je pad. En elke leeftijd brengt weer nieuwe uitdagingen.

Siska: Eigenlijk was het maken van dit programma wel een geruststelling. Ik merkte dat ik niet de enige was die het soms even niet weet. Er zit heel veel herkenbaarheid in dit programma, daarvan moeten we het hebben. Het wordt zeker niet een grote roze wolk.

Maar jullie hebben zelf wel veel geleerd?

Dieter: Het was enorm leerrijk. Ik heb bepaalde zaken geleerd die in mijn geval helaas te laat komen om nog mee te pakken. Tenzij ik natuurlijk nog aan een vierde kind begin. Maar ik heb ook wel dingen opgepikt over de puberteit, waar ik nu mee te maken krijg. Dat een puberbrein veel sneller knettert en je – om een gesprek niet te laten ontaarden – vooraf in een rustige fase moet zitten. Dat was voor mij wel een eye-opener. Uit De wonderjaren heb ik vooral geleerd dat je niet per se de perfecte papa hoeft te zijn. Een kind leert ook van je tekortkomingen. Leg de lat dus niet te hoog, niet voor jezelf en niet voor je kind.

Siska: Ik heb thuis een kleuter en ik heb geleerd om me meer te verplaatsen in haar wereld. Als ze niet wil slapen omdat ze bang is in het donker, moet je dat niet afblokken en negeren. Je moet hun gevoel erkennen en zeggen dat je snapt dat het een beetje griezelig is in het donker, maar dat je wel een lichtje laat branden. Het gaat vaak om hele kleine dingen.

 

‘De wonderjaren’, vanaf 24 maart elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier