Fit en gezondexperte Claudia Van Avermaet leert je de taal van de liefde te spreken

295
Welke taal van de liefde gebruik jij straks met Valentijnsdag? Zeg je het met een cadeautje of een knuffel? (foto Getty Images)©Jovanmandic Getty Images/iStockphoto
Welke taal van de liefde gebruik jij straks met Valentijnsdag? Zeg je het met een cadeautje of een knuffel? (foto Getty Images)©Jovanmandic Getty Images/iStockphoto

Hoe uit jij je liefde? Geef je een cadeautje? Kook je een lekkere maaltijd of geef je een warme knuffel? De liefdestaal die iemand spreekt is bij iedereen verschillend, benieuwd?

Je kunt nog zo gezond eten en leven, als je relatie niet in balans is of problemen heeft, kan dit ook je gezondheid schaden.

Er zijn namelijk drie belangrijke basisbehoeften die we nodig hebben om gelukkig te zijn:

1. Verbondenheid

Brené Brown geeft in haar boek De kracht van kwetsbaarheid de volgende definitie: “Verbondenheid is de energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen; wanneer ze zonder te oordelen en beoordeeld te worden kunnen geven en ontvangen.”

Je kunt je verbonden voelen met bijvoorbeeld je familie, gezin, partner, vrienden of huisdier.

Een ongelukkige relatie daarentegen kan je gezondheid schaden, door de stress en de spanningen, maar een gelukkige relatie kan je gezondheid boosten.

In elke relatie heb je één partner die de zorgende rol op zich neemt. Als deze zorgen zich vlug oplossen, is de rust snel teruggekeerd. Maar niet alle zorgen lossen zich snel op.

Een te lange stress om voor iemand te blijven zorgen is dan ook niet gezond voor jezelf. Het is belangrijk om dit in te zien en dan bewust tijd te maken voor jezelf.

Zo verhoog je ook jouw veerkracht en kun je van elkaar houden zonder jezelf te verliezen in de relatie.

2. Zelfliefde & Zelfzorg

Zelfliefde staat mee vooraan in de lijst. Zelfliefde gaat verder dan een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Doordat je voor jezelf gaat zorgen durf je jezelf kwetsbaarder op te stellen en je angsten te omarmen.

Een eerste grote stap in dit proces is ‘bewustwording’. Als je genoeg van jezelf houdt, durf je je hart te volgen en ga je er voor in je relatie.

Een relatie met iemand durven te veranderen toont kracht. Dus doe wat je hart zegt en volg je eigen weg met kleine stapjes.

3. Communicatie

Om tot een goede communicatie terug te komen is het nodig dat je duidelijk en zuiver communiceert met jezelf. Wanneer je durft te zien wat je doet, ben je meer ontvankelijk voor de anderen. Het gaat dus over eerlijk zijn, accepteren wat er is zonder te oordelen.

Ze zeggen dikwijls ‘liefde ken meerdere talen, vormen en manieren’. Dat klopt want je kan een andere manier van liefhebben hebben dan je partner. Je doet je best maar je partner begrijpt het niet of vindt het maar flauw. Het is dus belangrijk te ontdekken welke liefdestaal jullie samen spreken. Zo blijft de liefde groeien. In deze liefdes-communicatie kan je dus samen de taal leren spreken van je partner. Gary Chapman schreef erover in zijn boek De vijf talen van de liefde .

We hebben allemaal een ‘moedertaal’ in de liefde, volgens Chapman. Al tonen en krijgen we liefde in elk van de vijf talen, toch is er één taal die bij ons meer resoneert dan de andere. Een taal waarin we het allerbest begrijpen dat de ander van ons houdt. We hebben allemaal een moedertaal in de liefde.

1.Positieve woorden: Deze liefdestaal laat je opbloeien bij aanmoediging, complimenten. Liefdevolle berichten, iemand die zegt: “Ik hou van jou” hoor je het liefst.

2.Tijd en aandacht: Tijd door brengen samen is in deze taal het motto! Alleen aandacht voor elkaar, afspraken verplaatsen en uren gesprekken voeren.

3.Lichamelijk contact: Een knuffel, een kus, tegen elkaar aan zitten, hand in hand. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijk manier je liefde wil uiten.

4.Hulpvaardigheid: Iemand die zorgt voor je draagt. Stofzuigen, kleding wassen, de hond uitlaten. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt. Door het verlichten van de lasten van een ander. Je springt bij waar het nodig is.

5.Cadeaus: Je geniet van een attent iemand, die je blij maakt met een cadeautje. Een goed uitgekozen geschenk, groot of klein. Een lievelingshapje, een kaars op de tafel.

Misschien voel je onmiddellijk al tijdens het lezen welk liefdestaal het meest tot je aanspreekt. Het kan soms ingewikkeld zijn om dit te vinden van jezelf maar ook van je partner. En dat niet alleen, ook voor je kinderen kan deze liefdestaal anders zijn. Ze hebben ook een unieke blik op hoe ze hun liefde kunnen laten zien.

Weten wat hij/zij belangrijk vindt in een relatie helpt je dus naar meer geluk. Communicatie blijft hierin dus een belangrijke sleutel. Welke liefdestaal ga je gebruiken op Valentijn?